Události uplynulého měsíce: červen

redakce Peníze.CZ | 7. 7. 2006
Události uplynulého měsíce: červen
Uteklo vám v červnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči státu? Nahlédněte do výběru červnových událostí.

Již pravidelná rubrika každý první či druhý pátek v měsíci přináší přehled našeho zpravodajství. Řazení je podle rubrik a data. Přečtěte si, co jste nestihli.

Banky

2. 6. Raiffeisen International prodává 100 % podílu ve své dceřiné společnosti JCSB Raiffeisenbank Ukraine. Na Ukrajině bude nadále působit prostřednictvím Bank Aval, kterou koupila v loňském roce. Jméno Raiffeisen není součástí prodeje, namísto toho bude převedeno na Bank Aval. Aval se tak nově bude jmenovat Raiffeisen Bank Aval.
7. 6. S platností od 6. června 2006 mění Komerční banka úrokové sazby depozit, a to takto: termínované účty s pevnou úrokovou sazbou pohyb sazeb v rozmezí od 0,00 % do -0,22 %, depozitní směnka pohyb sazeb v rozmezí od 0,00 % do -0,16 % a produkty s vyhlašovanou úrokovou sazbou (Osobní T-konta a Podnikatelská konta)snížení sazeb v rozmezí od - 0,01 % do - 0,16 %.
7. 6. Živnostenská banka snížila o 0,1 % úrokové sazby spotřebitelských úvěrů. Jejich minimální úrokové sazby tak začínají na 8,5 %. Dále snížila sazby neúčelové rezidenční hypotéky a hypotéky s životním pojištěním o 0,2 % při fixaci sazby na 3 roky, o 0,3 % při fixaci na 5 let a o 0,1 % při desetileté fixaci. V případě účelové nerezidenční hypotéky a neúčelové hypotéky došlo ke změně minimálních úrokových sazeb v rozmezí - 0,1 % až + 0,2 %.
8. 6. Česká spořitelna musí vrátit České konsolidační agentuře (ČKA) téměř 100 miliónů Kč s úroky. Rozhodl o tom Rozhodčí soud při Hospodářské a Agrární komoře ČR. Česká spořitelna získala peníze od ČKA v letech 2001 až 2003 jako úhradu za takzvané motivační poplatky.
13. 6. V půlce června uvádí Poštovní spořitelna nové typy hypoték. Do nabídky tak přibyly Hypotéční úvěr 85 a 100 a Hypotéka bez dokládání příjmů. "Zástavní hodnota může být 70 %, 85 % i 100 %, nově můžeme nabídnout hypotéku i klientům, kteří nám nechtějí sdělovat své příjmy a rozšiřujeme možnosti fixace úrokových sazeb," uvedl Libor Svoboda, produktový manažer Poštovní spořitelny.
16. 6. Portál www.bankovnipoplatky.com má dvě nové rubriky. V rubrice RPSN budou zveřejňovány pravidelné rozhovory s představiteli bank, spotřebitelských organizací, s politiky, ekonomy a dalšími zajímavými lidmi. Rubrika Kauzy se bude zabývat zajímavými událostmi, které se týkají prostředí našich bank.
16. 6. Česká spořitelna prodlužuje možnost ušetřit na poplatku za hypotéku až 50 % do konce června 2006. Můžete tak ušetřit až 12 500 Kč (poplatek za sjednání hypotéky činí standardně 0,9 % z částky, minimálně 9 500 Kč, maximálně 25 000 Kč). Sleva se vztahuje na všechny typy hypoték pro občany, kteří podepíší smlouvu do konce června 2006.
19. 6. Do výběrového řízení, které vyhlásila Union banka na prodej pohledávek ve výši 139 miliónů Kč, se přihlásilo 17 zájemců. Součástí tohoto balíku jsou také pohledávky za firmou Sigma Group, která je největším dlužníkem Union banky. Společnost by měla zaplatit více jak 52 miliónů Kč.
19. 6. Volksbank vydává další pětiletou emisi hypotečních zástavních listů (HZL) v objemu 500 miliónů Kč a sazbou kupónu 4,60 % ročně. HZL jsou splatné v roce 2011, termín emise je 27. června 2006.
19. 6. Raiffeisenbank nabízí prémiový dluhopis Garantinvest II., celkový objem emise činí 300 milónů Kč. Minimální výše investice činí 10 tisíc Kč s minimálním výnosem 3,5 % za tři roky, maximální výnos může dosáhnout až 11 %.
