Outsider, nebo favorit?

Outsider, nebo favorit?
O tom, že se ekonomika evropských zemí pomalu plazí za pádícími Spojenými státy, dnes pochybuje jen málokdo. Hovoří se dokonce o neotřesitelné americké nadvládě. Jenže časopis The Economist před časem upozornil, že výsledky podrobného zkoumání statistik a dalších údajů ukazují něco zcela jiného.

Redaktoři britského týdeníku prostudovali řadu různých analýz a sestavili materiál, který pravděpodobně bude pro většinu lidí překvapením. Přesvědčení, že evropská ekonomika za tou americkou beznadějně zaostává, nejspíš ve světle těchto informací vezme za své. Co tedy novináři zjistili?

I pomalu lze předehnat

Všeobecně se ví, že hrubý domácí produkt USA rostl v posledním roce (do prvního čtvrtletí 2004) tempem 5 %, zatímco země eurozóny si připsaly jen 1,3 %. A evropský růst za Amerikou trvale pokulhával v průběhu celé poslední dekády: 3,3 % ku 2,1 %. Jenže čísla o HDP Spojených států jsou nadsazená, populace země totiž roste mnohem rychleji. Pokud bychom tedy porovnali HDP na osobu v obou ekonomikách (což je zřejmě nejlepší způsob měření ekonomické výkonnosti), rozdíl je najednou mnohem méně výrazný (1,8 % v eurozóně oproti americkým 2,1 %) . Navíc, všechny horší výsledky eurozóny mohou být prakticky svedeny na jedinou zemi, a sice Německo, jehož ekonomika se od roku 1990, tedy od sjednocení obou německých zemí, potýká s obtížemi. Pokud bychom tedy Německo z měření vyloučili, roční růst HDP eurozóny by dosáhl 2,1 %, neboli stejné úrovně jako USA.

Zřejmě nejpopulárnější mýtus říká, že růst americké produktivity práce předčí ten evropský o obrovský kus. Zaoceánská produktivita skutečně v posledních letech zrychlovala, ovšem rozdíl mezi USA a eurozónou je opět nadhodnocený, protože srovnání vychází ze zavádějících, neporovnatelných údajů. V USA se obvykle k měření produktivity používá ukazatel výkonnosti na hodinu počítaný pouze pro nezemědělský sektor. V průběhu uplynulých 10 let (až do roku 2003) zde vzrostla produktivita práce o 2,6 %. Evropská centrální banka ale používá pro měření růstu produktivity práce zemí eurozóny údaje o HDP na pracovníka pro celou ekonomiku. Ty ukazují nárůst pouze o 1,5 %. Na rozdíl od Ameriky údaje také zahrnují veřejný sektor, ve kterém je produktivita práce vždycky nižší a navíc nezohledňují pokles odpracovaných hodin.
Pokud bychom tedy použili stejný ukazatel pro obě ekonomiky, tzn. HDP na hodinu pro celou oblast ekonomiky, zjistili bychom, že americká produktivita práce v průměru za rok rostla o 2 % od roku 1994, což je jen o málo více, než eurozóna (1,7 %). A podle studie Kevina Dallyho, ekonoma z Goldman Sachs, po přizpůsobení ukazatele ekonomickým cyklům obou zemí rostla produktivita práce evropské dvanáctky v průběhu minulých 10 let dokonce o něco rychleji.

Nic není černobílé

Ale můžeme snad Americe upřít rychlý růst produktivity spojený s růstem zaměstnanosti, zatímco růst produktivity na kontinentální Evropě byl na úkor pracovních míst? To možná kdysi pravda byla, ale dnes už není. V průběhu uplynulé dekády celková zaměstnanost v USA vzrostla o 1,3 % oproti 1 % v eurozóně. Pokud bychom ale znovu ze srovnání vyloučili Německo, dosáhla by evropská dvanáctka stejného tempa jako její zaoceánský partner. A od roku 1997 dokonce vzrostla celková zaměstnanost v eurozóně o 8 %, zatímco v Americe "pouze" o 6 %.

