Akcie: ČEZ lámal rekordy

Pavel Slavík | rubrika: Akcie | 2. 10. 2007
Akcie: ČEZ lámal rekordy
Zkrácený týden, který byl navíc posledním ve třetím čtvrtletí, zakončila pražská burza se ziskem 1,25 %. Při pohledu na celé třetí čtvrtletí burza oslabila o 2,3 %

V  minulém týdnu dosahoval index PX nejvyšších hodnot ve středu. Ve čtvrtek byla vidět ochota realizovat zisky před prodlouženým víkendem. U některých titulů byly snahy dostat kurz na opticky potřebné úrovně pro ohodnocení portfolií v závěru čtvrtletí. Nejziskovější akcií se stal ČEZ (+5,5 %), který vytvořil nový historický rekord a pokořil hranici 1 200 Kč. Konec týdne však končil pod touto hodnotou. Dobrý výsledek si připsala i Komerční banka (+4,8 %), v růstu z minulých týdnů pokračoval Unipetrol (+1,9 %). Na druhou stranu se nedařilo druhému bankovnímu titulu, Erste bank oslabila o 2,1 %.

Vývoj indexu PX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
PX
(profil, názory)
1 793,8 1 816,3 +1,25 %

Klíčové události minulého týdne

  • Společnost Škoda Auto, jejímž 100% vlastníkem je německý Volkswagen, vyplatí dividendu 8,43 miliard Kč z nerozděleného zisku z minulých let.
  • ČNB ponechala na své zasedání úrokové sazby beze změny. Po zvýšení z minulého měsíce tak hlavní sazba zůstává nadále na úrovni 3,25 %.

Vývoj titulů na domácích trzích

AAA Auto
24/9 Akcie společnosti, které byly v rámci IPO prodány za 2 EUR, se začaly v podmíněném režimu obchodovat na BCPP. Regulérní obchodování bylo zahájeno ve středu, kdy se rovněž akcie začaly obchodovat v RM-SYSTEMu.

CETV (profil, názory)
25/9 CME má zájem o koupi podílu v turecké mediální skupině ATV-Sabah. CME jedná s lokálními partnery o možnosti účasti v tendru. Mezi další zájemce patří News Corp., ProSiebenSat1, RTL Group a řecká Antenna TV. Spojením s lokálním zájemcem je nutností, jelikož zákonem je omezeno zahraniční vlastnictví provozovatelů vysílání na 25 %. Mediální skupina by měla být nabídnuta v aukci s minimální vyvolávací cenou 1,1 miliardy USD.

ČEZ (profil, názory)
25/9 Ratingová agentura Standard&Poors potvrdila hodnocení dlouhodobých závazků energetické firmy na "A-". Výhled zůstává stabilní. Pro zlepšení ratingu by bylo nutné si nadále udržet silnou finanční výkonnost a pravidelnou úspěšnou integraci mezinárodních akvizic ve spojitosti se zlepšením ekonomické a fiskální situace v Česku.
27/9 Makléřská společnost Wood&Copany snížila doporučení pro energetickou firmu z předchozího "kupovat" na "držet". Cílová cena vzrostla na 1 280 Kč.

Komerční banka (profil, názory)
26/9 Investiční banka Lehman Brothers začala pokrývat akcie Komerční banky. Úvodní doporučení bylo stanoveno na stupeň "equal weight". Doporučení je součástí komplexnějšího hodnocení bankovního sektoru střední a východní Evropy. Lehman považuje banky z tohoto teritoria za imunní vůči krizi na úvěrových trzích, neboť banky nejsou angažovány na americkém hypotečním trhu.

Deutsche Telekom - RM-SYSTÉM
26/9 Mimoburzovní RM-SYSTÉM zahájl obchodování s akciemi jednoho z největších telekomunikačních operátorů na světě. Akcie Deutsche Telekomu se obchodují v českých korunách. Drobní investoři získávají možnost si nakoupit akcie bez nutnosti přístupu na německou burzu, kde se akcie primárně obchodují. Mimoburzovní RM-SYSTÉM začal nově obchodovat i s akciemi AAA Auto, Orco Property Group, Erste Banka a Zentivy.


