Scénáře brexitu podle jejich dopadu na evropskou ekonomiku a trhy

Politické dění ve Velké Británii nabírá na obrátkách. A stále není jasné, co se vlastně bude dít po 29. březnu, kdy už Velká Británie nemá být členem Evropské unie. Co všechno se může stát a jaký dopad to bude mít na ekonomiku?
Scénáře brexitu podle jejich dopadu na evropskou ekonomiku a trhy

Komerční spolupráce

Od začátku roku stihl britský parlament zamítnout dohodu o brexitu, dojednanou premiérkou Theresou Mayovou. Ta pak sice ustála hlasování o vyslovení nedůvěry vůči její vládě, když ale měla parlamentu předložit nový plán brexitu, veřejnost zůstala zklamaná. Premiérka se totiž pořád domnívá, že nejlepším možným scénářem je její dohoda, jejíž nejspornější body (především otázka irské hranice mezi Severním Irskem, jakožto součásti Spojeného království, a Irska, jakožto součásti EU) by se znovu projednaly a uhladily nějakým novým kompromisem. Mezi experty tedy zatím nedošlo k žádné shodě ohledně předpovědi pravděpodobného budoucího vývoje. Podívejme se na vyhodnocení různých scénářů a jejich možných dopadů podle analytiků eTrader.

Vyhodnocení minulé ankety eTrader €urobarometr

Myslíte si, že Velká Británie vystoupí v roce 2019 z EU?

Výsledky ankety z minulého eTrader €uroBarometru Tomáše Krejčího, hlavního analytika eTrader:

Mírná většina – 56 % čtenářů – si myslí, že Velká Británie „to letos dá“ a z Unie vystoupí. Zbylých 44 % čtenářů je opačného názoru.

1. Odložený rozvod

Tento scénář je málo pravděpodobný, přestože Británie má opustit Unii už 29. března 2019, a tamní vláda a parlament stále nedospěli k relevantnímu plánu B. Premiérka Mayová se ale vyjádřila, že takovou variantu nepodpoří. Podle premiérky zůstávají ve hře pouze tři možnosti – dohoda, žádná dohoda nebo zrušení brexitu. Prodloužení vyjednacího období by navíc musely schválit všechny země Evropské unie a je otázka, jestli by chtěly. Británie měla dva roky na přípravy, ale nedokázala dospět k přijatelnému řešení.

2. Tvrdý brexit

Při odchodu z Unie bez dohody by pro Británii doslova ze dne na den přestala platit unijní pravidla, což by vedlo k narušení a zkomplikování obchodu mezi Londýnem a Bruselem. Podle nejnovějšího varování Konsorcia britského maloobchodu by to mohlo v ostrovním státě znamenat prázdné pulty, které dosud zaplňoval exportu zemí Unie. Dokonce by prý mohla být ohrožena i potravinová bezpečnost Británie. Na straně Evropské unie by nepochybně největší dopad zaznamenal automobilový sektor, přesněji země, pro které je tento sektor významný z hlediska obchodování s Británií. Jde o ekonomiky, jako je Německo, Česko, Slovensko, Maďarsko nebo Polsko, ve kterých se exportní automotive významným způsobem podílí na tvorbě HDP; o ohrožení pracovních míst nemluvě. Již nyní je Británie v tomto segmentu z hlediska nesplácení pohledávek nebo insolvencí firem velmi riziková.

Co se týče libry, očekávat lze prudký propad, který by mohl být podobný tomu z období po referendu o vystoupení z Evropské unie v roce 2016. Tehdy pokles hodnoty měnového páru GBP/USD lámal rekordy. Negativní scénář by zřejmě zatáhl dolů i britský index FTSE 100 a akcie britských společností na kapitálových trzích. Oslabení by pravděpodobně zaznamenal i měnový pár EUR/USD.

Anketa

Myslíte si, že se brexit projeví na vaší životní úrovni?

