Akro Svět: garanční fond zřejmě pomůže

Akro Svět: garanční fond zřejmě pomůže
Již rok a čtvrt jsou podílové listy fondu Akro Svět prakticky bezcenné. Poslední týdny ale přinesly naději, že odškodnění je na dohled. Povodně však možná výplatu podílníků z Garančního fondu znovu odsunou.

Připomeňme, co se před rokem a čtvrt stalo. Investiční společnost Akro (profil, názory), malý, ale velmi seriózní a progresivní správce podílových fondů, začal na jaře 2001 využívat konzultantských a brokerských služeb americké firmy Wells Fargo. Postupně na své účty u tohoto brokera začal převádět od svého předchozího obchodníka – Private Investors - majetek jednotlivých fondů. Vlajkovou loď společnosti – fond Akro Svět (profil, názory) již převést nestačil. V polovině května 2001 přišel krach Private Investors, který s sebou pod hladinu stáhl také fond Svět.

Management Akra od té doby o navrácení majetku bojuje na třech frontách:
1) jedná s Garančním fondem obchodníků s cennými papíry o odškodnění klientů z jeho zdrojů (článek Garanční fond: dobrý nápad, katastrofické provedení)
2) podal soudní žaloby v USA na brokerský dům A. B. Watley, který v USA obchodoval pro klienty Private Investors
3) chce přimět k spoluodpovědnosti depozitáře – tuzemskou pobočku rakouské Raiffeisenbank (rozhovor s depozitářem)

Začátkem srpna proběhlo jednání Akra se zástupci Garančního fondu. Zástupci Garančního fondu podle ředitele Akra Víta Vařeky nemají zásadní námitky proti nároku klientů fondu Svět na odškodnění, upozorňují však na právní nejednoznačnost nároku podílníků otevřeného podílového fondu. Jako podmínka ze strany Garančního fondu je proto požadováno soudní potvrzení oprávněnosti nároku na náhradu škody. Proto v těchto dnech připravuje Akro takzvanou určující žalobu. Právníci Akra jsou přesvědčeni, že nárok podílníků na náhradu škody vyplývá z ústavního požadavku rovnosti.

"Po kladném rozhodnutí soudu už nebudou v cestě překážky pro odškodnění podílníků fondu Svět z Garančního fondu," říká Vařeka. Je pravděpodobné, že podílníci Akra se nakonec výplaty peněz z garančního fondu dočkají, stejně jako ostatní postižení klienti Private Investors a Online Investor. Otázkou ale je kdy. Stát měl polovinu peněz na výplaty klientů do Garančního fondu poskytnout v průběhu druhého pololetí letošního roku. Je však pravděpodobné, že povodně prioritami státních výdajů řádně zamíchají a odškodnění klientů zkrachovalých obchodníků s cennými papíry se opět oddálí.

Soudy v USA - stejné finty

Ani druhá fronta nespí. Průkazní řízení v rámci žaloby na společnost A. B. Watley o náhradu škody dospělo v srpnu konečně k závěru. "Byl jsem překvapen, že se v USA používají stejné výmluvy jako v tuzemsku. Zástupci žalované strany se nedostavovali k soudu a místo toho nosili potvrzení o nemoci," komentuje průtahy Vařeka.

Koncem srpna nebo na začátku září očekává Akro vyjádření soudkyně k soudnímu řízení a výzvu ke smíru. Tato varianta se jeví statisticky jako nejpravděpodobnější, vždyť smírem končí v USA 94 procent všech soudních sporů. Pokud se ale A. B. Watley s Akrem na přijatelném mimosoudním vyrovnání nedohodne, začne soudní proces, ve kterém půjde o jednoznačný verdikt soudu. "Stále věříme, že k této situaci nedojde a obě strany se dohodnou na mimosoudním vyrovnání," dodává optimisticky Vařeka.

Kdy myslíte, že se klienti zkrachovalých obchodníků s cennými papíry dočkají odškodnění? Myslíte, že výklad "rovnosti" právníků Akra je správný a soud ho potvrdí? Podělte se s námi o své názory.

Vážení čtenáři, v tomto týdnu si bohužel poprvé za dobu vydávání Peníze.CZ, nemůžete přečíst pravidelný komentář k výsledkům podílových fondů. Všechny společnosti s výjimkou První investiční a O.B Investu v minulém týdnu kvůli povodním zastavily obchodování, případně nestanovovaly kurzy podílových listů. Věříme, že za týden vám již pravidelný komentář nabídneme v plném rozsahu.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 8. 2002 13:34, SkrivanekT

Máte pravdu, že Akro Svět byl malý fond, spravoval ale zhruba dvojnásobek Vámi uváděné částky - cca. 35 milionů korun.

Zobrazit celé vlákno

+45
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akro Svět: Co dělat?

24. 8. 2001 | Tomáš Skřivánek

Akro Svět: Co dělat?

Následující text je převzat z nově založených stránek investorů fondu Akro Svět.

Akro Svět, nový statut a poplatky

22. 8. 2001 | Tomáš Skřivánek

Akro Svět, nový statut a poplatky

S podílovými listy fondu Akro Svět se znovu obchoduje. Nové podílníky ale získá jen těžko.

Depozitář Akra Svět: Nejsme o moc dál než před měsícem

24. 7. 2001 | Tomáš Skřivánek

Depozitář Akra Svět: Nejsme o moc dál než před měsícem

Pavel Trcka je ředitelem divize v pražské centrále Raiffeisenbank. Do jeho kompetence spadá také útvar, který vykonává funkci depozitáře fondů investiční společnosti Akro. "Když... celý článek

Akro Svět se připravuje na nejhorší

23. 7. 2001 | Tomáš Skřivánek

Akro Svět se připravuje na nejhorší

Léto pokračuje a vše je při starém, tak jak již jsme zvyklí. Fondy IKS získávají nejvíce nových peněz, ze Sporoinvestu SIS si lidé vybírají peníze na dovolenou, nově mezi otevřené fondy... celý článek

Partners Financial Services