Být, či nebýt finančním poradcem. Od nadšení k profesionalitě

Václav Valášek | rubrika: Seriál | 23. 5. 2020 | 42 komentářů
Finanční poradenství udělalo za poslední roky veliký skok. Stejně jako já. Dřív jsem si představoval, že budu pracovat někde a pro někoho. Živnosťák jsem si založil omylem, říká poradce Partners Václav Valášek o tom, jak se proměnil svět finančního poradenství i jeho vlastní.
Být, či nebýt finančním poradcem. Od nadšení k profesionalitě
Václav Valášek
Zdroj: Partners

Finanční skupina Partners, do které patří i společnost Partners Media, vydavatel webu Peníze.cz, hledá lidi do svých týmů. Ve volném seriálu představujeme, co práce finančního poradce obnáší:

Ten řádek v mém životopisu se začal psát v roce 2006. Bylo mi jednadvacet, studoval jsem dvě střední školy zároveň – a ani jednu pořádně. Na studia jsem si vydělával sám. Stál jsem trochu na vlastních nohou, ale často je musela podepřít mamka. Nevěděl jsem, co chci v životě dělat, a bylo mi to jedno. Za všechno, co se mi dělo, mohl někdo jiný. Nejčastěji rodiče a učitelé.

Dneska je to naopak. Radím úspěšným lidem, lékařům, právníkům, majitelům firem i celým firmám a obcím, jak mají nakládat s penězi. Pomáhám spravovat zhruba sto milionů korun úspor a investic. Plánuji svůj život a pomáhám formulovat a plnit plány ostatním. Sám jsem táta a plně přijímám zodpovědnost za všechno, co se mně a okolo mě děje.

Čtrnáct roků proměny začalo kávou se sympatickou paní v kostýmku. Na základě nic neříkajícího inzerátu v místním tisku. Ve škole mě bavila ekonomie, a tak jsem se nadchl možností pomáhat lidem s financemi. Vybrat nejlepší pojistnou smlouvu a nastavit zodpovědným výpočtem optimální pojistné částky. Upravit spoření tak, aby klienti dosáhli na nejvyšší státní podporu. Konsolidovat nevýhodné půjčky a ušetřit lidem stovky měsíčně. Přivést klienty do banky a sedět vedle nich, když jim bankéř počítá hypotéku. Začal jsem se zajímat o pravidelné investice do fondů. Z dnešního pohledu úsměvný přístup, ale takhle nějak jsem si tu práci opravdu představoval a s nejlepším vědomím a svědomím vykonával.

Václav Valášek, PartnersFoto archiv VV

Autor v prvních letech svého podnikání

Pan podnikatel v karose

Měl jsem růžové brýle.

Okolo mě spousta lidí začínalo a spousta rychle končilo. Hodně jich nemělo ani střední školu. Manažeři chtěli, abychom taky chtěli být manažeři. Peníze mi chodily nárazově. Jednou hodně a pak dva měsíce málo. Trhu dominovaly dvě firmy, prakticky každý, kdo ve finančním poradenství pracoval, prošel aspoň jednou z nich. Jména všech firem byla spíš špatná. Stejně jako pověst celého oboru. Rodiče, kteří zpovzdálí a s nelibostí sledovali moje začátky, vnímali moji práci optikou 90. let, kdy mohl být finanční poradce v lepším případě vlezlý pojišťovák a v tom horším rovnou podvodník, který prodává bezcenné cenné papíry nebo láká do pyramidové hry.

Můj táta říká, že tak po roce si člověk už myslí, že něco umí, a pak kvůli tomu sebevědomí může udělat pořádný průšvih. Až po třech letech prý teprve získá opravdovou dovednost. I já si v poradenství prošel „pubertou“, kdy jsem si občas neodpustil chytré řeči o svém velkém podnikání – a přitom jezdil autobusem a na lístek a svačinu mi dala mamka. Naštěstí jsem okolo sebe měl vždy lidi, kteří mi dali zpětnou vazbu a v sobě jsem měl chuť být ve skutečnosti tak dobrý, jako jsem tvrdil navenek. Potkával jsem spoustu zajímavých lidí, dostával dobré rady a vyslechl zajímavé názory. V knihovně jsem si půjčoval knížky o podnikání, o financích a o osobním rozvoji. Začal jsem (někdy až moc) číst a diskutovat na odborných webech o financích.