20. 6. Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) poskytuje Komerční bance (KB) úvěr ve výši 10 miliónů eur na podporu rozvoje malých a středních municipalit (MSM), jejich komunálních podniků a firem poskytujících komunální služby v ČR. Půjčka spadá do komunálního úvěrového rámce (Municipal Framework Facility) financovaného společně EBRD a Evropskou komisí (EK) a doplňuje ji finanční a technická podpora EK až do výše 1,9 miliónů eur.
20. 6. Běžný účet již několik let kraluje žebříčku nejčastěji využívaných způsobů ukládání peněz. Své peníze na něm má uloženy téměř 7 z deseti obyvatel České republiky. Takzvaně do slamníku spoří každý druhý Čech. Počet lidí, kteří mají doma uloženou nějakou finanční rezervu, pozvolna stoupá. Za poslední 3 roky zaznamenala společnost Factum Invenio nárůst o 11 procentních bodů.
21. 6. Portál www.bankovnipoplatky.com vyhlásil anketu "Nejslušnější banka v ČR pro rok 2006". O slušnosti by měla rozhodovat výše poplatků, přehlednost sazebníků, srozumitelnost obchodních podmínek a servis pro klienty. "Vzhledem k tomu, že jde o anketu, budou výsledky subjektivním pohledem hlasujících a nemusejí tedy odrážet skutečný stav," dodává Patrik Nacher ze serveru bankovnípoplatky.com.
21. 6. Společnost Visa Europe dnes oznámila, že všechny banky v České republice plánují zavedení služby Visa Cashback a dohodly se s Visou na podmínkách poskytování této služby v České republice. Visa Cashback je nová služba, která držitelům karet umožňuje vybírat hotovost při platbě kartou. Služba by měla být v České republice plně zavedena v roce 2007.
22. 6. Podle Senátu by klienti Union banky, Plzeňské banky a Kreditní banky Plzeň měli dostat dodatečné odškodnění až do výše 4 miliónů Kč. Počítá s tím novela zákona o zrušení Fondu národního majetku. Novelu ještě musí podepsat prezident Václav Klaus.
26. 6. GE Money Bank rozšířila funkce homebankingové služby BankKlient, kterou využívají především podnikatelé a firmy. Kromě zavedení možnosti kompletní komunikace v angličtině, mohou klienti nově exportovat sestavy do formátu PDF a html. Lze si také nastavovat texty při příjmu dat z účetního systému.
28. 6. Česká národní banka zamítla žádost První česko ruské banky (PČRB) o udělení bankovní licence. Důvody, které vedly ČNB k zamítnutí žádosti, jsou obsaženy v odůvodnění rozhodnutí, které právní zástupce PČRB obdržel současně s rozhodnutím. ČNB jeho znění nebude zveřejňovat.
28. 6. eBanka následuje Poštovní spořitelnu a s účinností od 1. července 2006 ruší poplatek za tuzemské příchozí platby u všech cenových programů k Osobnímu účtu. Současně v cenovém programu Základ a Základ-Zdarma snižuje i poplatek za tuzemské odchozí platby. Tímto krokem chce banka zvýhodnit klienty, kteří ji používají jako svou hlavní banku a provádějí s ní veškeré své transakce.
29. 6. Poštovní spořitelna spustila novinku elektronického bankovnictví: Max Homebanking PS, která je určena zejména podnikatele a firmy. Prostřednictvím této služby je možné provádět širokou škálu operací, např. ji lze napojit na účetní systém klienta a přímo importovat tuzemské platební příkazy a příkazy k úhradě do zahraničí.
30. 6. Na serveru bankovnipoplatky.com probíhá hlasování o nejslušnější banku v ČR pro rok 2006. Svůj hlas můžete přidat na tomto místě.
30. 6. Zahraniční dluh České republiky poklesl za první tři měsíce letošního roku zhruba o čtyřicet miliard korun. Podle údajů ČNB se tak jeho výše ke konci prvního čtvrtletí zastavila na hranici 1,085 biliónu korun, což odpovídá 35,7 procenta HDP. Meziročně se ovšem dluh zvýšil o 56,2 miliardy Kč. Zdroj: iDNES
30. 6. Také ČSOB vyhlašuje poplatkové prázdniny a do 15. 8. 2006 nabízí hypotéky bez poplatku za zpracování úvěru. Nabídka se vztahuje na všechny ČSOB hypotéky, podmínkou slevy je sjednání pětileté fixace a vyřízení obou standardně nabízených slev, a to za zasílání platu do ČSOB a uzavření dvou ze tří pojištění k hypotéce (pojištění nemovitosti, domácnosti nebo úvěru).

