Finančního poradce má třetina Čechů. Řekli, jak jsou spokojeni

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 14. 6. 2022 | 11 komentářů
Finančního poradce má třetina Čechů. Řekli, jak jsou spokojeni

Zdroj: Shutterstock

Víc než třetina obyvatel Česka (35 procent) má svého finančního poradce, dalších deset procent ho mělo v minulosti. Ukázal to květnový průzkum České asociace společností finančního poradenství a zprostředkování (ČASF).

Asociace se ptala prostřednictvím internetového nástroje Instant Research Ipsos reprezentativního vzorku 1021 lidí ve věku od 27 do 65 let s čistým příjmem domácnosti nad 20 tisíc korun.

S finančním poradcem lidé nejčastěji řeší nejsložitější finanční produkty: životní pojištění (64 %), pojištění domácnosti a nemovitosti (42 %), hypotéky (40 %) a investice (38 %). Aktuálně však chtějí s poradci řešit především investice a ochranu úspor před znehodnocením dvoucifernou inflací (50 %), podpojištění domácnosti a nemovitosti (21 %) a otázku financování bydlení (19 %).

„I když se můžeme u veřejnosti někdy setkat s negativními názory na finanční poradce, tak z výzkumu jednoznačně plyne, že tyto názory mají lidé, kteří s finančním poradcem nemají osobní zkušenost. Z těch, kteří s nimi spolupracují, je totiž 80 % s jejích prací spokojeno, 15 % nemělo vyloženě pozitivní, ale ani negativní zkušenost a jen 5 % bylo nespokojeno,“ říká Marek Černoch, výkonný ředitel ČASF.

„Pro řízení osobních financí je klíčová dlouhodobost a kontinuita. Proto je potěšující, že z těch, kteří mají nebo měli finančního poradce, ho drtivá většina (80 %) využívá dlouhodobě nebo alespoň opakovaně,“ dodává Černoch.

Srovnejte to s námi

Zdroj: Shutterstock

Hledáte to nejlepší? Zkuste to s námi. Rychle, objektivně a zadarmo.

Na otázku, jak by charakterizovali svoji dlouhodobou spolupráci s finančním poradcem, lidé nejčastěji mluví o vztahu založeném na důvěře (54 %) a o profesionálovi, který je nikdy nezklamal (38 %). Žádná finanční tajemství před svým poradcem nemá 20 % lidí. A desetina říká, že jejich profesionální vztah se časem změnil v osobní přátelství.

Na spolupráci s finančním poradcem si lidé nejvíc cení, že má přehled o všech produktech na trhu (38 %) a že jim je zprostředkuje za výhodnějších podmínek, než kdyby si je sjednávali sami (33 %). Důležité pro klienty je i to, že jim pomůže zorientovat se ve finanční situaci a oni tak dosáhnou cíle, které chtějí.

Co ještě průzkum ukázal? Když Češi potřebují zjistit víc informací a nechat si poradit ohledně finančních produktů (například pojištění, spoření, investice, zajištění na stáří či finanční plánování), jdou nejčastěji právě za finančními poradci (31 % dotázaných). Čtvrtina lidí však má největší důvěru ve finanční rady partnera či partnerky (25 %). Často se spoléhají i na „zdravý selský rozum“ a věří, že se zorientují ve financích sami. Proto čerpají informace z webů finančních institucí (23 %) a ze specializovaných nezávislých webů (22 %).

Jen 14 % dotázaných uvedlo, že má jasný finanční plán s odpovídajícími finančními produkty a pravidelně ho aktualizuje podle vývoje příjmů a svých cílů. Víc než pětina (21 %) respondentů sice finanční plán má (včetně nastavených finančních produktů), ale sestavuje ho spíš intuitivně a systematicky ho neaktualizuje. Naproti tomu 45 % lidí plánuje jen pokrytí běžných výdajů na chod domácnosti a 13 % dokonce neplánuje finance vůbec.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 6. 2022 16:38, Daniel

Hlavně nebrat Partners, s těmi mám jen špatné zkušenosti.

+23
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Nová Partners Banka startuje. Má rodinný účet i atraktivní spoření

6. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Nová Partners Banka startuje. Má rodinný účet i atraktivní spoření

Zájemci mají na výběr ze tří balíčků. Účet si lze založit zatím jen přes poradce, od dubna také online přes aplikaci. Ve druhé polovině roku chce banka nabídnout i spotřebitelské úvěry... celý článek

Soutěž Realiťák roku zná vítěze. Titul získal už potřetí

1. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Soutěž Realiťák roku zná vítěze. Titul získal už potřetí

Vítězem šestého ročníku soutěže Realiťák roku, který každoročně oceňuje nejlepší realitní makléře v Česku, se letos stal Adam Šimoník z Olomouckého kraje. 

Pětina Čechů tají před partnerem mimořádné příjmy i výdaje

1. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pětina Čechů tají před partnerem mimořádné příjmy i výdaje

Nadpoloviční většina Čechů považuje veškeré příjmy i výdaje domácnosti za společné, nicméně pětina lidí před svými partnery některé tají. Ukázal to Index prosperity a finančního zdraví,... celý článek

Moneta končí se zprostředkovateli. Produkty nabídne sama a online

31. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Moneta končí se zprostředkovateli. Produkty nabídne sama a online

Moneta Money Bank se rozhodla ukončit spolupráci s externími finančními zprostředkovateli. Webu Peníze.cz to potvrdila mluvčí banky Zuzana Filipová s tím, že Moneta chce soustředit... celý článek