Fondy: kurzy padají, počet roste

Tomáš Skřivánek | 17. 3. 2003
Fondy: kurzy padají, počet roste
Čekání na válku ani fondům nesvědčí. Týdenní propad kurzu o více než pět procent nebyl výjimkou. Současně se ale začínají objevovat ve stále větším tempu novinky, že by přicházelo na investiční společnosti jaro?

Již bezmála rok sledujeme slučování správcovských aktivit ve skupině ČSOB. Minulý týden šéf ČSOB Asset Management Josef Beneš poodkryl další detaily operací připravovaných jeho týmem: Ze současných retailových fondů OB Investu (ISOBI) a První investiční (profil, názory) zůstanou v zachovány čtyři: peněžní trh, dluhopisový, akciový a smíšený středoevropský, všechny pod hlavičkou ČSOB. Zbylé fondy přijmou strategii a sloučí se s "vyvolenou čtyřkou" v průběhu letošního léta. Paleta fondů ČSOB bude doplňována fondy KBC. Ve druhém pololetí chce ČSOB AM uvádět na trh více garantovaných fondů. Záměrem je, aby vznikal každých šest týdnů jeden a tak byla zajištěna jejich kontinuální nabídka. Všechny fondy ČSOB mají být orientovány na průměrného klienta a na jeho investiční potřeby. Z toho důvodu by již v příštím roce měl v dílně ČSOB vzniknout nemovitostní fond, pravděpodobně registrovaný v zahraničí. Naproti tomu správce vůbec neuvažuje o vzniku a prodeji derivátových fondů.

S první vlaštovkou vypuštěnou speciálně pro české investory přišla také Raiffeisenbank (profil, názory). Ta začala nabízet Český dluhopisový fond (ZFRFSAT0000654686) registrovaný v Rakousku. Více si o něm přečte v článku Fondy míří do Rakouska. Rakouskou cestou se před nedávnem vydala také HVB Bank (profil, názory) a Česká spořitelna (profil, názory).

Ale ani tím události ve světě fondů nekončí. Klíčové jsou ještě dvě – jedna dobrá a jedna špatná. Tou optimistickou je soudní rozhodnutí o bývalých CS Fondech. Jejich někdejší depozitář má investorům doplatit více než dvě miliardy korun, tedy částku o kterou je svou nečinností připravil (1,1 miliardy korun) plus úroky. I když na trhu kolektivního investování již žádní lumpové podobného ražení, jako někdejší správce CS Fondů, nepůsobí, jedná se dobrý signál pro budoucnost. Role a odpovědnost depozitáře byla v tuzemsku doposud považována za spíše formální. To se díky soudní při IS Akro (profil, názory) s Plzeňskou bankou (profil, názory) změní.

Špatnou správou je, že vláda zatím neprojednala nový zákon o kolektivním investování. Ten místo do sněmovny putuje k dopracování zpět na Ministerstvo financí.

ISČS a pak dlouho nic

Nejvíce peněz mezi retailovými fondy získal ISČS Sporobond (profil, názory) (280 milionů korun), následovaný s notným odstupem IKS Dluhopisovým (profil, názory) (83 milionů korun) a ISČS Trendbondem (profil, názory) (39 milionů korun). Statistiky ještě rozhýbala dvojice fondů peněžního trhu pro podniky – IKS Dividendový (profil, názory) a ČSOB výnosový (profil, názory). Oběma se v polovině března dařilo získat nový majetek pod správu – IKS 336 milionů a ČSOB 123 milionů. Další fondy s nejvyššími čistými prodeji.

Nejvíce peněz odplynulo z IKS Globálního (profil, názory) – 107 milionů korun, Sporoinvestu ISČS (profil, názory) – 66 milionů korun a z Českého fondu ČP Investu (profil, názory) - 18 milionů korun. Podívejte se na další fondy s nejnižšími týdenními čistými prodeji.

Klesají i fondy peněžního trhu

Týdenní výkonnosti všech kategorií fondů včetně peněžního trhu jsou záporné. Akciové fondy za poslední týden poklesly o 1,24 procenta. V měsíčním horizontu poklesl stav majetku připadajícího na jeden podíl v průměru o plus 3,39 procenta, za poslední čtvrt rok ale poklesl majetek každého podílníka v průměru o 11,31 procenta a za rok propadl o plných 34 procent. Čelo tabulky fondů s nejvyšším týdenním zhodnocením obsadil s 2,35 procenta Sporotrend ISČS (profil, názory) a ČP Invest Nové ekonomiky (profil, názory, koupit). Nejvíce, přes 5,6 procenta, ztrácel ISČS Globaltrend FF (profil, názory), následovaný s minus 5,5 procenty Fondem fondů IKS (profil, názory).

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností

Myslíte, že se ČSOB AM podaří sloučit své investiční aktivity do léta? Která další finanční skupin začne registrovat fondy v zahraničí? Podělte se s ostatními o své názory!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-33
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy míří do Rakouska

13. 3. 2003 | Tomáš Mergl

Fondy míří do Rakouska

Po HVB a České spořitelně, které nedávno představily nové fondy peněžního trhu registrované v Rakousku, přišla i Raiffeisenbank tentokráte s dluhopisovým fondem, který je rovněž "domicilován"... celý článek

Únor bílý – fondy sílí

11. 3. 2003 | Petr Fejtek

Únor bílý – fondy sílí

Oproti lednu se příliš nezměnilo, ačkoli příliv peněz přece jen poněkud ochabl. I vysavač České spořitelny, který diktuje tempo a vyluxoval od začátku roku již bezmála 4 miliardy korun,... celý článek

Fondy: jak dlouho ještě přežije UNIS?

10. 3. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: jak dlouho ještě přežije UNIS?

Minulý týden přinesl vedle zajímavých výsledků řady fondů také výroční tiskovou konferenci Unie investičních společností. I když tisková konference byla povinně optimistická, je otázkou,... celý článek

Fondy: jako na houpačce, díl 37

3. 3. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: jako na houpačce, díl 37

Zatímco předminulý týden byla výkonnost fondů jarně optimistická, minulý týden přinesl nepříjemné mrazíky. Investoři přesto do fondů přinášejí nové a nové peníze a utěšeně rostou i... celý článek

Fondy: přichází obleva?

24. 2. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: přichází obleva?

Fondy jako by kopírovaly počasí venku - je čím dál tepleji a občas dokonce i vysvitne sluníčko. Stejně příjemně se chová i výkonnost a investoři do fondů přinášejí nové a nové peníze.... celý článek

Partners Financial Services