… to tě posílí. Poučení z krizového vývoje roku 08

Tomáš Lerch | rubrika: BrandInsight | 2. 1. 2021
Krizi v roce 2008 sotva přežil. Na letošní už byl připravený.
… to tě posílí. Poučení z krizového vývoje roku 08

Zdroj: Shutterstock

Můj klient začal podnikat v roce 1998. Za deset let vybudoval strojírenskou firmu s deseti zaměstnanci, vybavil podnik moderními technologiemi a vydobyl si dobré jméno. Obrat firmy byl kolem osmnácti milionů, zisk okolo milionu korun ročně. Pak přišla krize. Objem šel dolů skoro o tři čtvrtiny, a i když se náklady sekaly, co to šlo, vypadalo to, že tři zaměstnanci budou muset jít. A i tak měla firma šanci přežít, jen když do ní majitel nalije milion, ber kde ber, z vlastního, z půjček v rodině.

V tu chvíli podnik podrželi zaměstnanci: přišli s návrhem, že si dobrovolně zkrátí o třetinu úvazky, aby se nemuselo propouštět. Trvalo dva roky, než se pracovní a mzdové podmínky vrátily na úroveň před krizí. Firma se zase rozjela.

Tomáš LerchZdroj: Partners

Autor je finanční poradce Partners

Otužování

Po téhle zkušenosti bylo jasné, že kdyby přišla znovu podobná rána, už by to dobře dopadnout nemuselo. Bylo potřeba udělat změny. Začali jsme vytvářet rezervu a změnili strukturu dluhů. Krátkodobé závazky a kontokorenty jsme nahradili úvěry s dlouhou dobou splácení, začali jsme pracovat s obrátkovostí faktur a u odběratelů s horší platební morálkou využíváme factoring.

Opatrnější jsme teď i s investicemi, vracíme do firmy výrazně menší část zisku. Před krizí majitel reinvestoval do podnikání 60 procent zisku, dneska je to 30 procent zisku a zbylé peníze jdou do rezerv majitele.

Zásadní výsledky: kontokorent firmy jsme srazili z milionu na 300 tisíc korun a vytvořili jsme firmě půlmilionový rezervní fond. Samotnému majiteli jsme do rezerv dostali milion a díky nim splatili všechny soukromé půjčky z roku 2008. Celkem jsme během několika let vytáhli z podnikání do rezerv necelé tři miliony. Přitom se nám podařilo prakticky se netknout rozvoje firmy. Přestěhovala se z nájmu do vlastních prostor, rozšířila strojový park a nabrala nové lidi.

Prověrka

Koronakrize zatím přinesla meziroční pokles objemu zakázek asi o pětinu. Díky rezervám se s tím firma dokáže vyrovnat, zatím stačilo jen omezit investice. Nákup nových strojů prostě chvíli počká.

Na svůj chod firma bere peníze z rezervního fondu, který jsme po krizi roku 2008 založili. Majitel zatím vůbec nemusel řešit nové půjčky nebo do firmy dávat vlastní peníze. Samozřejmě je možné, že k tomu stejně bude muset přistoupit. Bude ale mít z čeho brát.

Ani úspěšný podnikatel nesmí zapomínat na základní finanční principy. Jeden z nich se jmenuje zadní vrátka. Pro finanční stabilitu je klíčové neinvestovat do firmy veškerý zisk, ale část ukládat na horší časy. Ideální struktura majetku podnikatele vypadá tak, že zhruba třetinu tvoří vlastní byznys, třetinu reálná aktiva, třeba nemovitosti, a třetinu aktiva finanční, ideálně likvidní, tedy snadno dostupná. Samozřejmě to může krátkodobě brzdit rozvoj firmy a snižovat výnosnost podnikání, dlouhodobě se to ale vyplatí.

Text vyšel v prosincovém čísle časopisu Finmag. Společnost Partners media, která vydává Finmag a Peníze.cz, je dceřinou společností společnosti Partners Financial Services. 

Peníze BrandInsight

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Nová Partners Banka startuje. Má rodinný účet i atraktivní spoření

6. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Nová Partners Banka startuje. Má rodinný účet i atraktivní spoření

Zájemci mají na výběr ze tří balíčků. Účet si lze založit zatím jen přes poradce, od dubna také online přes aplikaci. Ve druhé polovině roku chce banka nabídnout i spotřebitelské úvěry... celý článek

Soutěž Realiťák roku zná vítěze. Titul získal už potřetí

1. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Soutěž Realiťák roku zná vítěze. Titul získal už potřetí

Vítězem šestého ročníku soutěže Realiťák roku, který každoročně oceňuje nejlepší realitní makléře v Česku, se letos stal Adam Šimoník z Olomouckého kraje. 

Pětina Čechů tají před partnerem mimořádné příjmy i výdaje

1. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pětina Čechů tají před partnerem mimořádné příjmy i výdaje

Nadpoloviční většina Čechů považuje veškeré příjmy i výdaje domácnosti za společné, nicméně pětina lidí před svými partnery některé tají. Ukázal to Index prosperity a finančního zdraví,... celý článek

Moneta končí se zprostředkovateli. Produkty nabídne sama a online

31. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Moneta končí se zprostředkovateli. Produkty nabídne sama a online

Moneta Money Bank se rozhodla ukončit spolupráci s externími finančními zprostředkovateli. Webu Peníze.cz to potvrdila mluvčí banky Zuzana Filipová s tím, že Moneta chce soustředit... celý článek

Partners Financial Services