Čtení na léto: kdo a proč oslní na olympiádě?

Čtení na léto: kdo a proč oslní na olympiádě?
V Aténách podají nejlepší výkony zástupci zemí bývalého SSSR a pořadatelského Řecka, ČR získá 10 medailí. Vyplývá to z analýzy, kterou vypracovala PricewaterhouseCoopers. Ta odhaduje medailové zisky jednotlivých zemí v závislosti na počtu obyvatel, úrovni příjmů a politických faktorech.

Podle analýzy vypracované ekonomy PricewaterhouseCoopers získávají i téměř 15 let od pádu berlínské zdi mnohé státy bývalého východního bloku výrazně více olympijských medailí, než by se dalo předpokládat podle jejich hospodářské síly. Mělo by tomu tak být i na letošních olympijských hrách. Analýza dále zjistila, že také pořadatelské státy získávají v průměru o téměř 2 % více medailí, než by odpovídalo výkonu jejich ekonomiky. To by mohlo být dobrou zprávou pro Řecko, které pořádá letošní olympiádu v Aténách.

"Tato analýza je aktualizací studie, kterou jsme publikovali v roce 2000 a která analyzovala vztah mezi medailovými zisky jednotlivých zemí na olympiádě v Sydney a vybranými ekonomickými a politickými faktory", vysvětluje John Hawksworth, vedoucí makroekonomického týmu PricewaterhouseCoopers ve Velké Británii. "Rozšířili jsme ji o výsledky dalších olympiád pořádaných od roku 1988, a získali jsme tak několik měřítek, která jsme využili pro odhad výsledků letošní olympiády v Aténách."

Kdo se staví na stupně vítězů?

Medailové zisky jednotlivých států na olympiádách od roku 1988 souvisely podle analýzy PricewaterhouseCoopers ve statisticky významné míře s těmito faktory:

  • počet obyvatel
  • průměrná výše příjmu (měřená jako HDP na obyvatele přepočtený podle parity kupní síly)
  • skutečnost, zda byla země součástí bývalého východního bloku (včetně Kuby)
  • skutečnost, zda je země pořadatelem olympijských her
  • počet medailí získaných na předchozích olympijských hrách

Srovnání vypracované na základě modelu PwC porovnává odhad výsledků letošní olympiády s výsledky olympijských her v Sydney v roce 2000. Ačkoli tyto výsledky nemusí představovat to nejlepší východisko pro odhad letošních medailových zisků, lze je využít jako jedno z možných měřítek pro vyhodnocení skutečných výsledků. Model předpokládá, že Spojené státy, Rusko, Čína a Německo opět získají nejvíce medailí, ale zřejmě nezopakují úspěch ze Sydney .

Řecko má jako pořadatelská země podle modelu výrazně lepší vyhlídky než v Sydney, naopak Austrálie by měla získat o něco méně medailí než na předchozí olympiádě, kde měla výhodu domácí země. Výsledky ostatních zemí by podle modelu měly být podobné těm v Sydney, avšak model může sloužit jako určitá norma pro posouzení, jaký výkon podaly jednotlivé země v Aténách ve srovnání s jejich počtem obyvatel, úrovní příjmů, politickou historií a výsledky na předchozích olympiádách.

Pomocí modelu PricewaterhouseCoopers je možné vysvětlit až 90 % rozdílů v počtech medailí získaných jednotlivými státy na olympijských hrách pořádaných v blízké minulosti, což stále nechává prostor pro působení jiných faktorů jako například vynikající sportovní výkony jednotlivých sportovců.

Překvapivě i nepřekvapivě

"To, že si větší a bohatší státy vedou lépe, lze očekávat, ale poměr mezi jejich velikostí a ekonomickou sílou není přímočarý: i řada malých států si vede poměrně velmi dobře. Také mnoho států bývalého východního bloku má mnohem lepší výsledky, než by odpovídalo síle jejich hospodářství, což ukazuje, že silná sportovní tradice přežila i změnu politického režimu," řekl John Hawksworth.

