Jak investovat pomocí binárních opcí a vyhnout se přitom podvodníkům?

PR článek | rubrika: PR Článek | 11. 9. 2017 | 1 komentář
Investiční nástroj známý pod názvem binární opce nabývá poslední dobou na popularitě. Na internetu najdete množství webových stránek, youtube kanálů a facebookových skupin, které se tomuto druhu investování věnují. Existují v angličtině i v celé řadě jiných jazyků, češtinu nevyjímaje.
Jak investovat pomocí binárních opcí a vyhnout se přitom podvodníkům?

Ale co jsou vlastně binární opce? Jedná se opravdu o regulérní investiční nástroj? Není to další z internetových podvodů, v nichž se nás někdo snaží okrást, stejně jako neblaze proslulé systémy na ruletu? Podívejme se společně na binární opce trochu více do hloubky.

Na úvod je třeba říci, že v České republice jsou binární opce považovány za seriózní investiční nástroj. Stalo se tak díky České národní bance, která na to téma vydala na začátku roku 2015 vyjádření:

„Přes zjevný prvek sázky (který je více či méně patrný u všech derivátů) jde o nástroj splňující obvyklé prvky derivátu, [...] Binární opce jsou proto typicky investičním nástrojem ve smyslu § 3 odst. 1 ZPKT.“

Zdroj: Poskytování služeb k tzv. binárním opcím, ČNB, 2015

Binární opce a jejich základní principy

Jak již bylo řečeno, binární opce jsou investiční nástroj, díky němuž může investor spekulovat o budoucím vývoji hodnoty akcií, komodit, indexů nebo měnových párů a kryptoměn. Všechny spekulace mají jasnou exspirační dobu a fixní návratnost. Obchodníci předem znají maximální výši zisku a stejně tak přesně vědí, o kolik mohou přijít.

Čas exspirace se většinou pohybuje mezi 90 sekundami a 24 hodinami, jedná se tedy zpravidla o intradenní obchodování. Podívejme se na jeden příklad, jak mohou obchody vypadat:

Obchodník otevře obchod na binární opci CALL (cena poroste) na cenu bitcoinu. Exspirační čas je 10 minut, investovaná částka je 1.000 Kč a potenciální návratnost je 90%.

Pokud přesně za 10 minut bude cena bitcoinu byť jen o 0,01 Kč vyšší než v době otevření obchodu, obchodník inkasuje zisk 900 Kč a navrátí se mu jeho investovaný kapitál 1.000 Kč. V opačném případě nemá zisk žádný a investovaná částka propadá.

Ačkoliv se jedná o naprosto legální a regulované investování, investor se musí mít na pozoru. Toto odvětví se totiž bohužel hemží nejrůznějšími podvodníky. O jednom z nich jsme vás na serveru peníze.cz informovali již před dvěma lety v článku „Binární ovce: nenechte se oholit“.

Podvodné praktiky u binárních opcí

Investor se může nechat podvést zpravidla dvěma způsoby: buď tím, že investuje u neregulované společnosti, která investora téměř vždy vezme na hůl, anebo se nechá nachytat na pohádku o snovém zbohatnutí od tzv. namotávačů a naivně investuje ve svůj neprospěch. Tyto dvě věci jdou velmi často ruku v ruce. Co to pro investora znamená?

Neregulovaných společností je na trhu mnohem více než společností regulovaných. Podle našich informací je neregulovaných brokerských firem několik stovek, regulovaných pouze desítky. Neregulovaní brokeři pak vlastně nemusí dodržovat žádná pravidla. Jednají sice v rozporu se zákonem, ale vzhledem k tomu, že povětšinou sídlí v daňových rájích a nemají známou majitelskou strukturu, poškozený se práva domůže jen stěží.

Některé z běžně používaných nekalých praktik jsou například: zablokování ziskového obchodního účtu, odebrání vydělaných peněz od úspěšných investorů, nebo dokonce zneužití klientovy kreditní karty. Právě kreditní karta je totiž nejvíce používaným prostředkem pro převod peněz na obchodní účet klienta. Velice často klient o své peníze nenávratně přijde už v momentě, kdy takové firmě své peníze pošle.

Je tedy zřejmé, že na neregulované brokery je třeba si dát velký pozor. Patří mezi ně i společnost Binatex, která se poslední dobou dostává do povědomí lidí hlavně svým drzým a agresivním marketingem. Ještě mnohem nepříjemnější je jiná skutečnost: právě tato firma na svých stránkách uvádí, že vlastní patřičné licence. Toto tvrzení se však nezakládá na pravdě.

