Zpomalujeme, potvrdili statistici. Ekonomika přesto slušně roste

jih | rubrika: Aktuality | 29. 11. 2019

Výkon české ekonomiky zpomaluje. Vzhledem k nejisté situaci, která panuje ve světě, ale stále solidně roste.

Hrubý domácí produkt v letošním třetím čtvrtletí stoupl o 0,4 procenta ve srovnání s předchozím kvartálem. Meziroční růst HDP zpomalil z 2,7 na 2,5 procenta. Zpřesněná data za třetí čtvrtletí zveřejnil Český statistický úřad.

„Meziroční růst HDP i nadále udržuje slušnou dynamiku a to i přesto, že ekonomika v eurozóně roste jen slabě a německé hospodářství víceméně stagnuje. Aktuálně se nacházíme za vrcholem hospodářského cyklu v jeho sestupné fázi,“ komentuje vývoj Luboš Růžička, analytik Raiffeisenbank.

Německá ekonomika se ve třetím čtvrtletí těsně vyhnula recesi, když se HDP ve srovnání s předchozím čtvrtletím zvýšil o 0,1 procenta po poklesu 0,2 procenta v období duben až červen. Meziročně pak německé HDP rostlo ve třetím čtvrtletí o 0,5 procenta.

„V souhrnu za letošní rok tak očekáváme zvolnění růstu domácího produktu na 2,5 procenta a pro rok 2020 další pokles dynamiky na dvě procenta,“ dodává Růžička. Loni česká ekonomika rostla o 2,9 procenta a v roce 2017 o 4,6 procenta.

Česká ekonomika jasně zpomalila

Komentář Michala Brožky, ekonoma Komerční banky

Zpřesněná data o HDP potvrdila, že česká ekonomika ve třetím čtvrtletí zpomalila a toto zpomalení bylo nepatrně menší, než ukazovala předběžná data. Ekonomika zpomalila na mezičtvrtletní tempo růstu 0,4 % z předchozího růstu o 0,6 %. V meziročním srovnání ekonomika zpomalila na 2,5 % z předchozího tempa 2,7 %, což ukazoval už předběžný odhad.

Nicméně struktura ukázala, že nebýt tvorby zásob, což je složka značně proměnlivá, bylo by zpomalení ekonomiky ještě výraznější. Negativním překvapením je, že spotřeba domácností oproti předchozímu čtvrtletí nevzrostla vůbec. Investice navíc opět klesly, přičemž statistický úřad uvedl, že v meziročním srovnání se investuje především do obydlí a staveb, zatímco meziroční pokles u investic do strojů a zařízení se dál prohloubil. Růstu ve třetím čtvrtletí kromě tvorby zásob pomáhala spotřeba vlády. Z hlediska struktury tak údaj za třetí čtvrtletí jasně prokázal cyklické zpomalování české ekonomiky, které pravděpodobně bude pokračovat i ve zbytku roku 2019.

Za celý letošní rok očekáváme růst HDP na úrovni 2,5 %. Hlavním tahounem by měla zůstat spotřeba domácností, ačkoliv i ta zjevně zpomaluje. Investiční aktivita je letos slabá a v dalších čtvrtletích změnu nečekáme. Aktuální zlepšení zahraničních předstihových indikátorů dávají slušnou naději, že by další zpomalování české ekonomiky nemuselo být dramatické. V příštím roce čekáme růst české ekonomiky tempem 2,0 %. Dnes zveřejněná data jsou argumentem proti zvyšování úrokových sazeb ČNB.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

ekonomika, hdp

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Praha je třetím nejbohatším regionem EU. Nové porovnání

12. 3. 2021 | Jana Králová | 10 komentářů

Praha je třetím nejbohatším regionem EU. Nové porovnání

České hlavní město bylo v roce 2019 třetím nejbohatším regionem v Evropské unii. Ukazují to čerstvá data Eurostatu, která vycházejí čistě z výkonu ekonomiky, tedy hrubého domácího produktu... celý článek

Státní dluh ještě poroste. Žádnou paniku, uklidňuje hlavní poradce ČBA

24. 2. 2021 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Státní dluh ještě poroste. Žádnou paniku, uklidňuje hlavní poradce ČBA

„Naše ekonomika je na tom mnohem lépe, než by se mohlo z médií zdát,“ říká v rozhovoru Vladimír Staňura, hlavní poradce České bankovní asociace

Česko může růst dvojnásobně. Pětiletka není sprosté slovo, říká ekonom

22. 2. 2021 | Jiří Hovorka | 9 komentářů

Česko může růst dvojnásobně. Pětiletka není sprosté slovo, říká ekonom

Zatímco Němci tahají připravené projekty z šuplíku, my máme seznam přání. Třeba sjezdovku na třicetimetrovém kopci. Tak se z krize neproinvestujeme, říká ekonom David Navrátil. A o... celý článek

Česká ekonomika rekordně propadla. Mohlo být i hůř

2. 2. 2021 | Jiří Hovorka | 6 komentářů

Česká ekonomika rekordně propadla. Mohlo být i hůř

Výkon české ekonomiky v roce 2020 klesl meziročně o 5,6 %, ukazuje předběžný odhad Českého statistického úřadu. Jde o nejhlubší propad hrubého domácího produktu (HDP) za dobu samostatného... celý článek

Ekonomika rekordně propadla. Žádná katastrofa, hlásí analytici

31. 7. 2020 | Jiří Hovorka | 2 komentáře

Ekonomika rekordně propadla. Žádná katastrofa, hlásí analytici

Koronavirová karanténa srazila českou ekonomiku o desetinu dolů. Ukazuje to první odhad vývoje hrubého domácího produktu, který dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Partners Financial Services