ČNB rozdávala pokuty finančníkům, jdou do milionů

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 14. 7. 2013 | 3 komentáře
Dvě dvoumilionové pokuty udělila během letošního prvního pololetí Česká národní banka v rámci dohledu nad finančním trhem.
ČNB rozdávala pokuty finančníkům, jdou do milionů

První potrestanou je společnost D.N.A. Trading se sídlem v Liberci. Od prosince 2009 do února 2012 používala podle ČNB klamavé obchodní praktiky, když nepravdivě přirovnávala investiční životní pojištění ke spoření a zamlčovala lidem informace o částce, kterou by museli zaplatit při předčasném ukončení smlouvy. Zároveň vyžadovala od svých zprostředkovatelů složení vstupního poplatku jako podmínky výplaty příštích odměn, konkrétně ve formě uzavření smlouvy o investičním životním pojištění za firmou určených podmínek.

„Do projednání našeho odvolání – takzvaného rozkladu – radou ČNB se nebudeme k této sankci vyjadřovat,“ říká jednatel D.N.A. Trading Jiří Jirman.

OVB Alfinanz, pokuta za dobu bezvládí

Dvoumilionovou pokutu má platit i OVB Allfinanz, jedna z největších finančněporadenských společností na tuzemském trhu, která má přes milion klientů a přes dva miliony smluv. Centrální banka u ní zjistila šest porušení zákona – byť jde spíše o formality, mohou poškodit klienty. S některými investory například řádně nevyplnila vstupní dotazník umožňující vyhodnotit, zda mají odborné znalosti a zkušenosti potřebné pro pochopení rizik. ČNB pokutovala i více než desetidenní průtahy v doručování pokynů klientů, jejich nedostatečnou evidenci a nedostatky ve vnitřních předpisech.

Rozhodnutí o pokutě pro OVB nabylo právní moci letos v květnu, nedostatky nicméně spadají zejména do let 2009 a 2010. Tedy do doby určitého bezvládí, kdy evropská centrála nechala českou pobočku po odvolání Pavla Uzla zhruba rok bez generálního ředitele. Podobné bezvládí se opakovalo od konce listopadu 2012 po odvolání Michala Knappa, nový šéf nastoupil až od letošního května.

„Rozhodnutí ČNB respektujeme,“ říká Ondřej Volf z marketingového oddělení OVB. Zdůrazňuje, že na nesrovnalosti přišlo samo vedení společnosti v rámci vnitřního kontrolního systému a ihned provedlo nápravu. Kvalitu poradenství a dodržování zákonů podle Volfa nyní hlídá integrovaný kontrolní systém.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Malé peníze: Kdo smí radit s investicemi

21. 6. 2013 | Jan Müller | 18 komentářů

Malé peníze: Kdo smí radit s investicemi

Náš čtenář by rád investoval do podílových fondů. Jak mu může poradit finanční poradce? Nijak! Na to musí být poradce investiční, certifikovaný centrální bankou. Rozdíl v jediném slůvku,... celý článek

Konkurence na trhu se přiostřuje, ČNB reguluje a dohlíží

26. 3. 2013 | Martin Vlnas | 8 komentářů

Konkurence na trhu se přiostřuje, ČNB reguluje a dohlíží

Výše sankcí ukládaných ČNB se zvyšuje. V oblasti finančního zprostředkování ČNB vloni udělila přibližně 50 pokut v celkové výši přesahující deset milionů. I to se můžete dočíst v odpovědích... celý článek

Petr Kučera: Náš registr finančních poradců rozhýbe trh a označí nepoctivce

5. 1. 2013 | Martin Vlnas | 18 komentářů

Petr Kučera: Náš registr finančních poradců rozhýbe trh a označí nepoctivce

Podle oficiálního registru národní banky je v Česku na 140 tisíc finančních poradců. Jak mezi nimi poznat kvalitního? Řešení prý nabídne registr finančních poradců ELIXIR, spuštěný... celý článek

Konto Života Plus: Studnice finančních inovací

15. 10. 2012 | Aleš Tůma | 36 komentářů

Konto Života Plus: Studnice finančních inovací

Pořídili byste si spoření, které nemalou část vašich peněz investuje do zcela záhadného dluhopisu, a když chcete odejít, zaplatíte výstupní poplatek v řádu desítek tisíc?

Institut finančního poradenství: ČNB zaštěkala, karavana jde dál

25. 9. 2012 | Petra Dlouhá | 20 komentářů

Institut finančního poradenství: ČNB zaštěkala, karavana jde dál

Institut finančního poradenství – firma, které za pyramidovou hru udělila na začátku roku Česká národní banka šestimilionovou pokutu. Vypadalo to, že se pyramida hroutí. Jenže IFP staví... celý článek

Partners Financial Services