Stránky podvodného nefunkčního obchodního robota

Druhý způsob, jak sednout na lep podvodníkům, jsou už dříve zmíněné nefunkční automatické obchodní roboty a jim podobné softwary.

Bláhový obchodník, který už o obchodování a analýzách něco málo ví, často hledá software, který by obchodoval za něj. Všechny analýzy lze přece provádět i automaticky, že?

A právě tady už se dostáváme k problému. Obchodního robota si na internetu může nechat vytvořit téměř každý. Samozřejmě většina robotů potom nefunguje tak, jak by měla. Jedním z takových softwarů je například tzv. binary options robot nebo Czech Method (česká metoda). Tato podvodná schémata vás nalákají na vidinu snadného a automatizovaného zisku a doporučí obchodování u neregulovaných společností. Zřejmě už tušíte, jak to často končí.

Nenechte se nachytat

Obchodování binárních opcí samo o sobě lze brát jako regulérní možnost výdělku peněz pomocí online investování. Samozřejmě nesmíme opomenout riziko, které s sebou obchodování jako takové vždy nese.

I když si vyberete kvalitní brokerskou firmu, která vás sama neokrade, stále jde o investování. Je pochopitelné, že ne každý obchod je ziskový. Všechen investovaný kapitál je možné ztratit, pokud si obchodník počíná neuváženě. Před obchodováním je proto potřeba si něco nastudovat. Doporučujeme hlavně získat alespoň základní znalosti z oboru technické analýzy.

Podle statistik, které zveřejňuje jedna ze zahraničních brokerských společností, je ziskových pouze něco kolem 21 % obchodníků. To není mnoho. Nezařaďte se mezi prodělávající většinu! Než začnete obchodovat, doporučujeme kromě prostudování materiálů také vyzkoušet si všechno obchodováním “nanečisto” na tzv. demo účtu, kde si zkusíte otevírat a uzavírat obchody za virtuální peníze. Na účtu se vám tedy neprojeví ztráty ani zisky.

Takový demo účet nabízí např. Broker IQ Option – zdarma a bez nutnosti jakékoliv investice nebo ověření totožnosti. Podrobnější informace o binárních opcích najdete na internetových stránkách OpceBinární.com.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČNB varuje před „investicemi“ se značkou Areass

1. 9. 2023 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

ČNB varuje před „investicemi“ se značkou Areass

Česká národní banka upozorňuje veřejnost, že subjekt vystupující pod názvem Areass či Areass Group nemá žádné povolení k poskytování investičních služeb ani nedisponuje žádným jiným... celý článek

Věřitelé zázračného investora, hlaste se. Kde jsou miliardy z WCA?

17. 2. 2023 | Veronika Hejná | 3 komentáře

Věřitelé zázračného investora, hlaste se. Kde jsou miliardy z WCA?

Firma WCA International, která slibovala zázračné zhodnocení, míří k úpadku. Od investorů vybrala miliardy, na účtech má jen sto tisíc. Věřitelé můžou přihlašovat své pohledávky.

Kde přišel dolar ke svému $, kolik váží libra a další pravdy o měnách

3. 9. 2022 | Gabriel Pleska | 4 komentáře

Kde přišel dolar ke svému $, kolik váží libra a další pravdy o měnách

S penězi může být zábava, dokonce i když je nemáte. Stačí se mrknout do jejich historie. Dnes si vysvětlíme třeba to, jestli jsou dolary opravdu z Česka. Nebo proč je čínský jüan kulatý,... celý článek

Zázrační roboti? Kubíčkova WSM byla letadlo, potvrdil soud

9. 6. 2022 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Zázrační roboti? Kubíčkova WSM byla letadlo, potvrdil soud

Na osm let do vězení má jít podnikatel Jiří Kubíček, který podle Městského soudu v Praze způsobil škodu dvě a čtvrt miliardy korun. O zatím nepravomocném rozsudku informovala agentura... celý článek

ČNB zahájila intervence. Brání oslabování koruny

4. 3. 2022 | Jiří Hovorka | 22 komentářů

ČNB zahájila intervence. Brání oslabování koruny

Česká národní banka začala chránit kurz koruny před dalším oslabováním.

Partners Financial Services