Na roky bez státní penze buď připraven!

Josef Uchytil | rubrika: Komentář | 20. 10. 2020 | 26 komentářů
V čem tkví neudržitelnost našeho důchodového systému a jak se na jeho kolaps připravit?
Na roky bez státní penze buď připraven!

Zdroj: Shutterstock

Průměrný starobní důchod byl letos ke konci června 14 427 korun. Hranice pro odchod do důchodu je zastropovaná na 65 letech. Na jednoho důchodce připadají dnes zhruba tři práceschopní.

Tolik současnost. Ale co budoucnost? Už v roce 2040 můžeme podle Eurostatu očekávat poměr 2,16 práceschopného na jednoho důchodce, o deset let později už dokonce 1,71 : 1. Pokud nedojde k výrazné změně systému sociálních odvodů, budou pak starobní důchody za třicet let ve srovnání s těmi současnými poloviční. Zjednodušeně: počítejte s průměrným důchodem sedm tisíc dnešních korun.

Bydlení je základ

Demografický vývoj jasně ukazuje, co nás čeká. Pokud vám je pětačtyřicet, téměř všechny děti, které na vás budou vydělávat, už se narodily. Vytrhnout by to mohly jen zástupy pracujících imigrantů odvádějících sociální pojištění.

S odvahou politiků připravit důchodovou reformu to vypadá bledě. Naposledy s ní přišel exministr financí Miroslav Kalousek, nedokázal ji ovšem obhájit napříč politickým spektrem. A i kdyby se podařilo nějakou nastartovat, nemohla by znamenat nic jiného než víc peněz pryč z našich kapes.

Dobrá zpráva je, že se můžeme postarat sami, bez pomoci státu.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

Starobní důchod raději berme jen jako něco na přilepšenou. Skvělým pilířem pro naše stáří je vlastní nemovitost, ke které nám v produktivním věku pomůže hypotéka. Někteří pořizují i další, investiční nemovitosti. Pozor ale na provozní rizika takzvaného pasivního příjmu, jako jsou vybydlení, neplacení nájmu nebo měsíce bez nájemce. Rozhodně nesázejte vše na jednu kartu – klíčem k úspěchu je diverzifikace.

Zachovat si standard

Pilířem příprav na stáří by měla být pravidelná investice – částečně v podobě doplňkového penzijního spoření, částečně formou investic do podílových fondů. Oproti nemovitostem jde o skutečně bezstarostnou cestu, na které těžíte hned ze tří výhod. Díky pravidelnosti průměrujete náklady. Díky délce horizontu vás nemusí trápit propady při krizích nebo korekcích. A nakonec, nejvíc práce za vás udělá složené úročení: čím dřív začnete odkládat, tím větší bude efekt.

Investicí do podílových fondů můžete vstoupit do oborů, kterým nemusíte rozumět, netřeba ani ztrácet čas studováním jejich hospodářských výsledků. Kdybyste s vyváženým portfoliem dosáhli průměrného výnosu 4,3 procenta ročně, po dvaceti letech by to znamenalo zdvojnásobení vkladu. Z 2 800 korun měsíčně takto vykouzlíte dva miliony. Horší zprávou je, že budou mít kvůli inflaci hodnotu dnešního 1,4 milionu. I tak se ale dočkáte renty v hodnotě šesti tisíc korun dnešních měsíčně na pětadvacet let.

Pokud jste si už z prvních vydělaných peněz dávali deset procent stranou a děláte to dosud, máte dobrou šanci si v důchodu zachovat životní standard produktivního věku.

Psáno pro Finmag. Finmag a Peníze.cz vydává společnost Partners media, dceřiná společnost Partners Financial Services

Josef Uchytil

Autor článku Josef Uchytil

Vystudoval matematicko-fyzikální fakultu UK. Pracoval a pracuje jako finanční a investiční poradce a získal prestižní titul European financial advisor (EFA). Ředitel turnovského Partners marketu a jazzový pianista. Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-57
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 26 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 10. 2020 7:54, KYSOŇ

Bože, to jsou kecy ....

+31
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 10. 2020 13:29, Beda

Na změnu důchodového systému nejsou peníze. Dnešní důchodci dalece vybrali to, co do systému dali. Jsem pro osobní účet důchodu, který by se dědil. Kolik si tam dáš, tolik budeš dostávat,, můžeš investovat, a hospodařit s těmi penězi ty sám, ne stát. Ale na to nejsou peníze. A nikdy nebudou.

-40
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (26 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Lidí bez důchodu přibyde, varuje ombudsman

7. 10. 2020 | Petr Kučera | 13 komentářů

Lidí bez důchodu přibyde, varuje ombudsman

Současné nastavení důchodového systému povede k nárůstu počtu seniorů, kterým nevznikne nárok na starobní důchod. Upozorňuje na to veřejný ochránce práv Stanislav Křeček.

Nová čísla o důchodech: Šest lidí bere přes 70 tisíc měsíčně

20. 9. 2020 | Jiří Hovorka | 260 komentářů

Nová čísla o důchodech: Šest lidí bere přes 70 tisíc měsíčně

Jak rovnostářské jsou důchody v Česku? O kolik berou muži víc než ženy? A věděli jste, že lidé stráví v penzi víc jak dvojnásobek času oproti roku 1970? Projděte si čerstvou statistiku. celý článek

Důchodová reforma nebude, říká Rusnok. Do penze musíme později

31. 8. 2020 | Petr Kučera | 108 komentářů

Důchodová reforma nebude, říká Rusnok. Do penze musíme později

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok nevěří, že politici přijdou s takovou důchodovou reformou, která vyřeší hlavní problém penzijního systému, tedy stárnutí populace. „Žádná důchodová... celý článek

Jak vysoký důchod vás čeká. Co všechno se teď počítá

11. 2. 2020 | Jiří Hovorka | 59 komentářů

Jak vysoký důchod vás čeká. Co všechno se teď počítá

Vysvětlíme vám, jak se počítá budoucí důchod podle odpracovaných let a výše výdělku. Máme i kalkulačku.

Potřebujeme víc důchodců v práci, říká expert. Politici musí najít odvahu

30. 10. 2019 | Jiří Hovorka | 154 komentářů

Potřebujeme víc důchodců v práci, říká expert. Politici musí najít odvahu

Mladí lidé by neměli tak dlouho studovat. Seniory pak musíme líp motivovat a postarat se o ty, kdo už nemůžou pracovat ani částečně. Ekonom Filip Pertold v rozhovoru pro Peníze.cz upozorňuje... celý článek