Běžné účty a platební karty
1. 6. Od června 2006 mohou klienti eBanky využívat zvýhodněné Europlatby, jedná se o bezhotovostní zahraniční platbu zadanou v měně euro v částce do 50 000 euro. Další výhody jim přináší nový cenový program Euro Plus - Zdarma, jehož poplatek za odchozí Europlatbu je 200 Kč, poplatek za příchozí Europlatbu je 150 Kč (pro srovnání: poplatek za ostatní příchozí platby v cizí měně nebo v Kč ze zahraničí anebo v cizí měně z jiné banky v tuzemsku s dispozicí BEN nebo SHA činí 1 %, min. 150 Kč, max. 1000 Kč).
28. 6. Společnost MasterCard International představila své nové jméno, MasterCard Worldwide, a novou vizuální podobu své značky.

Investice

26. 6. Omlouváme se čtenářům, bohužel jsme opět nedostali od našich dodavatelů akciový komentář včas. Uděláme vše pro to, aby k tomuto problému již nedošlo.
28. 6. Investiční společnost ČP INVEST nabízí možnost pravidelně investovat do všech otevřených podílových fondů a investičních programů. Podílníci mohou využít program pravidelného investování na dobu od 3 do 30 let při minimální měsíční investici 500 korun.

Akcie a trhy
6. 6. Díky volební remíze se propadl kurz koruny zhruba o 15 haléřů i ceny akcií na pražské burze asi o 0,5 %. Například akcie ČEZ nebo Unipetrolu začaly prudce padat ihned po otevření burzy a oslabily o 2 %. Ve zbytku trhu taktéž panovala nervozita.
12. 6. Pražská burza se v minulých letech pyšnila nejlepší výkonností, nyní má však největší ztrátu. Ta již letos převýšila 15 %, vyplývá ze statistik České spořitelny a burz. Obchodníci začínají opravovat své růstové scénáře směrem dolů.
15. 6. Burza cenných papírů v Praze vyplatí nejvyšší dividendu v historii. Akcionářům rozdělí celkově 121,2 miliónu Kč, což je v přepočtu 455 Kč na akcii před zdaněním. Dividenda se bude vyplácet v polovině září.
21. 6. Softwarová společnost ARBES uvedla na trh nové řešení ARBES NEMO pro správu nemovitostních fondů. Specializovaný softwarový systém ARBES NEMO umožňuje správcům fondů evidenci dat, přiřazování plateb, kontrolu zákonných limitů a zejména oceňování aktiv za účelem stanovení hodnoty podílových listů.
22. 6. Celkem 227 společností využilo zákonné úpravy, která umožňuje vyvlastnit menšinové akcionáře. Celkové náklady většinových majitelů firem na výplaty činí přibližně 9,2 miliardy Kč.
23. 6. Podle HN ani v letošním roce nevyplatí Unipetrol dividendy. Do rezervního fondu půjde 51,3 mil. Kč z čistého zisku, který dosáhl 1,025 mld. Kč, necelých 68 mil. Kč je určeno na úhradu ztrát z minulých let a na účet nerozděleného zisku poputuje 906,7 mil. Kč.
27. 6. Třinecké železárny vyplatí svým akcionářům dividendu 100 Kč na akcii před zdaněním. Na dividendy půjde z čistého zisku loňského roku 2,068 miliardy Kč přibližně 811 miliónů Kč. Největší část z toho dostane Moravia Steel.

Bydlení

14. 6. Vláda schválila nový systém poskytování dotací na výstavbu nájemních bytů se sociálním určením. Standardní výše této dotace pro soukromého investora na dočasně sociální nájemní byt představuje 250 000 až 300 000 Kč na jeden byt. Vyšší dotaci získá energeticky úspornější dům a dalších 50 000 Kč může být poskytnuto na tzv. upravitelný byt, který svou stavebně technickou dispozicí splňuje předpoklady pro užívání osobami se sníženou schopností pohybu a orientace.
26. 6. Z výzkumu agentury Factum Invenio vyplývá, že většina Čechů je se svým bydlením spokojená. Pětina lidí je rozhodně spokojená a dvě třetiny jsou spíše spokojeny. Vlastní bydlení na úvěr si pořídilo 17 % Čechů, většinou se jedná o hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření.
27. 6. Regulované nájemné stoupne od 1. ledna 2007 do roku 2010 v průměru o 19,2 % ročně, oznámilo dnes Ministerstvo pro místní rozvoj. Původně to ovšem mělo být jen o 14,2 %. Podle ministerstva vycházejí nová data z akutálních cen bytů. Porovnání cen v různých městech najdete na tomto místě.

Hypoteční bankovnictví
7. 6. GE Money Bank přichází s rozšířením možností využití Hypotéky naopak - tedy hypotéky před výběrem nemovitosti. Klienti nyní mohou získat Hypotéku naopak až do 100 % ceny financované nemovitosti, dosud byl horní limit 85 %.
29. 6. Wüstenrot hypoteční banka prodlužuje akci s 50% slevou z poplatku za zpracování hypotečního úvěru. Sleva se vztahuje na hypotéky s úrokovou sazbou fixovanou na pět let a žádosti, které banka obdrží do 30. 8. 2006. Akce se týká hypoték až do 100 % hodnoty zajištění i pro "americkou hypotéku" poskytovanou pod názvem Flexibilní hypotéka.

