Zaostřeno na Japonsko

Simon Smith | rubrika: Analýza | 4. 4. 2016
Centrální banky pracují pomocí snižování úrokových sazeb a kvantitativního uvolňování na oslabení svých měn. Přesto je ale vidíme posilovat. Klasickým případem je japonský jen: chcete-li pochopit chování měn v těchto zvláštních časech, podívejte se na něj.
Zaostřeno na Japonsko

Simon Smith

Simon Smith

Autor je Head of Research společnosti FX Pro.

Více informací o FX Pro

Na devizovém trhu – forexu – může člověka uchvátit mimo jiné to, jak se neustále mění faktory, které ho ovlivňují. Jednou je to zejména přístup obchodníků, kteří se nezaleknou rizika, jindy nejrůznější opatření centrálních bank nebo politický vývoj. Názorným příkladem je třeba řecká krize, která nás ochromila před několika lety a zahýbala nejen eurem, ale i mnoha dalšími měnami a aktivy. Rok 2016 se z hlediska určování faktorů, které rozhodujícím způsobem budou devizový trh ovlivňovat, ukazuje být jedním z nejtěžších pokrizových roků.

Instituce projevovaly během několik posledních let tendenci oslabovat měny buď snižováním úrokových sazeb, anebo prostřednictvím politiky kvantitativního uvolňování, nebo zaváděním obojího. To nás přivedlo do éry „risk-on, risk-off“. Měli bychom si uvědomit, že jedním z cílů kvantitativního uvolňování je motivace investorů k nákupu rizikových aktiv, což by mohlo v mnoha ohledech nabídnout podporu domácnostem (prostřednictvím většího bohatství) i podnikům, díky nižším nákladům na úvěry a zvýšením poptávky domácích spotřebitelů. Přirozeně, že se slabší měnou, způsobenou kvantitativním uvolňováním, přicházejí i další možné výhody.

Podívejme se ale na letošní rok. Centrální banky, které i letos pokračují v kvantitativním uvolňování, zaznamenaly posíleníměnových kurzů. Velmi dobře viditelnými příklady jsou Japonsko a Švýcarsko. Zatímco Evropská centrální banka na březnovém zasedání chystala další uvolňovací opatření, měna jako taková posilovala. Což je markantní rozdíl proti zhruba čtyřprocentnímu oslabení, které nastalo před jejím prosincovým zasedáním, kdy se také úrokové sazby dál snižovaly a počítalo se s dalším uvolňováním peněz.

Mezi investory teď panuje kritičtější pohled na ostatní měny, nezávisle na tom, jaké jsou úrokové sazby. Ukázkový příklad je libra. Měna výrazně oslabovala v průběhu ledna a začátkem února vzhledem k očekávání, že později v tomto roce bude vyhlášeno referendum o odchodu z Evropské unie. Nebylo pro mě žádným překvapením vidět údaje ukazující, že zahraniční investoři prodávají britské vládní dluhopisy v nejostřejším tempu za poslední dva roky.

Pointa je, že bychom se v roce 2016 měli dívat na devizový trh z jiného úhlu pohledu. Stačí se podívat na Japonsko a japonský jen, o který se léta (už před r. 2014) dohadovalo tolik velkých osobností a prosazovalo různé názory o oslabování měny, a to kvůli záporným úrokovým sazbám a kvantitativnímu uvolňování – a stejně jsme nakonec viděli japonský jen posilovat. Pro mě byl ale právě jen jedna z nejhůř předvídatelných měn, zároveň jsem ho ale bral a beru jako měnu, ze které můžeme načerpat mnoho ponaučení pro chování dalších měn. Pro pochopení toho, jak se měna se zápornými sazbami, vysokou zadlužeností, pomalým růstem a žádnou skutečnou inflací může chovat, bych vám doporučil studovat právě vývoj japonského jenu za posledních dvacet let.

Kolik jenů za dolar? Vývoj kurzu

Zdroj: peníze.cz

Společnost FxPro UK Limited je autorizována a regulována úřadem Financial Conduct Authority (číslo registrace 509956). Společnost FxPro Financial Services Limited je autorizována a regulována úřadem Cyprus Securities and Exchange Commission (číslo licence 078/07) a Financial Services Board (číslo autorizace 45052).

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Účet za intervence je půl bilionu. A ČNB bude proti koruně utrácet dál

12. 2. 2016 | Ondřej Tůma | 23 komentářů

Očima expertů: Účet za intervence je půl bilionu. A ČNB bude proti koruně utrácet dál

Hrátky s korunou pokračují. Česká národní banka oznámila, že bude kurz domácí měny tlačit dolů minimálně do konce roku. Ptáme se, co si o tom myslí nejen ekonomové, ale také lidé, kterých... celý článek

Měny: Bilancování roku 2015 a výhledy do roku 2016

27. 1. 2016 | Jan Traxler | 37 komentářů

Měny: Bilancování roku 2015 a výhledy do roku 2016

Které měny v uplynulém roce nejvíce posílily a které nejvíce oslabily? Jaké trendy na měnových trzích můžeme očekávat v roce 2016? Co čeká korunu po ukončení intervencí?

ČNB: V nouzi poznáš odboráře

11. 12. 2015 | Martin Lobotka

ČNB: V nouzi poznáš odboráře

Uvolnění měnové politiky České národní banky určitě nepřijde v polovici příštího roku, jak o tom centrální banka mluvila. Pravděpodobnějši bude intervnovat až do konce rok 2016.

Dnes raději investujte v korunách

17. 8. 2015 | Jan Traxler | 8 komentářů

Dnes raději investujte v korunách

Česká národní banka pokračuje v měnových intervencích. Za rok do ní ale prezident dosadí své lidi, intervence pravděpodobně skončí a koruna skokově posílí. Proto dnes raději vybírejte... celý článek

Očima expertů: ČNB dál oslabuje korunu. Poškozuje tím ekonomiku?

7. 8. 2015 | Ondřej Tůma | 12 komentářů

Očima expertů: ČNB dál oslabuje korunu. Poškozuje tím ekonomiku?

Centrální bankéři stojí za svým: Koruna vůči euru neposílí! Má ale umělé oslabování kurzu naší měny ještě nějaký smysl? Zeptali jsme se ekonomů Pavla Kohouta, Aleše Michla, Petra Macha,... celý článek

Partners Financial Services