Rozhovor, o který vaše televize nestojí

Václav Valášek | rubrika: Rozhovor | 5. 12. 2013 | 32 komentářů
Dostal jsem – pro mě velmi významné – pozvání do televize. Přesně týden před Štědrým dnem budu moci pět minut mluvit z obrazovky k národu na téma „Vánoce na dluh? Ne. Jak správně pokrýt výdaje na Vánoce?“ Není to ale pozdě? Vlastně: není pozdě už teď? Pro jistotu přináším na totéž téma rozhovor sám se sebou hned. S odpověďmi bez trémy. A možná i se správnějšími otázkami.
Rozhovor, o který vaše televize nestojí

Moderátorka: Dnes si budeme povídat na téma jak zvládnout Vánoce po finanční stránce. Naším hostem je pan Václav Valášek, který nám jistě rád poradí. Dobrý den.

Já: Dobrý den.

Řekněte nám, co mají podle vás dělat lidé, kterým nezbývají peníze navíc. Jak mají správně nakupovat Vánoční dárky, aby se nedostali do nějaké dluhové pasti?

Asi by jako první věc měli změnit svého finančního poradce. Nebo si nějakého dobrého pořídit. Pokud před Vánoci řeší, že nemají na dárky, budou mít určitě taky daleko větší starosti s daleko důležitějšími výdaji.

Václav Valášek

Finanční poradce Partners Financial Services. 
Specializuje se na privátní klientelu, je garantem korporátního obchodu pro firmy nad 50 zaměstnanců a asistentem ředitele obchodní sítě.

Držitel certifikátu European Financial Advisor (€FA™).

Kontakt

Jaké máte na mysli? Pro většinu lidí jsou v tomto období největším nákladem dárky.

Ani bych neřekl. Průměrný dospělý utratí za dárky kolem pěti tisíc korun. Jenže samotné vystrojení Vánoc – občerstvení, kapr, stromeček, ozdoby, projetý benzin – vyjde rodinu na dalších pět tisíc korun. A to se točíme stále jen kolem štědrovečerní tabule. Připočtěte k tomu výdaje spojené s přelomem roku: konec platnosti jízdenky na MHD, školné pro děti, průkazku do knihovny nebo fitka, dálniční známku, daň z nemovitosti, případně ještě silniční daň nebo navýšení plateb na sociální pojištění a zdravotní pojištění, pokud podnikáte – a určitě byste si vzpomněla ještě na další. To jsou všechno výdaje, které se týkají prosince nebo ledna. A nedej bože jste ještě plánovali nějaký výlet na hory nebo romantický silvestr. Vedle toho jsou náklady na dárky drobné.

No dobře, ale co byste tedy poradil?

Používat hlavu a případně ještě kalkulačku. V tomto období se mnoho lidí diví, že se blíží Vánoce. Mně to zase jako až takové překvapení nepřijde, Vánoce připadají už pěknou řádku let pořád na totéž datum. Pokud tedy někdo potřebuje z Vánoc dělat svátky konzumu a vymetání nákupních center, tak prosím, každý rok má k dispozici dvanáct měsíců na přípravu. Chcete-li utratit za dárky těch pět tisíc, tak si zkrátka měsíčně dáte čtyři sta sedmnáct korun stranou. To znamená vynechat dvě posezení u piva nebo návštěvu multikina ve dvou. Nebo každý den vykouřit o čtyři cigarety méně. I to vám za rok ušetří pět tisíc korun. A máte to bez kreditek.

Ale někteří lidé nestihli našetřit a nyní uvažují, že sáhnou na úvěr. Co byste jako odborník na finanční produkty doporučil a na co by si naši diváci měli dát pozor? Existují přece u kreditních karet bezúročná období, splátky bez navýšení, takže není všechno tak špatné.

Především by si měli dát pozor na na jakékoliv rady a na doporuční, jak ze svátků klidu a pohody udělat svátky stresu, pálení žáhy a výčitek nad utracenými penězi, které ihned budou chybět jinde. Nelákejte mě do pasti, abych tu před lidmi v adventu mluvil o dluhu, což je mimochodem slovo, které je v mnoha jazycích synonymem pro hřích. Neexistuje jediný rozumný důvod, proč kvůli nějakému dárku sahat na jakýkoli úvěr.

Poradna při finanční tísni

Zdarma.

Odborné poradenství pro dlužníky v exekuci, vystavené právnímu i mimosoudnímu vymáhání, zpracování návrhu na osobní bankrot, konzultace před půjčkou a mnoho dalšího. 

Pobočka Poradny při finanční tísni na Peníze.cz

Co třeba důkaz, že vám na někom záleží?

Prosím? Představte si tu pošetilost: Milující rodič si vezme půjčku, aby koupil dětem dárky. Za tento úvěr zaplatí v příštím roce o polovinu víc, než si půjčil. Tedy místo aby dětem dal tu nejzákladnější finanční poučení, které jim může do života dát – když na to nemáš, tak si to nekupuj! –, radši připraví rodinný rozpočet měsíčně o peníze, které budou chybět zas někde jinde – na školní výlety, pomůcky a tak dále. A to kvůli pár zbytečnostem, které se rozbijou dřív, než zaplatíte polovinu splátek. Na příští svátky už vám taky možná přijde pomoc balit elektroniku i exekutor.