Stavební spoření
6. 6. Stavební spořitelna Wüstenrot nabízí od 1. června úvěr Partner za nových podmínek. Tento překlenovací úvěr poskytuje bez akontace a klient o něj může požádat současně s uzavřením smlouvy o stavebním spoření. Novinkou je, že úvěr do 50 000 Kč nemusí klient žádným způsobem zajišťovat. U úvěru zajištěného nemovitostí, zavedla spořitelna novou sníženou úrokovou sazbu 4,9 %, která je garantována po celou dobu trvání. Následný úvěr ze stavebního spoření je úročen nejnižší úrokovou sazbou 3,7 %.
29. 6. Stavební spořitelna České spořitelny (Buřinka) prodlužuje nabídku finanční prémie ke smlouvě o stavebním spoření. Klienti narození do 31. 12. 2005 mají možnost při sjednání smlouvy do 31. 8. 2006 získat 50 % slevu z poplatku za uzavření (max 1 000 Kč). Podmínkou připsání prémie je na účet vložit min. 5 % cílové částky, a to opět nejpozději do 31. 8. 2006.

Pojištění

2. 6. Uniqa pojišťovna připravila pro privátní klientelu novou internetovou aplikaci pojištění vozidel. Klient si může uzavřít havarijní pojištění KASKO i pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, takzvané povinné ručení. Součástí nabídky jsou samozřejmě i doplňková pojištění sedadel, skel atd. V aplikaci je přednastaveno několik variant pojištění s možností jakkoli je upravovat podle vlastní potřeby.
7. 6. Pojišťovny chtějí propojit databázi informací o klientech povinného ručení. Od příštího roku se nebudou moci řidiči, kteří způsobí nehodu, snadno vyhnout penalizaci od pojišťoven tím, že odejdou k jiné pojišťovně.
13. 6. Česká pojišťovna obsadila první místo v hlavní kategorii ankety Pojišťovna roku 2005, kterou vyhlašuje Asociace českých pojišťovacích makléřů. Přední pozice zaujala i ve všech dalších kategoriích soutěže. V šestém ročníku ankety bylo odborníky z řad předních makléřských firem hodnoceno 37 pojišťoven působících v České republice.
20. 6. ING přichází od června s novým produktem - Životním pojištěním RODINA. Celé rodině tak umožní založit životní pojištění podpisem jediné smlouvy a je doplněno 13 připojištěními.
27. 6. Pojišťovna Kooperativa chystá ve spolupráci s Národní radou zdravotně postižených speciální zvýhodněný program pro občany se zdravotním postižením. V průběhu druhého pololetí bude nabídka této pojišťovny doplněna např. o pojištění domácnosti, které se bude vztahovat i na škody na invalidním vozíku, rehabilitačních či jiných zdravotních pomůckách vzniklé mimo domácnost.

Daně a život

12. 6. Zdanění práce v České republice patří mezi nejvyspělejšími zeměmi světa k nejvyšším. Vyplývá to z údajů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), které zveřejnil odborný měsíčník Lobby. OECD proto Česku doporučuje snížit povinné odvody z platů. Chybějící peníze lze prý nahradit zvýšením ekologické daně či daně z majetku.
12. 6. Podle výpočtů Liberálního institutu přesně v úterý od 14:15 už lidé nevydělávali na stát a jeho výdaje. Celý den takzvané daňové svobody si užijí dnes 14. června, což je ve stejné datum jako loni. Liberální institut plánuje připomenout si tento den formou happeningů na různých místech republiky.
30. 6. Od 15. července začne platit nižší sazba daně z přidané hodnoty u kávy, čaje a čokolády. Novela zákona bude zveřejněna ve Sbírce zákonů 30. června a platit začne patnáctý den po zveřejnění. Oznámilo to Ministerstvo financí. Podle Potravinářské komory a některých výrobců se změna daně zřejmě projeví zlevněním těchto výrobků.

Penzijní fondy
14. 6. Penzijní fond České spořitelny připíše svým klientům zhodnocení prostředků za rok 2005 ve výši 4,03 %. O výši zhodnocení rozhodla na konci května valná hromada penzijního fondu. Připsané zhodnocení je o téměř 0,3 procentního bodu vyšší než zhodnocení za rok 2004, které činilo 3,74 %.
21. 6. Zemský penzijní fond připíše klientům za rok 2005 zhodnocení ve výši 4,6 %. Akvizici tohoto fondu dokončila na začátku června 2006 Skupina ČSOB.

