Připravte se na druhé dno recese. Poradíme, jak na to.

redakce Peníze.CZ | rubrika: Jak na to | 30. 6. 2010 | 8 komentářů
Připravte se na druhé dno recese. Poradíme, jak na to.
Řada zemí spoléhá, že je z recese definitivně vytáhnou utrácející domácnosti. Jenomže celá řada těchto spotřebitelů jen těžko hledá práci. A nezaměstnanost zpětně brzdí utrácení. Připravili jsme několik rad, jak se v této neutěšené situaci připravit na případný další pokles ekonomiky.

Více šetřete

Asi to nezní jako nějaká objevná myšlenka. Pohled za oceán však ukazuje překvapivou věc – Američané šetří méně, než jim doporučují poradci a ekonomové.

Podle těch by totiž měli lidé spořit 6 až 10 procent svého příjmu po zdanění. Jen tak prý mohou obnovit své bohatství a připravit se na klidný důchod. V současnosti však Američané ukládají necelých 3,5 procenta čistých příjmů. Snad to alespoň pomůže výše zmíněným způsobem popohnat ekonomické zotavení. ( Spočítejte si, jak si vybudovat finanční rezervu na horší časy)

Mějte záložní plán

Samozřejmě už můžete na svém příjmu cítit určitou úlevu. Situace je jistě lepší než na dně proběhlé recese. Ovšem pokud se situace zvrátí zpátky a nastane další ekonomický propad, zaměstnavatelé budou nuceni znovu propouštět, šetřit na mzdách, případně zkracovat pracovní dobu.

Proto věnujte pozornost a čas přípravě plánů pro podobné scénáře. Co budete dělat, když budete muset hospodařit s 80 procenty, nebo dokonce 50 procenty příjmů?

Věřte hotovosti

V nejistých dobách je jen málo investic, kterým se dá věřit. Mnozí skloňují zlato, ale ostatní typy investic v posledních třech letech ukázaly, že panickým výprodejům neumějí odolat.

Pro případ, že dojde ke zvratu, nezaškodí mít v ruce dostatek hotovosti. Pokud samozřejmě nedojde k úplnému znehodnocení peněz. Ale inflace je i přes velkou snahu tiskáren na peníze zatím v nedohlednu.

Vzdělávejte se

Jakmile se zaměstnavatelé začnou pořádně rozhlížet po nových tvářích, budou hodně pečlivě vybírat. A v takové situaci je samozřejmě dobré mít co nejlepší kvalifikaci.

Firmy totiž opravdu budou mít z koho vybírat. Neváhejte tedy investovat svůj čas do dalšího studia, sledování novinek na trhu, v technologiích a průmyslu.

Věnujte se něčemu bokem

Pokud máte to štěstí a máte práci, zkuste se, samozřejmě se souhlasem zaměstnavatele, začít věnovat ještě něčemu. Nemůže uškodit, když rozjedete nějaké menší aukce na eBay nebo si připravíte online prezentaci sebe sama.

Pokud by se stalo, že o svoji hlavní práci přijdete, budete se mít o co opřít. Nemluvě o možném přivýdělku z vedlejší pracovní činnosti.

Buďte trpěliví

Máte sto chutí koupit si už konečně nové auto? Vylepšit svůj dům nebo byt?

Tak to ještě odložte. A to tak, že na co nejdéle. Peníze, které vrazíte do auta nebo domu, se jen těžko shánějí zpátky, když je nejvíce potřebujete. Navíc není důvod se obávat, že by třeba za rok byly ceny o tolik výše, že byste si rvali vlasy, jak jste měli před rokem nakupovat.

Odolejte lákavě levným energiím

Ceny energií jsou nízko, ale stále je velice solidní šance, že vyletí nahoru, jakmile se ekonomice začne dařit a vzroste poptávka po energiích.

Pokud tedy navzdory doporučením z předchozího bodu kupujete dům, auto nebo cokoli jiného, co spotřebovává energii, mějte na paměti, že se tyto nákupy po předpokládaném nárůstu cen energií ještě prodraží.

