ČSÚ: Jedna korekce skutečně nestačila

ČSÚ: Jedna korekce skutečně nestačila
Přinášíme slíbené vyjádření ČSÚ k problematice několikerých revizí národních účtů, ve kterém sami statistikové přiznávají, že některé jejich údaje jsou prozatím pro analytiky jen velmi obtížně použitelné. Přečtěte si o nezbytnosti revize kvůli srovnatelnosti všech 25 zemí EU a přípravě dalších revizí ještě pro tento rok.

V článku Pohyblivá statistika přináší komplikace jsme psali o tom, jak harmonizace českého systému národních účtů s EU nadělala mnoho vrásek všem, kdo ke své činnosti potřebují přesné informace o vývoji makroekonomických údajů. Upozornili jsme na četnost korekcí, i rozdíly ohledně dostupných dat a na problém velmi krátkých časových řad, které znemožňují diskuze o nějakém trendu. Problémy mají nejen analytici, studenti a laická veřejnost, ale i státní instituce - ČNBMF ČR.

Na závěr jsme přislíbili rozsáhlejší vyjádření ČSÚ, to nyní přinášíme.

Vyjádření ČSÚ (sekce národních účtů)

Pro ČSÚ byla a je jednorázová revize časové řady národních účtů velmi rozsáhlým a náročným úkolem. Její provedení však bylo nezbytné, pokud mělo být dosaženo přiměřeně přesných a srovnatelných informací, například i pro vyhodnocování konvergenčních kritérií a v souvislosti s tím i pro přijetí eura.

Revize byla nutná hlavně proto, že k zavádění nyní používaného systému národního účetnictví ESA 1995 a k jeho úpravám docházelo postupně nikoliv se stejnou rychlostí v každé zemi. Mají-li se porovnávat údaje za 25 nynějších členů EU, a to i v časovém srovnání, musely být postupně prováděné změny promítnuty do celého sledovaného období.
Jedna korekce skutečně nestačila a nebude stačit ani do budoucna. Zavádění ESA 1995 není jednorázový a ukončený proces. V příštím roce bude v souladu s požadavkem Eurostatu do časové řady promítnuta změna v umístění užití produkce finančních služeb nepřímo měřených (FISIM), a to nikoliv jako dosud jenom do mezispotřeby, nýbrž zčásti i do konečné spotřeby a do vývozu a dovozu, čímž bude ovlivněna i výše HDP. Další významná revize metodologie národního účetnictví se nyní zahajuje v celosvětovém měřítku s výhledem dokončení do roku 2008. Promítnutí z toho vyplývajících změn však lze očekávat až po roce 2010.
Navíc se údaje z národního účetnictví požadují ve zkrácené lhůtě. Jakmile i u nás budou zavedeny tzv. bleskové odhady, budeme patrně nuceni zvyknout si na to, že takové ukazatele podepřené jen velmi omezenými údaji o aktuální skutečnosti a opírající se ve značné míře o modelové odhady budou ve velmi krátké době korigovány na základě čerstvých údajů o skutečném vývoji za hodnocené období. K tomu přistupují pravidelné revize čtvrtletních údajů po sestavení každé varianty celoročních národních účtů, ve kterých budou obsaženy i přepočty do stálých cen.

Chápeme potřebu delších časových řad i za revidované údaje a proto pracujeme na jejich přepočtech za další minulé roky. Je nám zřejmé, že kde je třeba se opírat o dlouhodobé informace, analytikům mnoho nepomůže nahradit údaje za poslední roky lepšími a nezměnit nic na údajích za předchozí roky. Takto nesrovnatelná časová řada může přinést víc škody než užitku. Z toho důvodu nyní usilujeme o to, aby v publikaci odhadu HDP za 2. čtvrtletí 2004 byly obsaženy retrospektivní čtvrtletní přepočty revidovaných údajů i za roky 1995 až 1999. V roční periodicitě dále předpokládáme prodloužit ještě letos časovou řadu zpětně až do roku 1990, který může sloužit jako převodový můstek mezi ukazateli v dřívější a současné metodice.

Vše se jenom zlepší

Věříme, že ČSÚ bude své výstupy stále zkvalitňovat tak, aby data byla použitelná pro co nejširší okruh uživatelů. Je totiž vskutku nepříjemné, když samotní statistikové přiznávají, že některé jejich údaje jsou prozatím pro analytiky jen velmi obtížně použitelné.

Uspokojilo vás vyjádření ČSÚ?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pohyblivá statistika přináší komplikace

5. 8. 2004 | Jiří Šedivý

Pohyblivá statistika přináší komplikace

Harmonizace českého systému národních účtů s EU nadělala mnoho vrásek všem, kdo ke své činnosti potřebují přesné informace o vývoji makroekonomických údajů. Nestabilita dat navíc významně... celý článek

Jsme a nejsme v Evropské unii

17. 6. 2004 | Vendula Hilkovičová

Jsme a nejsme v Evropské unii

Při srovnání České republiky s ostatními státy Evropy jsou často uváděny údaje jako hrubý domácí produkt, cenové indexy nebo veřejný dluh. Řadě z nás toho moc neřeknou. Ale pokud vás... celý článek

V Unii už jsme, kdy budeme platit eurem?

4. 5. 2004 | Jiří Šedivý

V Unii už jsme, kdy budeme platit eurem?

Vstupem do EU integrační evropské aktivity České republiky nekončí. Dalším krokem bude pravděpodobně přijetí společné evropské měny, eura, které bychom měli podle odhadů vlády a ČNB... celý článek

Evropská unie: na růžích ustláno

23. 3. 2004 | Simona Ely Plischke

Evropská unie: na růžích ustláno

Evropská unie je z hlediska ekonomického rozvoje druhořadou zónou, severoamerická a asijskopacifická se rozvíjejí mnohem dynamičtěji, přičemž příčin zaostalosti "starého" kontinentu... celý článek

Nejednoznačný vývoj trhů

10. 2. 2003 | David Petráček

Nejednoznačný vývoj trhů

V uplynulém týdnu trhy měnily směr téměř každý den a v hledání jistoty jim nepomohl ani Colin Powel.

Partners Financial Services