USA

Po rallye z minulého týdne, které následovalo po snížení sazeb ze strany FEDu, americké trhy trochu zvolnily tempo, ale i tak zakončily týden s kladnou výkonností. Index Dow Jones posílil o 0,5 %, technologický Nasdaq posílil o více jak 1 %. Tempo růstu HDP za druhé čtvrtletí bylo potvrzeno na úrovni 3,8 %, dopady hypoteční krize se však začnou ukazovat až ve čtvrtletí následujícím. Trh v tomto týdnu byl podporován názorem, že FED opakovaně přistoupí ke snížení sazeb. Po dosažení dohody s odbory pokračovaly v růstu akcie General Motors (+5 %). Z komponentů DJ se dařilo i akciím Alcoa (+4,6 %). Na poklesy z minulého týdne navázaly akcie Home Depot a ztratily takřka 6 %.

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DJ
(profil, názory)
13 820 13 896 +0,5 %
Nasdaq
(profil, názory)
2 671 2 701 +1,1 %
S&P 500
(profil, názory)
1 526 1 527 +0,1 %

Klíčové události minulého týdne

  • Zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby klesly v srpnu o 4,9 % když významně ubyly objednávky za dopravní prostředky, konkrétně o 11,2 %. Jedná se o největší pokles od ledna 2007. Bez zahrnutí objednávek za dopravní prostředky, klesly nové zakázky o 1,8 % z červencového nárůstu o 3,4 %. Ekonomové očekávali, že objednávky klesnou o 4 %, bez dopravních prostředků o 1 %.
  • Ekonomický růst v USA v druhém kvartále zrychlil na nejrychlejší tempo za více než rok. Po růstu 0,6 % v prvním čtvrtletí, HDP za druhé čtvrtletí vzrostlo o 3,8 % meziročně. Růst v druhé čtvrtletí byl tažen hlavně exporty a firemními investicemi. Data dopadla v souladu s očekáváním trhu.

Očekávané události

  • 3/10 ISM ve službách
  • 5/10 Nezaměstnanost

Vývoj titulů na amerických trzích

  • 25/9 Lowe's Cos., druhý největší americký maloobchodní prodejce vybavení pro domácnost, varoval před nižším, než původně očekávaným ziskem. Firma nyní odhaduje, že v tomto fiskálním roce dosáhne zisku na dolní hranici původně očekávaného rozpětí 1,97 až 2,01 USD na akcii, případně ještě mírně nižšího. Analytici dosud očekávali zisk 2,01 USD na akcii. Za horšími odhady zisku stojí mimo jiné i sucho, které zpomalilo prodej zahradních produktů.
  • 25/9 Společnost Lennar Corp. (profil, názory) reportovala čistou ztrátu 513,9 milionů USD (3,25 USD na akcii) oproti zisku 206,7 milionů USD za stejné období o rok dříve. Kvartální výnosy propadly na 2,34 miliardy USD z předchozích 4,18 miliardy USD. Analytici v průměru očekávali výnosy okolo 2,39 miliardy USD. Úpravy v ocenění a odpisy dosáhly sumy 856,8 milionů USD. Na upravené bázi hrubá marže klesla na 14 z 19,5 %, především díky vyšším pobídkám a cenovým akcím. Počet dodaných domů klesl o 41 %.
  • 25/9 Společnost Qualcomm Inc.(profil, názory) dnes zvýšila projekci zisku díky vyšším objednávkám na dodání polovodičů pro mobilní telefony. Zisk na akcii bude 52 až 53 centů pro čtvrté čtvrtletí po nezahrnutí určitých nákladů. Tržby dosáhnou horní hranice predikce či budou mírně vyšší než 2,25 miliardy USD. Firma získává objednávky na úkor rivala Texas Instruments.
  • 26/9 Čistý zisk Ret Hat Inc., největšího světového prodejce operačního systému Linux, ve druhém čtvrtletí tohoto fiskálního roku v porovnání se stejným obdobím loňského roku vzrostl o 64 % na 18,2 milionů USD (9 centů na akcii). Tržby vzrostly o 28 % na 127,3 milionů USD. K lepším výsledkům firmě pomohly rychle rostoucí tržby za nové produkty. V tomto čtvrtletí firma podobně jako analytici očekává zisk 18 centů na akcii a tržby mezi 131 a 133 miliony USD. Trh odhaduje tržby na 132,8 milionů USD.
  • 26/9 General Motors (profil, názory), největší severoamerický výrobce automobilů, uzavřel dohodu s odborovým svazem UAW. Pokud bude dohoda ratifikována jednotlivými členy odborového svazu, nahradí minulou smlouvu, kterou obě strany uzavřely před čtyřmi lety. Po dvou dnech stávky se tak otevírá cesta k obnovení výroby na více než 80 místech v USA.
  • 26/9 Druhá největší ropná společnost, Chevron Corp. (profil, názory), oznámila plán na zpětný odkup akcií až do objemu 15 miliard USD. Tříletý program na odkup akcií následuje po odkupech akcií v hodnotě 5 miliard USD v roce 2005, 2006 a během letošního září.