Je samozřejmě pravda, že v průběhu uplynulých deseti let se růst produktivity v USA zrychlil, zatímco v eurozóně tomu bylo naopak. Šéf americké centrální banky (FED) Alan Greenspan vidí jako hlavního viníka rigidní evropské pracovní a výrobní trhy. Strukturální bariéry, které brání propouštění zaměstnanců nebo zavádění nových metod práce možná brání firmám v co nejlepším využití IT technologií.

Nicméně je zde ještě další, méně znepokojivé zdůvodnění pro zpomalení růstu produktivity v kontinentální Evropě. Reformy pro větší flexibilitu pracovního trhu záměrně způsobily, že růst HDP je závislý na zvýšení počtu pracovních míst. Firmy dnes mají více důvodů přijímat nové zaměstnance díky nižším daním za zaměstnance s nízkými platy a díky uvolnění pravidel pro zaměstnávání na částečný úvazek a úvazky na dobu určitou. To jim umožňuje obcházet přísné zákony ochraňující pracující. Negativní stránkou je nižší růst produktivity, protože se více nezkušených a nekvalifikovaných pracovníků zařadilo mezi pracovní síly. Je to přesně totéž, co se dělo v USA v osmdesátých letech. Z dlouhodobého hlediska by ovšem pružnější pracovní trh měl pomoci k posílení růstu.


Zdroj: The Economist

Z oficiálních statistik vyplývá, že růst produktivity byl v průběhu minulé dekády v eurozóně ve skutečnosti stejný jako v USA. A ačkoli HDP na zaměstnance rostl o něco pomaleji, odstup je malý. Nicméně používání oficiálních statistik je tak trochu míchání jablek s hruškami, protože v obou zemích (resp. oblastech) se HDP měří jinak. Například američtí statistici počítají výdaje firem na počítačový software jako investice, což patří do HDP. V Evropě jsou ale tyto výdaje počítány jako běžný náklad, proto se odečítají z konečné produkce. Výsledkem pak je, že prudké zvýšení výdajů na software relativně nadhodnocuje americký růst oproti evropskému.

Dokončení článku najdete na našich stránkách v příštích dnech.

Připraveno podle týdeníku The Economist.

Co si myslíte o netradičním srovnání? Skutečně na tom Evropa není tak špatně? Předežene USA?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 8. 2004 21:04, Cyrilek

To by asi moc dobře nešlo. Představ si, že ti lidé od nulové nezaměstnanosti by museli být zahrnuti do statistiky průměrných výdělků. to by asi musel ČSU vykazovat průměr ne 17 tis. ale přibližně průměr z 60. let a to by byla velmi špatná vizitka.

Zobrazit celé vlákno

+46
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 8. 2004 17:09, Jan Kolda von Žampach ( řečený Pancíř )

Já se přiznávám, i bez mučení, že na položenou otázku odpovědět, natož jednoznačně, prostě neumím!
Navíc asi nutno rozlišit, zda-li se o věc zajímám pro své krátkodobé či nejvýše střednědobé spekulace, nebo si jen tak zafilosofuji někam hodně dál. I třeba až za horizont mé vůbec možné fyzické existence.

