Přiznání k dani darovací

Darovací daň existovala do konce roku 2013. Jejím předmětem bylo bezúplatné nabytí nemovitého, movitého majetku či jiného majetkového prospěchu. Od roku 2014 je to, co přijmete jako dar, bráno jako příjem, podléhající dani z příjmů. Od placení daně z příjmu získaného darem, je obdarovaný tehdy, pokud je s dárcem příbuzný v řadě přímé (vztah rodiče–děti, prarodiče–vnuci), pokud jsou manželé, pokud jsou příbuzní v řadě pobočné (sourozenci, synovci, neteře, strýcové a tety, zeťové a snachy, děti manžela, rodiče manžela, manželé rodičů a osoby, které s dárcem žijí nejméně po dobu jednoho roku ve společné domácnosti, a které z tohoto důvodu pečují o společnou domácnost nebo jsou na dárce odkázány výživou.

Aktuální daňové formuláře pro přiznání daně z příjmů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Související články na téma daň darovací, přiznání k dani darovací

Reality show: Jak se dobrat tržní ceny bytu

24. 8. 2011 | Daniel Kotula | 10 komentářů

Reality show: Jak se dobrat tržní ceny bytu

Oceňování a určení tržní hodnoty nemovitosti je jedna z nejdůležitějších dovedností investora. Bez ní nemůžeme vědět, zda jsme koupili výhodně či nikoliv. Sleva deset procent ještě v české realitní džungli, kde je většina nabídek nadsazená nad reálnou cenu, nemusí znamenat žádnou výhru.

Kdy se platí darovací daň. Spočítejte si, kolik zaplatíte.

21. 4. 2009 | redakce Peníze.CZ | 6 komentářů

Kdy se platí darovací daň. Spočítejte si, kolik zaplatíte.

Darovací daň se platí i z bezúročné půjčky. Jde totiž o majetkový prospěch, který dlužníkovi vznikne, protože mu věřitel úroky promine. Daň obecně nemusí platit příbuzní dárce. S výpočtem daně vám nyní pomůže naše kalkulačka.

Daně: odvody, lhůty, chyby, přeplatky, nedoplatky a sankce

2. 2. 2007 | Simona Ely Plischke | 5 komentářů

Daně: odvody, lhůty, chyby, přeplatky, nedoplatky a sankce

Na který úřad a do kdy se jít se kterou daní přiznat? K čemu slouží tzv. daňový portál? Jak podat elektronické daňové přiznání? Co dělat, pokud jste odevzdali daňové přiznání s chybou, státu dlužíte nebo jste jej naopak přeplatili? Jak se můžete nově bránit proti nečinnosti finančního úřadu? A co přinesla novela zákona o správě daní a poplatků do oblasti sankcí? Máme pro vás spoustu praktických informací.

Kam letos s daněmi?

10. 2. 2006 | Simona Ely Plischke | 3 komentáře

Kam letos s daněmi?

Nastoupili jste již do letošního daňového kolotoče? Víte, na který úřad a do kdy se jít přiznat či jak to udělat elektronicky? Od 1. ledna kvůli novele zákona patříte pod jiný finanční úřad a nevíte kam? Poradíme vám. Dozvíte se také co dělat, pokud jste odevzdali daňové přiznání s chybou, státu dlužíte nebo jste jej naopak přeplatili.

S pochodní do daňového bludiště

14. 2. 2005 | Simona Ely Plischke | 6 komentářů

S pochodní do daňového bludiště

Začali jste podnikat, zdědili louku, prodali chatu či jinak nastoupili do daňového kolotoče? Víte, co dál? Na který úřad a do kdy se jít přiznat? Co dělat, když zjistíte, že jste odevzdali daňové přiznání s chybou? Dlužíte státu, nebo jste k němu byli naopak zbytečně štědří? Úvodní článek našeho nového tematického speciálu, Průvodce daňovými povinnostmi za rok 2004, vám poradí.

Ani dárek není zadarmo

16. 12. 2004 | Lucie Aschenbrennerová | 3 komentáře

Ani dárek není zadarmo

Víte, kolik státu zaplatíte, když dostanete například od babičky pozemek jako svatební dar? Zajímá vás kdy a komu se podává daňové přiznání a kolik vlastně zaplatíte? Stát z některých darů dělá skoro "dary danajské", podívejme se na ně.

Jak drahé je dědictví

10. 12. 2004 | Lucie Aschenbrennerová | 40 komentářů

Jak drahé je dědictví

Zdědili jste auto, chalupu nebo dokonce luxusní vilu na Bahamách po bohatém strýčkovi a nevíte si rady s dědickou daní? Poradíme vám. Přečtěte si, kdy musíte podat daňové přiznání, z jakého majetku daň zaplatit, jak funguje dědické řízení a hlavě kolik zaplatíte státu či notáři.

Na půl nechtěné dítě aneb co vyvrhla sněmovna

30. 9. 2003 | Jiří Šedivý | 5 komentářů

Na půl nechtěné dítě aneb co vyvrhla sněmovna

Poslanci koaličních stran prosadili první kroky vládní reformy veřejných financí. Důsledky lze čekat na všech frontách: přiostří se v oblasti důchodů, nemocenských dávek nebo u stavebního spoření. Volněji by se pak mělo dýchat firmám, naopak živnostníkům některé zbrusu nové povinnosti přibudou.

Výpočet daně darovací

skupiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Partners Financial Services