Německo

Německý DAX prakticky zopakoval svoji výkonnost z minulého týdne a posílil o 0,8 %. Po dvou klesajících dnech v úvodu týdne, kdy situace byla poznameána horšího hodnotou indexu IFO, DAX od středy již pouze posiloval a v pátek zavíral na týdenním maximu. Dařilo se automobilkám, když BMW i DaimlerChrysler posílily o necelá 4 %. Díky pozitivním komentářům ze strany šéfa Deutsche Boerse posílily akcie operátora německé burzy o více jak 5 %. Nejvíce z báze indexu DAX posílily akcie TUI, když přidaly 6 %. Kurz rostl po informacích, že dva američtí investoři nakoupili 1 % akcií společnosti. Výrazný propad zaznamenaly akcie Merk, když oslabily o 13 %.

Vývoj indexu DAX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DAX
(profil, názory)
7 794 7 861 +0,8 %

Klíčové události minulého týdne

  • Index německé podnikatelské důvěry, který zveřejňuje mnichovský Ifo institut, v září poklesl na 104,2 bodů, což je nejnižší hodnota od února 2006. V srpnu dosáhl 105,8 bodů. Ekonomové v průměru očekávaly, že index poklesne na 105 bodů.
  • Index spotřebitelské důvěry v Německu poklesl z revidovaných 7,4 bodů v minulém měsíci na 6,8 bodu. Analytici v průměru očekávali pokles na 7,0 bodů. Index tak dosáhl nejnižší úrovně za posledních pět měsíců. Hlavní zásluhu na tom mají rostoucí ceny energií a otřesy na úvěrových trzích, které ohrožují růst největší evropské ekonomiky.
  • Německá míra nezaměstnanosti v září poklesla na nejnižší úroveň za 14 let, když společnosti dále najímají nové zaměstnance, aby byly schopné pokrýt rostoucí poptávku po zbožích a službách. Míra nezaměstnanosti upravená o sezónní výkyvy klesla 8,8 % z předchozí hodnoty 8,9 %.

Očekávané události

  • 2/10 PPI v Eurozóně
  • 4/10 ECB - rozhodnutí o sazbách

Vývoj titulů na německém trhu

  • 24/9 CEO společnosti Deutsche Boerse AG Thomas Eichelmann oznámil, že očekává dobré třetí čtvrtletí, když trhy byly velmi volatilní kvůli úvěrové krizi, která zvýšila objemy obchodů. Burzy celosvětově profitovaly z volatility, když investoři uzavírali více obchodů s cílem se zajistit. Objem na Deutsche Boerse se za červenec a srpen více než zdvojnásobil, dosáhl 503,5 miliardy EUR, zatímco derivátové burza Eurex zaznamenala o 58 % více zobchodovaných kontraktů.
  • 24/9 Merrill Lynch snížil svůj odhad zisku pro třetí čtvrtletí u největší německé banky Deutsche Bank. Odhad EPS byl snížen o 15 %. Důvodem je obava, že banka bude muset odepsat až 1,7 miliardy EUR z LBO (leveraged buyoutů).
  • 25/9 Největší stavební společnost v Německu, Hochtief AG, se dohodla na koupi stavitele mostů Flatiron Construction od Royal BAM Groep NV za 240 milionů USD ve snaze rozšířit své operace ve Spojených státech. Flatiorn má téměř 1 700 zaměstnanců a roční tržby přesahující 626 milionů USD.
  • 27/9 Akcie automobilky BMW byly zvýšeny na "buy" z "hold" brokerem Deutsche Bank, důvodem k tomuto kroku jsou očekávání, že management firmy provede výrazné změny ve struktuře nákladů. Broker identifikoval určité oblasti, kde firma není tak efektivní, jedná se například o výzkum a vývoj, kapitálové výdaje a distribuce.
  • 27/9 Největší chemická společnost na světě, BASF AG, rozšíří své továrny v Německu a Belgii v rámci zvýšení evropské produkce ethylen oxidu o 20 %. Produkce ethylen oxidu se zvýší na 845 tisíc tun ze stávajících 705 tisíc tun. BASF vyrábí chemickou sloučeninu hlavně pro své vlastní potřeby.
  • 28/9 Deutsche Telekom, největší evropská telefonní společnost, koupí od France Telecom SA jeho holandskou bezdrátovou divizi. Německá firma za ni zaplatí 1,33 miliardy EUR . Díky akvizici se DTE stane dvojkou na mobilním trhu v Holandsku.