Život

1. 6. České domácnosti se zadlužily o dalších 7 miliard Kč. Na konci měsíce tak celkem bankám a finančním institucím dlužily téměř 445,1 miliardy Kč. V dubnu loňského roku představovalo zadlužení českých domácností 335,6 miliardy Kč.
8. 6. Vláda schválila návrh ministra zemědělství Jana Mládka, díky kterému se Česká republika zapojí do programu, v jehož rámci jsou vykoupené zemědělské a potravinové přebytky s unijní podporou využity na pomoc nejchudším obyvatelům. Opatření může pomoci asi 35 tisícům nejchudších lidí.
9. 6. V měsíci květnu vzrostly v České republice výrazně ceny. Podle Českého statistického úřadu dosáhlo meziroční tempo zdražování 3,1 %, což je nejvíce od října předminulého roku. Nejvíce podražily pohonné hmoty a také paušály za pevné linky.
9. 6. Podle ministerstva práce a sociálních věcí poklesla nezaměstnanost na 7,9 %. V současné době je tak bez práce téměř 432 tisíc lidí. Například sezónní práce ve stavebnictví a cestovním ruchu přispěly ke kladnému výsledku.
12. 6. Portfolio členských společností sdružení SOLUS se rozšířilo o další 3 členy - ČSOB,energetickou společnost E.ON a leasingovou společnost VLTAVÍN leas. Do činnosti sdružení SOLUS nyní zapojeno 20 společností z pěti různých sektorů. SOLUS je zájmovým sdružením právnických osob se sídlem v Praze. Jeho název vznikl složením počátečních písmen původního názvu, a to Sdružení na Ochranu Leasingu a Úvěrů Spotřebitelům, který zároveň nejlépe charakterizuje jeho hlavní cíl.
20. 6. Celosvětový počet velmi bohatých osob vzrostl na 8,7 miliónu. Zatímco ve Spojených státech tempo růstu zpomaluje, Jihovýchodní Asie a rozvojové trhy výrazně rostou. Podle závěrů 10. výročního vydání Zprávy o světovém bohatství (2006 World Wealth Report), kterou dnes zveřejnily společnosti Capgemini a Merrill Lynch, vzrostlo bohatství velmi bohatých osob v roce 2005 o 8,5 % na 33,3 biliónů USD. Počet velmi bohatých osob v České republice vzrostl oproti konci roku 2004 o 10,6 % na přibližně 13 100 osob.
22. 6. Vyjednavači ODS, lidovců a Strany zelených se dohodli na jednotné sazbě daně z příjmů právnických a také fyzických osob. Daň by se měla pohybovat mezi 15 a 19 % a této sazbě bude podléhat také DPH. Rovná daň byla poslední překážkou koaličních stran v podpisu koaliční smlouvy, k čemuž se chystají v pondělí.
28. 6. Víte, jak se na dovolenou pojistit? Kde na ni vzít peníze? Jak a čím na dovolené platit? Jak zajistit opuštěný dům či nabitou "turistickou kapsu"? Čtěte náš speciál Letní dovolená 2006: rady, tipy, srovnání.
28. 6. Od 1. července letos již podruhé vzroste minimální mzda, a to o 5,1 % ze současných 7 570 Kč na 7 955 Kč. Minimální hodinová mzda bude činit 48,10 Kč místo dosavadních 44,70 Kč. Ministerstvo práce očekává, že díky nárůstu minimální mzdy lidé upřednostní i méně placenou práci před pobíráním sociálních dávek.