3. Dohoda

Že by se Mayové přece podařilo to, co nedokázala v posledních měsících? Hlasování o smlouvě, kterou s Unií vyjednala, skončilo v britském parlamentu fiaskem a bylo by překvapující, kdyby byl parlament ochoten přistoupit na „mírné korekce“, které premiérka navrhuje. Ta ale věří, že zohlednění obav týkajících se takzvané irské pojistky bez dalších zásadních změn v původním dokumentu by mohlo stačit na to, aby ji parlament v druhém hlasování schválil. Jenže evropští lídři se beztak už koncem roku 2018 vyjádřili, že nebudou přijímat žádné další úpravy dohodnutých podmínek. Každopádně, přijetí dohody by mohlo znamenat zklidnění nervozity investorů a upevnění růstu libry, která v naději z pozitivního scénáře v půlce ledna stoupala; počátkem tohoto týdne se měnový pár GBP/USD pohyboval na hodnotě 1,3160. Stejně by to mohlo znamenat i upevnění pozice eura nebo jeho posílení vůči americkému dolaru.

4. Nové referendum

Přípravy referenda o vystoupení v roce 2016 trvaly Spojenému království přibližně sedm měsíců. Na nové jim zůstávají přibližně dva měsíce, přičemž v tomto termínu by se v případě, že by většina obyvatelstva stále trvala na odchodu z Unie, muselo dospět i plánu odchodu. V případě potvrzení odchodu by libra zamířila směrem dolů, ale pokud by referendum ukázalo, že většina Britů chce v Unii setrvat, hodnotu britské měny by to mělo poslat směrem nahoru, stejně jako akcie tamních společností, které se obchodují na kapitálových trzích.

5. Zrušení brexitu

Z hlediska vlivu na britskou i evropskou ekonomiku, měny, akcie společností a globální trh jde o nejlepší možný scénář – ale jen sotva reálný, když nerespektuje výsledek referenda. Dohody a spolupráce by zůstaly neporušené a Brusel ani Londýn by nepřišly o silného spojence a nemusely čelit z pohledu ostatních zemí světa oslabení.

Tomáš Krejčí, hlavní analytik eTrader

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+75
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 2. 2019 11:36, Petr M.

Podle mě je Brexit stejně pěkná hovadina a měli by ho zrušit.. Jinak super článek!

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 2. 2019 11:49, Martina

Tohle je pěkně hnusný, spousta obýčejných lidí za to nemůže..

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČNB varuje před „investicemi“ se značkou Areass

1. 9. 2023 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

ČNB varuje před „investicemi“ se značkou Areass

Česká národní banka upozorňuje veřejnost, že subjekt vystupující pod názvem Areass či Areass Group nemá žádné povolení k poskytování investičních služeb ani nedisponuje žádným jiným... celý článek

Věřitelé zázračného investora, hlaste se. Kde jsou miliardy z WCA?

17. 2. 2023 | Veronika Hejná | 3 komentáře

Věřitelé zázračného investora, hlaste se. Kde jsou miliardy z WCA?

Firma WCA International, která slibovala zázračné zhodnocení, míří k úpadku. Od investorů vybrala miliardy, na účtech má jen sto tisíc. Věřitelé můžou přihlašovat své pohledávky.

Kde přišel dolar ke svému $, kolik váží libra a další pravdy o měnách

3. 9. 2022 | Gabriel Pleska | 4 komentáře

Kde přišel dolar ke svému $, kolik váží libra a další pravdy o měnách

S penězi může být zábava, dokonce i když je nemáte. Stačí se mrknout do jejich historie. Dnes si vysvětlíme třeba to, jestli jsou dolary opravdu z Česka. Nebo proč je čínský jüan kulatý,... celý článek

Zázrační roboti? Kubíčkova WSM byla letadlo, potvrdil soud

9. 6. 2022 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Zázrační roboti? Kubíčkova WSM byla letadlo, potvrdil soud

Na osm let do vězení má jít podnikatel Jiří Kubíček, který podle Městského soudu v Praze způsobil škodu dvě a čtvrt miliardy korun. O zatím nepravomocném rozsudku informovala agentura... celý článek

ČNB zahájila intervence. Brání oslabování koruny

4. 3. 2022 | Jiří Hovorka | 22 komentářů

ČNB zahájila intervence. Brání oslabování koruny

Česká národní banka začala chránit kurz koruny před dalším oslabováním.

Partners Financial Services