Odložte odchod do důchodu

Možná se už blížíte důchodovému věku, dokonce už třeba přesluhujete. Ale pár let navíc v práci může opravdu výrazně navýšit vaše úspory na stáří. ( Spočítejte si, jak dlouho vám vydrží úspory na stáří)

Ve Spojených státech jsou lidé zvyklí spořit si na důchod v rámci různých investičních programů. A právě celá řada Američanů právě v těchto měsících odkládá svůj odchod do důchodu na neurčito. Někteří si zkrátka nemohou dovolit nepracovat, protože jejich úspory utrpěly notné šrámy během krize. A další se možná důchodu zatím nedočkají, protože se posune věková hranice pro odchod do něj. Téma i pro celou řadu Evropanů.

Další rady si přečtete ve zbytku článku na serveru investičníweb.cz.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 7. 2010 22:26, Pavel

jj, presne tak. Clanek je myslenej spis asi pro "vobycejnaky", co sou liny (nebo hloupy, popr. oboji) se poradne o sebe postarat a cekaj co jim stat ukydne. Investice je dneska nejlepsi volba. Tezko radit do ceho, to si musi kazdy rozmyslet sam a najit si to cemu nejvic rozumi a co mu nejvic vyhovuje. Preferuju nemovitosti (u staveb na bydleni dosahuju k 6ti% u nebytu az k 15% vynosu), ale jak rikam, to je kazdyho vec....

Zobrazit celé vlákno

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 6. 2010 14:21, milena

A nebylo by lepší raději říct: vážení pracující důchodci, odejděte prosím do svého zaslouženého důchodu a nechte svoje místa pro lidi, kteří zoufale hledají práci. Vy už máte svoje jisté a i když se vám zdá, že je to málo, ti co nemají práci musí vyžít většinou ještě z menších příjmů. A další věc-pokud chceme rozhýbat ekonomiku, je třeba ne šetřit, ale naopak dát vydělat dalším lidem kolem sebe-kadeřnici, kosmetičce, masérovi,prodejci zájezdů,taky švadleně a obchodníkům,atd.Ale má to háček,pokud u nás dělají lidé za mzdy,ze kterých se pouze přežívá,nelze toto provést.A to si musí uvědomit naši zákonodárci.

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Skoro polovina Čechů nemá dostatečnou finanční rezervu

21. 5. 2010 | Jan Stuchlík | 4 komentáře

Skoro polovina Čechů nemá dostatečnou finanční rezervu

Recese v Evropě ustupuje. Přesto si je spousta lidí vědoma, že kdyby teď přišli o práci, nové nenajdou. Dostatečné rezervy pro překlenutí této situace však nemají.

Češi letos utrácet nebudou, ekonomice pomohou obyvatelé Asie

19. 4. 2010 | Jan Stuchlík | 1 komentář

Češi letos utrácet nebudou, ekonomice pomohou obyvatelé Asie

České domácnosti nebudou mít ani letos chuť utrácet. Ekonomika proto ožije jen díky doplňování skladů a apetitu Asiatů kupovat německé výrobky. Jejich části totiž dodávají i české firmy. celý článek

Vyšší růst ekonomiky Česku státní rozpočet nespraví

19. 3. 2010 | Jan Stuchlík | 2 komentáře

Vyšší růst ekonomiky Česku státní rozpočet nespraví

Česko se nemůže spoléhat na to, že jen díky vyššímu růstu ekonomiky se zacelí díra ve státním rozpočtu. Politici se musí zavázat k výrazným změnám ve výdajích státu, říká Kaspar Richter,... celý článek

Stát si může půjčovat i na výplatu sociálních dávek, tvrdí skoro polovina Čechů

16. 3. 2010 | Jan Stuchlík | 2 komentáře

Stát si může půjčovat i na výplatu sociálních dávek, tvrdí skoro polovina Čechů

Výše českého státního dluhu Čechy děsí a dost se jich bojí i státního bankrotu, hlásí poslední průzkum veřejného mínění agentury Ipsos Tambor pro Fórum Zlaté koruny. Jenže v jiném výzkumu... celý článek

Partners Financial Services