Podniky

8. 6. Podle výsledků žebříčku Největších vývozců ČR CZECH TOP 100 je největším exportérem podle vývozu za rok 2005 společnost ŠKODA AUTO se 152,7 miliardami Kč. Nárůst jejího exportu činí 21,6 miliardy Kč oproti roku 2004. Na druhou příčku vystoupila společnost UNIPETROL s vývozem 34,5 miliardy Kč (rok 2004 vývoz 30,3 miliard Kč). Na třetí příčku dosáhla společnost AGROFERT HOLDING s vývozem 30,76 miliardy Kč (rok 2004 vývoz 23,2 miliard Kč).
12. 6. GE Money Bank přišla počátkem června na trh s novým podnikatelským úvěrem Universal Business. Tento úvěr lze získat již na základě jednoho daňového přiznání, specifické profese dokonce již jako začínající podnikatelé. Firmy s podnikatelskou historií delší než 2 roky mohou Universal navíc získat za ještě snadnějších podmínek. Universal Business je poskytován až do výše 5 miliónů Kč se splatností až 20 let. Úvěr je zajištěn nemovitostí a jeho výše dosahuje až 70 % hodnoty zajištění.
13. 6. Na jaře letošního roku přibylo samostatně výdělečných osob. Od dubna se jejich počet zvýšil o 8 000 na 9 06 444. Podnikatelské prostředí se ale výrazně nezlepšilo. Od začátku roku jejich počet klesl ještě celkově o 5 000. Loni jich ubylo 35 000.
13. 6. Bill Lynch, CEO společnosti South Africa's Imperial Holdings, byl na sobotním slavnostním večeru v Monte Carlu, pořádaném společností Ernst & Young, vyhlášen Světovým podnikatelem roku 2006. Bill Lynch byl vybrán ze 32 národních vítězů soutěže Podnikatel roku. Českou republiku reprezentoval Radim Jančura, ředitel a majitel společnosti Student Agency a držitel českého ocenění Podnikatel roku 2005.
15. 6. Tržby stovky nejvýznamnějších firem ČR za rok 2005 poprvé v historii přesáhly 2 bilióny Kč. Dosáhly 2 061 miliard Kč, tedy o 9 % více než tržby stovky nejvýznamnějších firem v roce 2004. Tři nejvýznamnější firmy obhájily své loňské pozice: ŠKODA Auto, ČEZ a UNIPETROL. Žebříček tržeb sestavuje Sdružení CZECH TOP 100.
20. 6. Investiční společnost Millhouse LLC Romana Abramoviče koupila 41 % největšího ruského výrobce oceli Evraz, který je vlastníkem společnosti Vítkovice Steel. Není zatím známo, za kolik Abramovič skupinu koupil.
26. 6. Registrační pokladny navzdory lákadlu daňových slev prozatím přihlásila úřadům jen přibližně tisícovka obchodníků a restauratérů, kteří podle současných zákonů budou muset mít registrační pokladnu povinně od počátku příštího roku.
29. 6. Česko stále patří na poli platební morálky k nejhorším zemím Evropy. Ačkoli se index platebního rizika proti minulému roku snížil ze 176 na 171 bodů, Českou republiku předstihlo v žebříčku 20 z 22 sledovaných evropských států. Podnikatelé, kteří chtějí dostat včas zaplaceno za svoje dodávky, jsou na tom hůře jen v Portugalsku. Dvě třetiny českých pohledávek jsou vyřízeny až po době splatnosti. Vyplývá to z průzkumu inkasní společnosti Intrum Justitia.

EU

6. 6. Občané Evropské unii věří více než svým vládám, třebaže si myslí, že o ní nejsou dobře informováni. Tyto informace uveřejnil průzkum agentury European Voice. EU věří 37 % lidí, nevěří jí 18 %. Jen 22 % občanů věří vládám svých států, 39 % jim nedůvěřuje.
8. 6. Na summit Evropské unie, který se bude konat příští týden v Bruselu, pojede místo premiéra Jiřího Paroubka prezident republiky Václav Klaus. Jedním z hlavních témat summitu Evropské unie by mělo být jednání o evropské ústavě.
14. 6. Evropské vlády včetně České republiky mají více šetřit a méně utrácet, jinak je čekají vážně hospodářské problémy. Vyplynulo to z hodnocení Evropské komise, jak se na hospodaření členských zemí odrazily pozměněné podmínky tzv. Paktu stability a růstu, jenž slouží jako záruka pevného eura.
16. 6. V loňském roce nejlépe v Evropské unii žilo lidem v Lucembursku, měřeno hrubým domácím produktem (HDP) na obyvatele. Naopak nejchudší lidé byli podle tohoto ukazatele v Lotyšsku. Česká republika skončila mezi zeměmi EU na sedmnácté pozici.
16. 6. V Bruselu probíhá summit Evropské unie. Českou republiku zastupuje prezident Václav Klaus. Hlavním tématem summitu je otevření otázky schválení evropské ústavní smlouvy, rozšiřování EU a schválení vstupu Slovenska do eurozóny od ledna 2007.
23. 6. Ze zprávy EK o přípravách na zavedení eura v členských zemích vyplývá, že přípravy v ČR probíhají podle plánu. Nejprve se bude rozhodovat o zavedení eura, které by mělo padnout na konci srpna, poté přijde na řadu schválení Národního plánu zavedení eura na konci roku.
26. 6. V deseti nových členských státech Evropské unie po loňském oslabení opět posílila podpora společné měny, ukázal to dubnový průzkum Eurobarometr (výsledky zveřejnila minulý týden Evropská komise). V příznivé důsledky přijetí eura pro svou zemi věří 52 % dotázaných, o 14 % více než loni.
29. 6. Tři čtvrtiny Čechů se obávají, že po zavedení eura zdraží veškeré zboží a služby. Růst cen očekávají nejen odpůrci eura, ale i dvě třetiny jejích zastánců. Ekonomové přitom tvrdí, že velké obavy nejsou na místě a zásadní zdražení po přijetí eura nenastane. V ČR by se podle plánů vlády mělo začít eurem platit od roku 2010. Do konce letošního roku by vláda měla schválit Národní plán zavedení eura.