Ještě naši rodiče byli zvyklí dostávat dárky skromné, často vlastnoručně vyrobené. Celá staletí se dávaly jako dárky dětem červená jablka, ořechy nebo perníčky. Mládencům a dívkám nějaká ozdoba, korále či náramek. Dospělí si dali maximálně víno či voňavku. Kdo přišel na to, že nejhezčí Vánoce jsou ty za co nejvíc peněz? Necpou nám to náhodou do hlavy jenom obchodníci?

Vy jste snad jako dítě neměl radost z dárků?

Určitě měl. Ale – upřímně – já už si vážně nevzpomínám na jediný dárek, co jsem dostal jako dítě pod stromeček. Vzpomínám si ale velice dobře na to, co jsme o Vánocích zažívali. Jak jsme s taťkou šli krást na poslední chvíli do lesa vánoční stromek, jak jsme šli na Štědrý den do sauny a nahatí skákali do sněhu nebo jak jsme čekali až do půlnoci, abychom mohli jít na půlnoční mši do kostela.

Dárkem za všechny peníze je konečně být spolu. Věnovat si skutečně ten čas, být si vzájemně přítomní a naslouchat si. Možná kdyby někteří dospělí trávili více času se svými rodiči, tak ti pak neměli roupy jezdit nakupovat za desetitisíce plechové hrnce a polyestrové deky na předváděcí akce.

Anketa

Co dáte za dárky?

Tak to už jsme trošku odbočili. Jestli tomu dobře rozumím, tak vy vánoční dárky letos nakupovat nebudete…

Přesně tak. Sám jsem o tom dlouho přemýšlel, ale bál jsem se to před rodinou navrhnout. Jenže jak se ukázalo, nad tím samým už dávnou uvažovala sestra a švagrová. Slovo dalo slovo a všem se nám náramně ulevilo. Nemusíme řešit co, komu, v jaké velikosti, jestli se mu to bude líbit nebo hodit. Bude to používat? bude mu to vonět? a podobné zbytečné starosti. Všem dětem v rodině samozřejmě přinese dárky Ježíšek; a my dospěláci se konečně těšíme na Vánoce bez stresu.

Čas se nám nachýlil, k tomu, jak tedy správně na případné úvěry, už se nedostaneme.

Zaplaťpánbůh, tím pádem můžu daleko klidněji všem popřát pohodové Vánoce.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+41
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 32 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 1. 2014 14:24, Novis

Za to vy budete jistě inteligent, soudě dle komentáře, který jste sem umístil.

Zobrazit celé vlákno

+32
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 12. 2013 10:45, Petra

Mě tedy v článku zaujalo to, že pan Valášek s tatínkem kradli v lese stromek! Takže krást podle pana Valáška je jedním z nejkrásnějších pocitů před Vánocemi. Tak to je bomba! Pán z Partners se asi nevědomky prozradil.že nejvíc ho rajcuje okrádat!
V té idilické společnosti Partners, což pan Valášek taktně zamlčel, jde hlavně o investice, takže vrazte 20.000 měsíčně na nesmyslné pojistné produkty a ztrátové investice a pak žádné dárky a běžte si ukrást stromek. Fakt super rada. Jinak souhlasím s tím, že půjčovat si na dárky je velká chyba, ale pozvat si domů poradce Partners ještě větší ...:-))))

-46
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (32 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Malé peníze: Jsem po uši v dluzích!

21. 11. 2013 | Jan Müller | 4 komentáře

Malé peníze: Jsem po uši v dluzích!

Dnes to nebude veselé čtení. Spíš varovné. Jenže jak to tak bývá – ti, kteří by především měli být varováni, ho budou číst pozdě. Až nastane to, před čím měli být varováni.

Budete kupovat dárky přes internet? Nespalte se!

19. 11. 2013 | Ondřej Tůma | 2 komentáře

Budete kupovat dárky přes internet? Nespalte se!

Vánoce za rohem a na nákup dárků není čas. Geometrickou řadou roste počet Čechů, kteří budou dárky pořizovat na internetu. Poznáte bezpečný e-shop? Dokdy můžete objednávat zboží, abyste... celý článek

Vánoce! Domov! Pojišťovna radí, jak přežít

22. 12. 2012 | redakce Peníze.CZ | 7 komentářů

Vánoce! Domov! Pojišťovna radí, jak přežít

Myslíte, že nejnebezpečnější místo na světě jsou ledovce Antarktidy? Vrtné plošiny v Severním moři? Hranice mezi Severní a Jižní Koreou? Mýlíte se! Tam se vám nic nestane. Protože tam... celý článek

Nestíháte? Co stojí vánoční úklid od profíků

18. 12. 2012 | Jitka Šorfová | 7 komentářů

Nestíháte? Co stojí vánoční úklid od profíků

Děti se nemůžou Ježíška dočkat. A většině dospělých by bodnul den dva tři navíc. V práci se musí dodělat spousta věcí, po Vánocích už se moc nestihne. Některé dárky ještě nejsou koupené,... celý článek

Víc než sto hodin týdně pracuje čínský dělník. I kvůli vašim Vánocům

17. 12. 2011 | Martin Vlnas | 8 komentářů

Víc než sto hodin týdně pracuje čínský dělník. I kvůli vašim Vánocům

Prodíráte se davem, tašky plné vánočních darů narážejí do cizích tašek plných darů. „Už aby to bylo za námi,“ myslíte si. A co si myslí výrobci těch darů, dělníci světové fabriky jménem... celý článek

Partners Financial Services