A práci u klienta jsem opravdu zbožňoval. Mluvil jsem o ní všude a s každým. Nehledal jsem spolupracovníky, ale chtěl jsem ukázat, že finanční poradenství je skvělá služba, kterou by měl využívat každý. To si myslím dodnes.

Z banky k poradcům

K tomu ale finanční poradenství udělalo za poslední roky obrovský pokrok. Pod tlakem zvenčí – někdy nám regulace připadá až příliš, až nezdravě svazující, ale také přirozeným vývojem zevnitř. Rivalita mezi poradci a firmami se změnila na kultivovanou soutěž se společným cílem zvyšovat nároky a finanční gramotnost svých klientů.

Poradenské firmy a poradci také výrazně přispěli k tomu, že obecně je trh s finančními produkty a službami příjemnější místo k bytí. Jejich tlak pomohl donutit banky, aby přestaly účtovat nesmyslné poplatky, a především zatnout tipec pojištěním, která kryla záda hlavně pojišťovnám. První se chytly malé banky a pojišťovny, těm velkým brzy nezbylo než se přidat.

Co musí mít finanční poradce

Vypasované sáčko, kufřík a hodně gelu v hlavě?

Třeba, možná. Co ale musí mít určitě: spoustu zkoušek a certifikací k produktům a službám, které zprostředkovává a doporučuje. Když získá povinný základ může pokračovat v profesním rozvoji přes zkoušky k získání titulu PFP (Poradce finančního plánování) až k prestižním certifikátům EFA (European Financial Advisor) nebo EFP (European Financial Planner) či CFP (Certified Financial Planner). To jsou tituly s evropskou až celosvětovou váhou a jejich držitelé se těší vysoké profesní autoritě.

Posun oboru a jeho prestiže dokládají příklady z trhu práce. Před patnácti lety bylo pro neúspěšného poradce štěstí získat zaměstnání na pobočce kamenné banky. Dnes nejlepší bankéři a ředitelé bank odcházejí, aby se jako samostatní finanční poradci mohli věnovat svým nejlepší klientům bez výčitek svědomí a za lepší peníze. Oproti době před dekádou a půl mají ovšem také mnohem bohatší paletu možností. Dneska můžete být profesionál zcela samostatný nebo s malým podpůrným týmem okolo sebe. Můžete nastoupit jako zaměstnanec na poradenskou franšízu, kde vás práci naučí. Pro ty ambicióznější a zkušenější je možnost vlastní franšízu vybudovat a řídit. Otevřená je stále i cesta budování své vlastní velké firmy ve firmě. Výhoda je, že na trhu je pro ty dobré pořád ještě dost místa, zejména v regionech. Pro ty dobré.

Čas na změnu!

I vy se můžete stát součástí Partners. Nastartujte novou kariéru ve financích na zaměstnaneckých i podnikatelských pozicích. Pošlete svůj životopis na prilezitost@partners.cz nebo navštivte sekci Kariéra na webu Partners.

Protože pomáháme

Podle průzkumu z roku 2014 byli čeští klienti spokojenější s prací svých finančních poradců oproti službám poskytnutým bankéři nebo pojišťovacími zprostředkovateli. Z průzkumu provedeného v roce 2018 ve 13 zemích na 27 tisících klientů vyplynulo, že 76 procent se jich díky práci svých poradců cítí víc v pohodě. A nakonec něco z USA, kde má finanční plánování největší tradici – povolání finanční poradce je šesté nejváženější v obchodní sféře (business job) a celkově 31. nejlepší povolání, za kterým zůstaly i takové profese jako pilot, právník nebo marketingový manažer.

Díky za ty tlaky

Změnili se totiž také klienti nebo potenciální klienti. Jsou mnohem otevřenější a také daleko náročnější. Investice pro ně není sprosté slovo, ale základní stavební kámen jakéhokoli finančního plánu. Vědí, že na důchod se musí připravovat sami a nebojí se mít velké sny pro sebe i své děti. Do banky chodit nepotřebují a nesnášejí, když jim někdo něco „prodává“. O to víc ocení, když jim někdo pomáhá věci propočítat a usměrnit jejich snažení. Vysvětlit, proč na některé otázky není jednoznačná odpověď a pomoci jim najít jejich vlastní cestu. A především ušetřit čas a starosti s výběrem, administrativou a následnou správou.