Další aktuality

27. 6. Náměstkyně ministra financí Dana Trezziová byla zvolena do vedení Výboru pro fiskální záležitosti OECD. Rozhovor Trezziové se čtenáři Peníze.CZ najdete na tomto místě.
1. 6. České dráhy uvažují o koupi dalších 7 rychlovlaků Pendolino. Sedm Pendolin, které už dráhy vlastní, jim nebude v budoucnu stačit. Podle generálního ředitele ČD Josefa Bazaly by ovšem došlo k uzavření lepší smlouvy.
1. 6. Včera vláda schválila dohodu mezi Českou republikou a Čínou. Dohoda, která byla připravena s použitím modelových smluv OECD a OSN, by měla zamezit dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku u daní z příjmu.
1. 6. Hospodaření státu ke konci května skončilo schodkem 12,2 miliardy Kč. Deficit je tak téměř o 15 miliard Kč nižší než ve stejném období loni, kdy činil 27 miliard Kč. Informovalo o tom dnes ministerstvo financí s tím, že jde o nejlepší květnový výsledek od roku 2000. Za celý rok úřad počítá se schodkem 74,4 miliardy Kč.
2. 6. Včera oficiálně otevřela skupina ČEZ obchodní zastoupení v Budapešti. Společnost má kromě této země svá obchodní zastoupení také na Slovensku, v Německu, Polsku, v Bulharsku a v Rumunsku. Nová zastoupení chce v nejbližší době otevřít v dalších zemích jihovýchodní Evropy.
5. 6. Patový výsledek voleb, ve kterých 2 levicové strany získaly v Poslanecké sněmovně 100 křesel stejně jako zbylé 3 politické strany dohromady, neumožní podle ekonomů nastartovat důležité ekonomické reformy. Zřejmě se tedy neuskuteční reforma daní, penzijního systému či zdravotnictví. Česká měna bude v příštích dnech reagovat mírným oslabením, stejně jako akcie na pražské burze. Vyplývá to z odpovědí analytiků, které oslovila ČTK.
5. 6. Českou republiku čeká další arbitráž s nespokojeným zahraničním investorem. Norská firma Czechoslonor, která do Česka dováží hlavně mořské ryby, chce odškodnění zhruba 240,4 miliónu Kč. Ve svém pondělním vydání o tom píše týdeník Euro, kterému informaci potvrdila mluvčí ministerstva financí Petra Krainová. Norská firma však podle ní nespecifikuje, které body dohody o ochraně investic mezi oběma zeměmi Česko údajně porušilo.
5. 6. Průměrná hrubá měsíční mzda v Česku vzrostla za první 3 měsíce roku proti stejnému období loni o 1 222 Kč na 18 903 Kč, oznámil dnes Český statistický úřad. Růst tak činil 6,9 %, což je téměř o procentní bod více, než předpokládali analytici. Reálná mzda, tedy po odečtení inflace, se zvýšila o 4 %.
5. 6. České aerolinie skončily loňské hospodaření podle auditovaných výsledků ztrátou 496 miliónů Kč. ČTK to dnes řekla mluvčí firmy Jana Víšková. O rok dříve přitom podnik vykázal zisk 324 miliónů Kč. Meziročně se tak hospodaření zhoršilo o 820 miliónů Kč. Nový prezident ČSA Radomír Lašák podle svého dřívějšího vyjádření nečeká zisk ani letos.
6. 6. Největší hrozbou plynoucí z nerozhodných výsledků voleb je podle některých podnikatelů ohrožení čerpání peněz ze strukturálních fondů EU. Přísun peněz na roky 2007 až 2013, kdy má EU uvolnit pro Česko až 100 miliard Kč ročně, se zastaví nebo přinejmenším zabrzdí, řekl prezident Svazu průmyslu a obchodu Jaroslav Míl. Jiní zástupci podnikatelů se tohoto rizika neobávají.
6. 6. Vyjednavači ODS dohodli se zástupci KDU-ČSL a Strany zelených na přípravě společného koaličního programu. Strany mají celkem 100 poslanců. O obsazení ministerstev a konkrétních jménech zatím politici nejednali.
7. 6. Český statistický úřad sdělil, že v měsíci dubnu skončil zahraniční obchod přebytkem 0,2 miliardy Kč, což je o 0,6 miliardy Kč více než ve stejném období loňského roku. Dařilo se vývozu aut a strojů. Vývoz se v dubnu meziročně zvýšil o 3 %, dovoz o 2,6 %.
7. 6. Ministerstvo financí ČR nominovalo do Výboru pro finanční trh náměstka ministra financí Tomáše Prouzu a ředitelku odboru legislativy finančního trhu Kláru Cetlovou. Česká národní banka nominovala jako svou zástupkyni ve výboru vrchní ředitelku a členku bankovní rady Michaelu Erbenovou. Předsedat výboru bude bývalý ministr financí Jiří Rusnok. Šéf Investiční společnosti České spořitelny Radek Urban bude místopředsedou.
