Český statistický úřad sleduje ceny vybraných jídel a nápojů v hospodách. Většinou souvisle, ale jsou i změny. Pozornost statistiků už například nepoutá turek, nýbrž preso. Letos přestali sledovat i cenu točeného piva. Ta je přitom pro mnoho lidí prvním indikátorem cenové úrovně hospody. Pro zajímavost: před deseti lety byla dvanáctka v průměru ještě pod 30 Kč, hranici překonala v lednu 2013. Přes 35 Kč za půllitr se dostala na konci roku 2017 a přes 40 Kč loni v létě.
Kvůli této nespojitosti u nápojů jsme se zaměřili na jídla. Držáky. Svíčkovou, guláš, smažák... Stálice jídelních lístků. Těch, které restauratéři nestačí přepisovat. Mysleli, že po covidu bude líp – a přišel kotrmelec s cenami energií a teď letí nahoru ceny potravin, ze kterých vaří. Podívejte se na rozdíly za poslední tři roky.