Brexit: hra na kuře

eTrader €uroBarometr | rubrika: FINEXPO | 19. 8. 2019
Co je hra na kuře? Třeba tohle: dva řidiči jedou proti sobě a jde o to, kdo déle vydrží s nervy a neucukne. Ten, který strhnul volant, prohrál, je slabší – je kuře. Jenže když neuhne nikdo je z toho bouračka se vším všudy, prohrávají oba a o to víc. A tuhle hru teď hrají Británie a Evropská unie.
Brexit: hra na kuře

Komerční spolupráce

Nový britský premiér Boris Johnson označil za svůj hlavní cíl dosažení nové výstupní dohody. Problém je, že Evropská unie zatím jakákoliv další vyjednávání jednoznačně odmítá a trvá na dohodě, kterou dohodla bývalá premiérka Mayová. Jednání představitelů nové britské vlády s představiteli Evropské unie zatím žádného konkrétního výsledku nedosáhla. Obě strany se tak zdánlivě vracejí do období bezprostředně po referendu. Bohužel se zdá, že se jak Evropská unie, tak Velká Británie rozhodly hrát „hru na kuře“ (game of chicken): obě strany se zdají být přesvědčeny, že druhá strana dříve či později ustoupí a přijme její podmínky.

Kdo bude bit

Co se stane, když ani jedna strana neustoupí? Velká Británie pak podle smluv Evropské unie na konci října z Unie automaticky odejde, ať už s dohodou, či bez ní. Odchod bez dohody by však tvrdě dopadl jak na Evropskou unii, tak na Británii. Většina odhadů uvádí, že v poměru k HDP utrpí Británie sice větší ztráty než Unie, ale zvláště některé menší členské státy by mohly být také významně zasaženy.

Nelze opomenout ani geopolitický problém Irska a Severního Irska, mezi kterými by musela vyrůst pevná hranice, což by zvláště pro Irsko bylo velmi problematické.

Prohlédněte se na odhadované dopady brexitu bez dohody na jednotlivé země Evropské unie na interaktivní mapě

Anketa

Myslíte si, že Velká Británie…

V zásadě podobné údaje lze najít i v jiných studiích, vidíme ale, že se postupně zvyšují. Jedna studie z konce roku 2017 například odhadovala výdaje na 35 miliard eur pro Británii a 30 miliard pro zbytek Unie. Západní země budou zasaženy víc než země středu a východu Evropské unie.

Celkově lze konstatovat, že brexit bez dohody poškodí všechny strany. Chování jak Evropské unie, tak Británie je tedy velmi nezodpovědné. Takový je bohužel následek rozdílných vyjednávacích pozic EU a VB, kdy VB chtěla získat zpět plnou suverenitu a mezi hlavní cíle EU patřilo jednak odradit další státy od odchodu z EU a také zabránit vytvoření tvrdé hranice v Irsku.

Tomáš Krejčí, eTrader   

Vyhodnocení ankety z minula

Z minulé ankety, doplňující článek Eurozóna i přes skepsi jede dál, vyplývá, že největší část čtenářů, konkrétně 37,5 % věří, že HDP eurozóny bude během jednoho roku stagnovat. Přesně třetina hlasujících se domnívá, že poroste a necelých 30 % zastává názor, že se dostane do recese. 

eTrader €uroBarometr

 Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČNB varuje před „investicemi“ se značkou Areass

1. 9. 2023 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

ČNB varuje před „investicemi“ se značkou Areass

Česká národní banka upozorňuje veřejnost, že subjekt vystupující pod názvem Areass či Areass Group nemá žádné povolení k poskytování investičních služeb ani nedisponuje žádným jiným... celý článek

Věřitelé zázračného investora, hlaste se. Kde jsou miliardy z WCA?

17. 2. 2023 | Veronika Hejná | 3 komentáře

Věřitelé zázračného investora, hlaste se. Kde jsou miliardy z WCA?

Firma WCA International, která slibovala zázračné zhodnocení, míří k úpadku. Od investorů vybrala miliardy, na účtech má jen sto tisíc. Věřitelé můžou přihlašovat své pohledávky.

Kde přišel dolar ke svému $, kolik váží libra a další pravdy o měnách

3. 9. 2022 | Gabriel Pleska | 4 komentáře

Kde přišel dolar ke svému $, kolik váží libra a další pravdy o měnách

S penězi může být zábava, dokonce i když je nemáte. Stačí se mrknout do jejich historie. Dnes si vysvětlíme třeba to, jestli jsou dolary opravdu z Česka. Nebo proč je čínský jüan kulatý,... celý článek

Zázrační roboti? Kubíčkova WSM byla letadlo, potvrdil soud

9. 6. 2022 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Zázrační roboti? Kubíčkova WSM byla letadlo, potvrdil soud

Na osm let do vězení má jít podnikatel Jiří Kubíček, který podle Městského soudu v Praze způsobil škodu dvě a čtvrt miliardy korun. O zatím nepravomocném rozsudku informovala agentura... celý článek

ČNB zahájila intervence. Brání oslabování koruny

4. 3. 2022 | Jiří Hovorka | 22 komentářů

ČNB zahájila intervence. Brání oslabování koruny

Česká národní banka začala chránit kurz koruny před dalším oslabováním.

Partners Financial Services