Nahrávat všechny hovory s klienty? Senátoři chtějí zmírnění

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 30. 1. 2020 | 1 komentář

Senátoři vrátili poslancům novelu zákona o podnikání na finančním trhu. Nelíbí se jim nová povinnost, podle níž by investiční zprostředkovatelé a poradci měli nahrávat všechny hovory s klienty.

Senát navrhuje, aby se povinně nahrávaly jen hovory týkající se investičních obchodů. Cílem je zamezit nadbytečnému shromažďování informací a jejich možnému zneužití.

Konkrétně by podle senátorů měly uchovávat jenom „nahrávky telefonických hovorů a záznamy elektronické komunikace týkající se obchodů uzavřených obchodníkem s cennými papíry na vlastní účet a investičních služeb, které zahrnují přijetí, předání nebo provedení pokynu zákazníka, a to i v případě, že účelem telefonického hovoru nebo elektronické komunikace bylo uzavření obchodu nebo poskytnutí této investiční služby, avšak k tomu nedošlo“.

Proti omezení se v Senátu postavila ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Ani ministerstvo sice původně nechtělo, aby se nahrávaly všechny hovory, názor však změnilo po doporučení České národní banky. Právě ta prosazuje co nejpřísnější postup.

Nahráno

K citlivým informacím zdaleka nebude mít přístup jenom ČNB. Kromě soukromí je tu i další hrozba: Novela může zničit i malé a střední poradenské firmy, sebere jim 60 až 72 % zisku.

Váš hovor s finančním poradcem bude nahráván. Kdo všechno ho uslyší?


„Je to nesmyslné a nebezpečné. Ochranu investorů to nezvýší,“ myslí si o nové povinnosti Marek Černoch, výkonný ředitel ČASF – České asociace společností finančního poradenství a zprostředkování.

Nahrávání hovorů klientům nepomůže, říká šéf asociace


Zkusme si nasimulovat typický rozhovor mezi poradcem a jeho klientem, kteří spolupracují několik let, už si i připili na tykání a sem tam si zavolají i jen tak, jaká třeba byla dovolená.

Ahoj, Míšo, nahrávám tě. Nová absurdita ve finančním poradenství


Průzkum mezi 1100 spotřebiteli provedla agentura IPSOS pro Českou asociaci společností finančního poradenství a zprostředkování.

Většina lidí nechce, aby se jejich hovory s poradci nahrávaly

Viceguvernér ČNB Tomáš Nidetzký připomněl senátorům nekalé praktiky některých firem při prodeji investic z minulosti. Bez toho, aby se hovory nahrávaly, by je pak centrální banka prý nemohla kontrolovat a trestat. Připomněl také, že všechny telefonáty už nahrávají i jiné firmy – například banky, telefonní operátoři nebo zákaznické linky obchodních řetězců.

Výhrady firem z oboru shrnul v rozhovoru pro Peníze.cz Marek Černoch, předseda České asociace společností finančního poradenství a zprostředkování. Jde podle něj o nesmyslnou, nadbytečnou povinnost, která ochranu klientů stejně nezvýší. Hrozí i problémy s uchováváním hovorů a ochranou dat. Kritici plošného nahrávání navíc upozorňují, že nelze nahrávat i jiné než telefonické hovory s klientem.

Samo ministerstvo spočítalo, že povinnost nahrávání, uchovávání a vyhodnocování hovorů výrazně zvýší náklady firem: Velké finančně poradenské společnosti za ni utratí přes 42 % ročního zisku, středně velké společnosti přes 72 % zisku a malé společnosti téměř 60 % zisku.

O novele tak znovu rozhodnou poslanci, kteří zřejmě odmítnou pozměňovací návrh Senátu a potvrdí původně schválenou verzi.

„Na Asociaci pro kapitálový trh (AKAT) to vidíme tak, že boj o nahrávání je prohraný. Chceme ale dále komunikovat s ČNB a ukazovat jí, že národní regulaci dělají přísnější, než je mezinárodní. A chceme, aby to nedělali,“ řekl Richard Siuda ze společnosti Conseq Investment Management na středečním setkání časopisu Profi PF, o němž podrobně informuje web Poradci-sobě.cz.

Marek Janšta z KZ Finance, který na akci zastupoval asociaci ČASF, se navíc obává úředního sdělení či benchmarku, který ČNB na základě novely zákona vydá a který vysvětlí, co je potřeba dělat a jak. A to může být ještě přísnější než znění zákona. „Nečekejte, že se dozvíte od ČNB, co máte dělat, dřív, než na kontrole,“ upozornil Siuda.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nová Partners Banka startuje. Má rodinný účet i atraktivní spoření

6. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Nová Partners Banka startuje. Má rodinný účet i atraktivní spoření

Zájemci mají na výběr ze tří balíčků. Účet si lze založit zatím jen přes poradce, od dubna také online přes aplikaci. Ve druhé polovině roku chce banka nabídnout i spotřebitelské úvěry... celý článek

Soutěž Realiťák roku zná vítěze. Titul získal už potřetí

1. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Soutěž Realiťák roku zná vítěze. Titul získal už potřetí

Vítězem šestého ročníku soutěže Realiťák roku, který každoročně oceňuje nejlepší realitní makléře v Česku, se letos stal Adam Šimoník z Olomouckého kraje. 

Pětina Čechů tají před partnerem mimořádné příjmy i výdaje

1. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pětina Čechů tají před partnerem mimořádné příjmy i výdaje

Nadpoloviční většina Čechů považuje veškeré příjmy i výdaje domácnosti za společné, nicméně pětina lidí před svými partnery některé tají. Ukázal to Index prosperity a finančního zdraví,... celý článek

Moneta končí se zprostředkovateli. Produkty nabídne sama a online

31. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Moneta končí se zprostředkovateli. Produkty nabídne sama a online

Moneta Money Bank se rozhodla ukončit spolupráci s externími finančními zprostředkovateli. Webu Peníze.cz to potvrdila mluvčí banky Zuzana Filipová s tím, že Moneta chce soustředit... celý článek

Finanční produkty roku 2023. Výsledky soutěže webu Finparáda

30. 1. 2024 | Finparáda | 2 komentáře

Finanční produkty roku 2023. Výsledky soutěže webu Finparáda

Hledáte nejlepší bankovní účet, spoření, pojištění nebo třeba hypotéku? Inspiraci můžete najít ve výsledcích 13. ročníku soutěže Finanční produkt roku. Tu pořádá analytická společnost... celý článek

Partners Financial Services