8. 6. ČSOB dokončila včera akvizici 100 % akcií Zemského penzijního fondu. Smlouva o akvizici ZPF byla mezi ČSOB a dosavadními akcionáři fondu, tedy Mosteckou uhelnou (88,53 %), Kooperativou pojišťovnou (8,64 %) Odborovým svazem pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu (1,79 %), Sdružením odborových organizací Mostecké uhelné společnosti (0,89 %) a Krnovskými opravnami a strojírnami (0,15 %), uzavřena již 10. dubna 2006.
9. 6. Za první čtvrtletí letošního roku dosáhl růst hrubého domácího produktu 6,5 až 8,5 %. Takový růst ještě česká ekonomika v historii nezažila. Česká republika v současné době roste 4x rychleji než EU i státy eurozóny. Předehnala také Slovensko. To za první čtvrtletí zpomalilo na 6,3 %.
12. 6. Členové sedmi nejvyspělejších zemí světa a Ruska předpovídají další růst globální ekonomiky, obávají se však inflace a drahé ropy. Chtějí proto více spolupracovat s mladými ekonomikami a s jejich pomocí zajistit trvalý globální růst. V komuniké ze schůzky G8 to uvedli ministři financí této skupiny.
12. 6. Exekutorská komora České republiky upozorňuje, že "Exekuční kancelář s.r.o." se sídlem V Plzni (IČ: 264 02 521) není subjektem, který je oprávněn vykonávat exekuční činnost, její zaměstnanci nejsou soudními exekutory ve smyslu platných právních předpisů a nemají tudíž status veřejného činitele. Ve vztahu k fyzickým či právnickým osobám nemají žádné výkonné pravomoci.
13. 6. Nebankovní registr klientských informací (NRKI) opět rozšířil počet svých uživatelů. NRKI, který provozuje zájmové sdružení právnických osob Leasing & Loan Credit Bureau (LLCB), tak v současnosti využívá 14 leasingových a splátkových firem. Smlouvy o zpracování údajů v nebankovním registru a o jejich sdílení s Bankovní registrem nově podepsaly tyto leasingové společnosti: ČP Leasing, Toyota Financial Services Czech, PSA Finance Česká republika a s Autoúvěr.
16. 6. Ministerstvo financí potvrdilo svůj dubnový odhad, když oznámilo výši státního dluhu ČR v prvním čtvrtletí letošního roku. Zvedl se o 7 miliard Kč na 698,2 miliardy Kč. Na každého Čecha tak připadá dluh zhruba 68 tisíc Kč. Vnitřní dluh vzrostl o 700 miliónů Kč na 582,5 miliardy Kč a zahraniční dluh stoupl o 6,2 miliardy Kč na 115,6 miliardy Kč.
16. 6. Německá Spolková rada definitivně schválila kontroverzní vládní návrh na zvýšení daně z přidané hodnoty z 16 na 19 %. Největší zvýšení daní od konce druhé světové války začne platit od příštího ledna.
27. 6. Benzin během posledního týdne zlevnil. Důvodem je pokles cen ropy na světových trzích. Předchozí týdny se jeho cena zvyšovala. Litr Naturalu 95 je v prodeji za průměrnou cenu 31,17 koruny, což je o devět haléřů méně než před týdnem. Cena nafty se snížila o čtyři haléře na 29,85 koruny za litr.
28. 6. Celková důvěra lidí v ekonomiku České republiky se v červnu zvýšila oproti květnu o 1,5 bodu a vzrostla tak na nejvyšší hodnotu od ledna 1998. V meziročním srovnání se zvýšila o 7,2 bodu. Vyplývá to ze zveřejněných údajů Českého statistického úřadu.
30. 6. Evropská komise včera pokárala Českou republiku, spolu s Lucemburskem, Maďarskem, Polskem a Rakouskem, za ztěžování dovozu ojetých aut z jiných členských zemí Evropské unie. Česko přitom od soboty zavádí nová pravidla, která dovoz ojetin liberalizují podle požadavků EU.

Připomínky, vzkazy a názory nám můžete zanechat

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Události uplynulého měsíce: květen

2. 6. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: květen

Uteklo vám v květnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Události uplynulého měsíce: duben

5. 5. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: duben

Uteklo vám v dubnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Události uplynulého měsíce: březen

7. 4. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: březen

Uteklo vám v březnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Události uplynulého měsíce: leden

10. 2. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: leden

Uteklo vám v lednu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Události uplynulého měsíce: prosinec

6. 1. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: prosinec

Uteklo vám v prosinci něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou... celý článek

Partners Financial Services