eTrader €uroBarometr: Rok posilování koruny

eTrader €uroBarometr | rubrika: FINEXPO | 23. 4. 2018 | 1 komentář
V dubnu se zatím drží česká měna s průměrnou hodnotou 25,3188 korun za euro (k 19. 4.) na nejnižší měsíční úrovni od ukončení měnových intervencí ČNB před rokem.
eTrader €uroBarometr: Rok posilování koruny

Komerční spolupráce

Postupné kontinuální posilování koruny od loňského jara začíná mít mimo jiné patrný vliv při srovnání vývoje ukazatelů životní úrovně mezi Českem a zeměmi eurozóny.

Právě i díky posílení koruny odskočila mzda v Česku za rok 2017 například o 170 eur nad úroveň průměrné mzdy na Slovensku, jak vyplývá ze srovnání, které provedl obchodník na měnových a kapitálových trzích eTrader.

Letošní vývoj může potvrdit trend, který začal právě po ukončení měnového závazku ČNB. Při přepočtu podle aktuálního kurzu, 25,255 koruny za euro, vychází loňská průměrná měsíční mzda v Česku už na zhruba 1170 eur, což je o 50 eur víc proti předloňskému roku.

Anketa

Koruna za rok posílila z 27 na 25,3 koruny za euro. Pocítili jste změnu její kupní síly?

Vyhodnocení minulé ankety

Kdo bude dalším členem svazku zemí platících eurem?

Bulharsko by se v budoucnu mohlo stát dalším členem eurozóny. V anketě doplňující článek eTrader €uroBarometr: Bulharsko chce euro se pro pravděpodobnost takového scénáře vyslovilo 20,69 % hlasujících. Totožný procentní zisk však zaznamenal i názor, podle kterého už žádná další země euro nepřijme. Na druhou stranu vidí Českou republiku jako příštího člena eurozóny možná překvapivých 12,07 %, což společně s chorvatskými 10,34 % značí umístění uprostřed žebříčku výsledků. Za naprosto nepravděpodobného kandidáta se považuje Švédsko s pouhými 1,72 % a do jisté míry i Maďarsko s o něco vyšším ziskem 5,17 %.

„Naplnění predikce ČNB, že se příští rok kurz koruny k euru bude blížit k 24,5, by mohlo při jinak nezměněných očekáváních přinést další akceleraci sbližování životní úrovně se západní Evropou. V rámci východní Evropy by se Česko udrželo mezi státy s nejvyšší úrovní,“ komentuje další možný vývoj hlavní analytik eTrader Tomáš Krejčí.

Průměrná mzda v Česku loni vzrostla nominálně o sedm procent na 29 504 korun, což je podle jednotného kurzu pro rok 2017 při přepočtu na eura 1122 eur měsíčně. Reálná mzda, která je očištěná o změnu spotřebitelských cen, meziročně rostla o 4,4 procenta. Tomuto růstu výrazně pomohlo ukončení kurzového závazku ČNB. V grafu níž lze vidět výrazný nárůst reálných mezd mezi prvním a druhým kvartálem 2017, kdy právě došlo k ukončení kurzového závazku.

Na Slovensku je trend rostoucí ekonomiky také patrný. Meziroční růst HDP vloni dokonce předčil ten v Česku o 0,1 procentního bodu, když dosáhl 4,7 procenta. Co se týče mezd, také na Slovensku rostly, v porovnání s Českem ale znatelně pomaleji.

Meziroční přírůstek nominálních mezd na Slovensku činil 4,6 procenta, když průměrná mzda za rok 2017 dosáhla 954 eur měsíčně. Nezachycení tohoto trendu tak ještě zvýšilo mzdové rozdíly mezi Českem a Slovenskem na zhruba 170 eur měsíčně. Růst mezd očištěný o změnu spotřebitelských cen dosáhnul na 3,3 procenta, což je o 1,1 procentního bodu méně než v Česku.

Kurz koruny k euru za poslední rok

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: kurzy měn a kurzy méně obvyklých měn na Peníze.cz

Vývoj mezd v České republice

Zdroj: eTrader na základě dat ČSÚ

Vývoj mezd na Slovensku

Zdroj: eTrader na základě dat SSÚ

Tomáš Krejčí, hlavní analytik eTrader

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+40
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČNB varuje před „investicemi“ se značkou Areass

1. 9. 2023 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

ČNB varuje před „investicemi“ se značkou Areass

Česká národní banka upozorňuje veřejnost, že subjekt vystupující pod názvem Areass či Areass Group nemá žádné povolení k poskytování investičních služeb ani nedisponuje žádným jiným... celý článek

Věřitelé zázračného investora, hlaste se. Kde jsou miliardy z WCA?

17. 2. 2023 | Veronika Hejná | 3 komentáře

Věřitelé zázračného investora, hlaste se. Kde jsou miliardy z WCA?

Firma WCA International, která slibovala zázračné zhodnocení, míří k úpadku. Od investorů vybrala miliardy, na účtech má jen sto tisíc. Věřitelé můžou přihlašovat své pohledávky.

Kde přišel dolar ke svému $, kolik váží libra a další pravdy o měnách

3. 9. 2022 | Gabriel Pleska | 4 komentáře

Kde přišel dolar ke svému $, kolik váží libra a další pravdy o měnách

S penězi může být zábava, dokonce i když je nemáte. Stačí se mrknout do jejich historie. Dnes si vysvětlíme třeba to, jestli jsou dolary opravdu z Česka. Nebo proč je čínský jüan kulatý,... celý článek

Zázrační roboti? Kubíčkova WSM byla letadlo, potvrdil soud

9. 6. 2022 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Zázrační roboti? Kubíčkova WSM byla letadlo, potvrdil soud

Na osm let do vězení má jít podnikatel Jiří Kubíček, který podle Městského soudu v Praze způsobil škodu dvě a čtvrt miliardy korun. O zatím nepravomocném rozsudku informovala agentura... celý článek

ČNB zahájila intervence. Brání oslabování koruny

4. 3. 2022 | Jiří Hovorka | 22 komentářů

ČNB zahájila intervence. Brání oslabování koruny

Česká národní banka začala chránit kurz koruny před dalším oslabováním.

Partners Financial Services