Počet získaných olympijských medailí se zvyšuje přímo úměrně počtu obyvatel či průměrné výši příjmů, což samo o sobě není překvapivým zjištěním. Míra této závislosti však není tak silná, jak by odpovídalo rozdílům mezi velikostí a celkovou hospodářskou úrovní jednotlivých zemí. Z analýzy vyplývá, že pro výsledky na olympiádě je důležitější celkový objem hrubého domácího produktu než jeho přepočet na obyvatele či průměrná výše příjmů.

"Východní blok" je úspěšný

Úspěšnost jednotlivých zemí na olympiádě byla silně ovlivněna skutečností, zda byly součástí bývalého východního bloku. To bezpochyby souvisí s tím, že v těchto zemích byl sportu přikládán velký politický význam. Výsledky olympiády v Sydney ukazují, že ještě deset let po rozpadu sovětského bloku hraje tento faktor velkou roli, lze však očekávat, že jeho význam bude v budoucnosti postupně klesat. Z analýzy zároveň vyplývá, že existují rozdíly mezi zeměmi bývalého východního bloku, v nichž byl na sport kladen mimořádně velký důraz (např. Rusko, Ukrajina, Polsko, Bulharsko, Rumunsko a Kuba), a ostatními post-socialistickými státy, pro něž sport tak zásadní oblastí nebyl.

Studie rovněž potvrdila důležitost efektu "domácího prostředí". Podíl pořádající země na celkovém počtu získaných medailí byl vždy v průměru o zhruba 2 % vyšší, než by se dalo očekávat. Austrálie získala na olympiádě v Sydney dokonce ještě větší podíl na medailích – pro Řecko tento úspěch představuje velkou výzvu, neboť má mnohem méně obyvatel než Austrálie.

Odhad celkového počtu medailí získáných na olympijských hrách
Země Atény 2004 podle modelu PwC Sydney 2000 Rozdíl
1. USA 70 97 -27
2. Rusko 64 88 -24
3. Čína 50 59 -9
4. Německo 45 57 -12
5. Austrálie 41 58 -17
6. Francie 31 38 -7
7. Řecko 29 13 +16
8. Itálie 28 34 -6
9. Velká Británie 25 28 -3
10. Jižní Korea 24 28 -4
29. Česká republika 10 8 2
Zdroj dat: Model PricewaterhouseCoopers

Co si o studii PwC myslíte? Může ovlivnit sázkové kanceláře? Jak letošní olympiáda dopadne podle vás?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Roční cestovní pojistka: papírová nebo plastová?

14. 7. 2004 | Simona Ely Plischke | 1 komentář

Roční cestovní pojistka: papírová nebo plastová?

Pokud cestujete často do zahraničí, vyplatí se vám uzavřít si celoroční cestovní pojistku. Tu nabízejí nejen pojišťovny jako samostatný produkt, ale i banky jako doplněk či součást... celý článek

Když je cestovní pojištění jen cárem papíru

2. 7. 2004 | Simona Ely Plischke | 25 komentářů

Když je cestovní pojištění jen cárem papíru

I když máte kvalitní cestovní pojistku, raději na ni zcela nespoléhejte. Proč? Klientka Axa Assistance utratila v zahraničí ze svého zhruba 130 000 Kč za léčbu a zhruba 90 000 Kč za... celý článek

Jistota bez hranic

29. 6. 2004 | Simona Ely Plischke

Jistota bez hranic

Přestože na mnohé zahraniční cesty již není potřeba pas, uzavřené kvalitní cestovní pojištění by s vámi hranici rozhodně překročit mělo. Podle čeho a u koho si produkt vybrat? Na co... celý článek

S kartičkou zdravotní pojišťovny na cesty po Evropě?

23. 6. 2004 | Simona Ely Plischke | 1 komentář

S kartičkou zdravotní pojišťovny na cesty po Evropě?

Po vstupu do EU jsou české zdravotní pojišťovny povinny zpětně hradit péči poskytnutou svému pojištěnci v členských (nejen) zemích. Co takové pojištění kryje? Je dostačující? Proč po... celý článek

Zhubnou se špeky i daně?

19. 3. 2004 | Simona Ely Plischke

Zhubnou se špeky i daně?

Jsme třetím nejobéznějším státem Evropy. Kila navíc přitom znamenají vyšší náklady pro zaměstnavatele i stát, neboť jsou častou příčinou nemocí a slabšího pracovního výstupu. Bude možné... celý článek

Partners Financial Services