Finance jsou dneska konečně prestižní obor. Ze všeho nejvíc právě díky klientům: to jejich náročnost už nenechá v oboru dlouho přežívat lemply. Museli jsme se zkrátka naučit dobře svoje řemeslo. A jsem za to rád. Je to příjemný pocit nebýt za agenta s teplou vodou.

Logo Partners

Společnost Partners vznikla v roce 2007 s vizí změnit trh finančních služeb v České republice. Od té doby získala důvěru statisíců klientů. Jsme největší nezávislá finančně poradenská společnost na trhu, která poskytuje objektivní, individuální a komplexní poradenství. Naším cílem je být symbolem kvality a stability pro naše klienty. A pro poradce chceme být nejlepším partnerem pro podnikání, který nikdy nepřestane inovovat, růst a rozšiřovat trh.

Finanční skupina Partners dnes zahrnuje také Partners investiční společnost, životní pojišťovnu Simplea a nemovitostní fond Trigea. Součástí skupiny je i společnost Partners media s weby Peníze.cz, Finmag.cz a Heroine.cz a magazíny Finmag a Heroine.

Václav Valášek

Autor článku Václav Valášek

Finančním poradenstvím se zabývá od roku 2006. Začínal v OVB, ve společnosti Partners je od jejího příchodu na trh v roce 2007. Specializuje se na privátní klientelu, je garantem korporátního obchodu pro firmy nad 50 zaměstnanců... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 42 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 5. 2020 6:02, jouda

Já udělal střední ekonomickou, nedodělal VŠ obor bankovnictví (mám 5 semestrů) a dělám jako dělník (operátor výroby). Ekonomie mě bavila, investování mám jako koníček (mám nemovitosti z dob kdy v dražbách stála ruina desetiticíce, pole 2 Kč za metr, akciové portfolio, fyzické zlato, ale třeba i půjčuji na zonky) v oblasti financi radím zdarma jen rodině popř. kolegům v háku když mají zájem. Tragédie je že kdejaký neumětel dnes dělá fin. poradce i když už na to musí mít nějaké "zkoušky" ale pak vleze do firmy kde když umí hejlům nacpat životku nebo předplacené fondy apod. vydělá majlant a bohužel takový si říkají finanční poradci ačkoliv radí jen a pouze v zájmu svých vysokých provizí. A teď si tu podobný dobráci dělají reklamu tímto dojemným článkem :-(

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 5. 2020 12:40, Václav Valášek

Dobrý den, my se známe? Nebo znáte někoho z mých klientů? A vlastně jste kdo, že mě škatulkujete podle nějakých svých domněnek?
To, co píšete, rozhodně neodpovídá žádným reportovaným výsledkům kvalitních firem za posledních 5 let, pro Partners to neplatí cca 10 let. Pro mě to neplatí tak 12 let.
Víte kdy naposledy měla v Partners produkci převahu pojištění? Nikdy.
Víte kdy Partners jako první firma zařadila do portfolia své fondy bez vstupních a výstupních poplatků? V roce 2012.
Takže buďto jste jen neinformovaný, nebo jste lhář.
Pane joudo.

Zobrazit celé vlákno

-13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (42 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Nová Partners Banka startuje. Má rodinný účet i atraktivní spoření

6. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Nová Partners Banka startuje. Má rodinný účet i atraktivní spoření

Zájemci mají na výběr ze tří balíčků. Účet si lze založit zatím jen přes poradce, od dubna také online přes aplikaci. Ve druhé polovině roku chce banka nabídnout i spotřebitelské úvěry... celý článek

Soutěž Realiťák roku zná vítěze. Titul získal už potřetí

1. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Soutěž Realiťák roku zná vítěze. Titul získal už potřetí

Vítězem šestého ročníku soutěže Realiťák roku, který každoročně oceňuje nejlepší realitní makléře v Česku, se letos stal Adam Šimoník z Olomouckého kraje. 

Pětina Čechů tají před partnerem mimořádné příjmy i výdaje

1. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pětina Čechů tají před partnerem mimořádné příjmy i výdaje

Nadpoloviční většina Čechů považuje veškeré příjmy i výdaje domácnosti za společné, nicméně pětina lidí před svými partnery některé tají. Ukázal to Index prosperity a finančního zdraví,... celý článek

Partners Financial Services