Zlato a inflace

Vavřinec Kryzánek | 29. 8. 2002
Zlato a inflace
Posledním dílem končíme náš prázdninový exkurs do světa zlata, kovu, který od nepaměti není lidstvu lhostejný.

...Sleduji tři věci jako známky inflace v ekonomice: sleduji nabídku peněz, sleduji úrokové sazby a sleduji cenu zlata. Je možné si to ověřit na trhu dluhopisů. Když dojde k velkému nárůstu ceny zlata, tak to znamená nárůst inflačních očekávání a lidé začnou prodávat dluhopisy a vynesou tak úrokové sazby vzhůru...(Robert Mundell, nositel Nobelovy ceny za ekonomii, přednáška – Could gold make a comeback?, v St. Vincent College, Letrobe, Pennsylvania, March 12, 1997).

Růst ceny zlata odráží pokles důvěry v dolar a jeho schopnost uchovat si stabilní kupní sílu. Nárůst ceny zlata je nejprve provázen nárůstem ceny mezinárodně obchodovaných komodit, které se nakupují a prodávají na likvidních trzích. S určitým časovým zpožděním se proces opakuje na trzích ostatních statků, které jsou méně likvidní, heterogenní a jejichž cena je ovlivňována inovacemi v kvalitě a konkurencí. Podívejme se co říkají fakta.

Jedním z měřítek pohybu cen mezinárodně obchodovaných komodit na likvidních trzích je index Commodity Research Bureau (CRBI) skládající se z 22 průmyslových komodit. Jeho výhodou kromě již zmíněné likvidity je homogenita vlastností jeho komponentů napříč časem. Kvalita niklu, zinku nebo bavlny se na rozdíl od počítače, telefonu či léků a mnoha dalších komponentů ostatních cenových indexů v čase příliš nemění, což z CRBI činí kvalitní indikátor inflačních tlaků. Nevýhodou CRBI je, že zejména v obdobích, kdy je cena zlata a inflace stabilní, je výrazně ovlivňován ekonomickým cyklem, např. v období 1949-1968 lze více než 35 procent jeho roční variability vysvětlit změnami v průmyslové produkci.

Podívejme se ještě nyní na další více obvyklý ukazatel cenové hladiny, index cen výrobců (PPI). Jeho výhodou, je že obsahuje velké množství komponentů (asi 3200), které lze rozlišit do tří kategorii: základní materiály, meziprodukty a hotové výrobky. Nevýhodou je jeho nízká flexibilita, protože se s jeho komponenty neobchoduje na likvidních trzích. Navíc kvalita jeho komponentů se v čase mění, a to lze jen obtížně kvantifikovat.

Na ceny zde mají také vliv faktory jako je konkurence, regulace, daně, což částečně oslabuje jeho schopnost exaktně měřit inflaci. Nicméně pro zjištění trendu v období několika měsíců je to nástroj postačující. Vztah mezi cenou zlata a růstem cen měřený změnou PPI, z výše uvedených důvodů podléhá zpožděním, PPI se za zlatem opožďuje zhruba o 8-10 měsíců.

Uvedené grafy (vedle plejády dalších skutečností) vrhají nové světlo na zdiskreditovaná pojetí příčin inflace jako jsou mzdové tlaky, tlaky v agregátní poptávce, vysoký hospodářský růst apod. Když budete uvažovat o inflaci řiďte se raději radou Roberta Mundella a nenechte se mást ekonomy, kteří nárůst inflace s oblibou vysvětlují nárůstem ceny brambor (tj. "vysvětluj" změnu cenového indexu změnou ceny komponentu cenového indexu). Fakta naznačují, že příčina inflace je stejná jako byla před staletími: síla měny (měřená cenou zlata v dané měně a cenou měny na měnových trzích) a důvěra trhu ve schopnost a vůli emitenta měny tuto sílu zachovat.

Považovali byste zlato za "bezpečný přístav" pro vaše peníze v období inflace? Zaujal vás nás prázdninový seriál? Je něco, co jste se v něm o zlatu nedozvěděli? Podělte se s ostatními o své názory!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zlato jako prostředek diversifikace pasivního akciového portfolia

22. 8. 2002 | Vavřinec Kryzánek

Zlato jako prostředek diversifikace pasivního akciového portfolia

Zahrnutí zlata do akciového portfolia mírně snižuje průměrný reálný výnos, ale výrazně snižuje kolísání kurzu, v případě patnáctiprocentního podílu zlata v portfoliu o více než osmnáct... celý článek

Zlato jako investice

15. 8. 2002 | Vavřinec Kryzánek

Zlato jako investice

V sedmdesátých letech, kdy vyspělé státy včetně USA zažívaly dvoucifernou inflaci, bylo zlato excelentní investici, v osmdesátých a devadesátých letech, kdy inflace spíše klesala, bylo... celý článek

Jak se chová cena zlata?

1. 8. 2002 | Vavřinec Kryzánek

Jak se chová cena zlata?

V další části našeho seriálu o zlatu se podíváme na důvody výkyvů v ceně zlata. Byl pokles jeho ceny na konci devadesátých let způsoben výprodeji centrálních bank? Ovlivňuje tržní cenu... celý článek

Zlato: zvláštní komodita

25. 7. 2002 | Vavřinec Kryzánek | 1 komentář

Zlato: zvláštní komodita

Zlato je ve finančních médiích uváděno jedním dechem vedle hlavních akciových indexů, měnových kursů a ceny ropy. Proč zrovna zlato?

Partners Financial Services