Maďarsko

Maďarská burza zaznamenala poměrně silný růst, když index BUX posílil o 3,7 %. Pouze v pondělí index stagnoval, v ostatních dnech vždy získával. Na investory nejvíce působila informace o nabídce OMV na nákup akcií MOLu za 32 000 HUF. Obchodování s akciemi bylo na čas přerušeno, aby trh mohl nové informace relevantně vyhodnotit. Kurz se k této hodnotě zdaleka nepřiblížil, ale i tak posílily akcie MOLu o více jak 6 %. Po novém doporučení se dařilo i akciím OTP, které posílily o 4,1 %.

Vývoj indexu BUX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
BUX
(profil, názory)
27 396 28 413 +3,7 %

Komentář k vývoji indexu

  • Maďarská burza zaznamenala poměrně silný růst, když index BUX posílil o 3,7 %. Pouze v pondělí index stagnoval, v ostatních dnech vždy získával. Na investory nejvíce působila informace o nabídce OMV na nákup akcií MOLu za 32 000 HUF. Obchodování s akciemi bylo na čas přerušeno, aby trh mohl nové informace relevantně vyhodnotit. Kurz se k této hodnotě zdaleka nepřiblížil, ale i tak posílily akcie MOLu o více jak 6 %. Po novém doporučení se dařilo i akciím OTP, které posílily o 4,1 %.

Klíčové události minulého týdne

  • Maloobchodní tržby poklesly v meziročním srovnání o 4,2 %. Jedná se o čtvrtý měsíc v řadě, kdy došlo k poklesu.
  • Maďarská centrální banka v souladu s očekáváním snížila hlavní úrokovou sazbu o 0,25 % na 7,50 %.
  • Nezaměstnanost v období od června do srpna poklesla v meziročním porovnání na 7,2 %. Loni v tomto období dosahovala úroveň nezaměstnanosti 7,4 %.

Vývoj titulů na maďarském trhu

  • 25/9 OMV je připravena nabídnout 32 000 HUF za jednu akcii MOL. Cena reprezentuje prémii ve výši 43 % proti kurzu ze dne 21. 5. 2007 než OMV zahájil snahy o převzetí. Vedení MOLu nabídku stále považuje za nepřátelskou a nechce s OMV zahájit žádná jednání.
  • 26/9 Lehman Brothers nově pokrývá doporučeními akcie největší maďarské banky, OTP Bank Nyrt. Broker titul ohodnotil doporučením "overweight".
  • 26/9 FHB Bank, hypoteční banka ve které stát prodal v nedávné době majoritní podíl, vydala dluhopisy v hodnotě 7 miliard HUF. Průměrný výnos dosáhl 7,51 %. Prodej dluhopisů byl dvakrát přepsaný.

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Na pražské burze mrtvo

18. 9. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Na pražské burze mrtvo

Pražská burza zakončila týden s červenou nulou. Index PX zavíral prakticky na totožné úrovni jako minulý týden. Často se opakovala situace, kdy se s jednotlivými tituly ve SPADu celé... celý článek

Akcie: Na obzoru stále žádný růst

11. 9. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Na obzoru stále žádný růst

Pražská burza v prvním zářijovém týdnu ztrácela. Index PX oslabil o 1,5 procenta. Dolu si to namířily i burzy v USA a v Německu.

Akcie: Optimismus na místě?

28. 8. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Optimismus na místě?

Propad pražské burzy z minulého týdne je smazán. Optimismus investorů, který na konci minulého týdne odstartovalo snížení US diskontní sazby, vydržel po celý tento týden a index rostl... celý článek

Akcie: turbulence na burzách

21. 8. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: turbulence na burzách

Pražská burza zažila dramatický obchodní týden. V pondělí ještě při dobré atmosféře docházelo ke korekci propadů z konce týdne minulého, následně však přišlo ochlazení, které vyvrcholilo... celý článek

Akcie: Hypoteční nervozita trvá

14. 8. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Hypoteční nervozita trvá

Pražská burza uzavřela poměrně týden vyjádřeno indexem PX slabší o 1,22 procenta. Na trh se opět přenášela nervozita z amerických trhů, kde pokračuje krize v hypotečním sektoru.

Partners Financial Services