Evropu jako takovou vidím, proti USA, zatím velmi NEKONSOLIDOVANOU z mnoha rozhodujících pohledů. Tedy ji vidím zatím jako těžko čitelnou, resp. míra volnosti jednání (i právě jejích jednotlivých politických součástí), tedy četnost zájmů a z toho plynoucích důsledků a rizik, je vysoká. Výhodou Evropy však je, a významnou dobu bude, existence vnitřních kolonií: tím myslím již nové současné a dále předpokládané rozšíření unie směrem na východ a jihovýchod. Včetně blízkého přeshraničí, kde se ale postupně, jako konkurent, může se svými odlišnými zájmy později znovu objevit Rusko. To vše však samo o sobě dává zatím Evropě možnost významnou dobu profitovat, a to právě a také na postupném růstu spotřeby na těchto nových a přeshraničních územích, odkud budou naopak zajištěny surovinové zdroje a zatím levná pracovní síla. Tak si může, případně, Evropa dlouhou dobu vystačit z velké části i sama se sebou. Když se navíc bude, ke svému i vzdálenému okolí, chovat navýsost pragmaticky, vyváženě a bez třeba i kýmsi jiným vnucených předpojatostí.
Proti Evropě naopak již plně KONSOLIDOVANÉ a homogenní Spojené státy jsou, jak se mi jeví a co se týče spotřeby, na samé hranici současných možností trávení. Prostě papat dál už moc nejde, nebo s velkými obtížemi. Navíc zajištění pokud možno levných (budoucích) zdrojů odjinud bude pro Budulínka asi čím dál tím více spojeno s různými formami SILOVÝCH řešení. Které jsou a budou nákladné, avšak ještě dlouhou dobu ÚSPĚŠNĚ uskutečnitelné právě pro současný technologický náskok a pro již uvedenou konsolidaci USA jako politické, hospodářské a především vojenské jednotky. Což dnes Evropě právě chybí. Pro další bezprostřední vývoj zde bude také významné, do jaké míry se USA budou, tak jako dosud a nikoli nestranně, dále angažovat ve prospěch sionistických zájmů státu Israel. To je dle mne, v dnešních souvislostech, stále latentní rozbuška s těžko předvídatelnými dopady: žel, hodně drahá rozbuška a na účet také amerických daňových poplatníků. Současný americký prezident a kandidát je, prý, s těsnými vztahy na křesťanské sionisty, jeho vyzyvatel z opozice je židovského původu: zda-li je také sionista nevím, jeho názory zatím, žel, neznám, avšak riziko další eskalace konfliktu s metastázami do oblastí právě surovinových zdrojů je možné. A tak, babo raď, co s americkýma akciema!



-14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zlatou střední cestou do Evropy

24. 8. 2004 | Vendula Hilkovičová

Zlatou střední cestou do Evropy

V Evropské unii jsme už více než čtvrt roku a o tom, jak si v ní stojíme, napoví řada srovnání ekonomických ukazatelů. Ty ale nemusí mít vždy absolutní vypovídací hodnotu. A tak je... celý článek

Středoevropské centrální banky dostaly vysvědčení

19. 8. 2004 | Simona Ely Plischke

Středoevropské centrální banky dostaly vysvědčení

ČSOB představila výsledky analýzy porovnávající působení centrálních bank České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska. Studie sledovala, jak byla která z nich během uplynulých 5 až... celý článek

Doloudáme se až na chvost?

19. 8. 2004 | Simona Ely Plischke

Doloudáme se až na chvost?

Přesto, že se nám stále daří v různých výkonnostních žebříčcích dosahovat hodnot odpovídajícím "lepšímu průměru", v dynamice vylepšování mezinárodní pozice za mnohými zeměmi spíše zaostáváme.... celý článek

ČSÚ: Jedna korekce skutečně nestačila

13. 8. 2004 | Jiří Šedivý

ČSÚ: Jedna korekce skutečně nestačila

Přinášíme slíbené vyjádření ČSÚ k problematice několikerých revizí národních účtů, ve kterém sami statistikové přiznávají, že některé jejich údaje jsou prozatím pro analytiky jen velmi... celý článek

Pohyblivá statistika přináší komplikace

5. 8. 2004 | Jiří Šedivý

Pohyblivá statistika přináší komplikace

Harmonizace českého systému národních účtů s EU nadělala mnoho vrásek všem, kdo ke své činnosti potřebují přesné informace o vývoji makroekonomických údajů. Nestabilita dat navíc významně... celý článek

Partners Financial Services