Co radí děti? ... a hlavně neutrácet za kraviny!

Státní dluh je dnes sto padesát tisíc na hlavu. Včetně dětí, které s ním nemají nic společného. Až na jednu věc: že ho zdědí. Je proto fér ptát se dětí na otázky související s financemi, osobními i státními. Jednak budeme vědět, jak jsou připravené postarat se o sebe i o zemi, jednak od nich můžeme dostat rozumné rady.
Co radí děti? ... a hlavně neutrácet za kraviny!

„Aby politici splatili dluh, musí požádat školu, aby děti přinesly 100 Kč na SRPŠ, a potom každá třída odevzdá peníze panu řediteli a dají to politikům,“ říká desetiletá Zdeňka z dětského domova Čtyřlístek, Planá a je to odpověď, která napoprvé vyvolá úsměv. Jenže ten mizí, když si uvědomíme, že se v té větě skrývá zrnko pravdy: my už tenhle dluh – a to nepatří k těm největším – celý splatit nedokážeme, můžeme jen doufat, že ho Zdeňce a jejím spolužákům nepředáme zase o kus větší. A to zase záleží na tom, komu svěříme státní kasu do ruky. Zatím asi nic moc. Patnáctiletá Kristýna z kroměřížského dětského domova v odpovědi na otázku Co by měli politici dělat s vysokým dluhem českého státu? jasně formuluje, jakou potíž máme se správci veřejných záležitostí: „Asi je to utopie, ale měli by přestat víc myslet na sebe a svůj osobní prospěch, přestat kázat vodu a sami pít víno.“

Poradce, Pán Bůh, Obama

Sedmiletá Dominika z dětského domova Radost se zamýšlí nad otázkou Když potřebuji poradit se svými financemi, na koho je nejlepší se obrátit a proč?

„Obrátila bych se o pomoc k nějaké starší osobě, která už má za sebou zkušenosti s financemi a dokázala se o sebe sama postarat. Zkusila bych také zavolat na 1188, tam vždy poradí. Možná bych zkusila finančního poradce, protože je zkušený a asi v tom umí chodit. Když by nepomohlo nic z toho, zkusila bych Pána Boha nebo pana Obamu.“

Partners Financial Services

Poradci Partners jsou v denním kontaktu se svými klienty, s lidmi ve svém okolí. Cítíme se být součástí komunit a měst, ve kterých působíme, a chceme pomáhat tam, kde pomoc často chybí. V roce 2010 jsme z centrálního rozpočtu Partners financovali charitativní projekty za více než 800 tisíc korun. Další dva miliony korun darovali nemocnicím nebo občanským sdružením nejvyšší představitelé Partners. V roce 2011 dosáhla podpora charitativních projektů stejné výše a z rozpočtu bylo podpořeno více než dvacet regionálních projektů, vybraných přímo poradci Partners.

V roce 2011 jsme se rozhodli, že v rámci společenské odpovědnosti Partners podpoříme dětské domovy v České republice, ale s ohledem na náš slogan bychom k tomu chtěli přistoupit trochu „jinak.“ Tak vznikla myšlenka soutěže Co radí děti, na které spolupracujeme s občanským sdružením Beruška HB.

Možná by ale stačilo najít do vlády někoho, kdo má (už, nebo ještě?) ve třinácti letech opravdu zdravý rozum. Co s dluhem, Mirko? „Postupně ho zaplatit, vydělávat a hlavně neutrácet za kraviny.“ Tečka.

Bohatství, láska, hamburger

Děti na dotazy odpovídají v soutěži Co radí děti, kterou na začátku tohoto roku spustilo občanské sdružení Beruška Havlíčkův Brod ve spolupráci s finančněporadenskou společností Partners. Soutěž je určena pro čtyř- až šestičlenné týmy z dětských domovů, které během roku v pravidelných intervalech odpovídají na celkem deset otázek. Některé otázky jsou konkrétnější, některé navádějí spíš k obecnějšímu zamyšlení – jako třeba otázka, jestli jsou bohatí lidé šťastnější než chudí a proč?

Když si dvanáctiletý Mirek z dětského domova v Horní Čermné v odpovědi zafilozofuje: „Myslím si, že bohatí lidé nejsou vždycky šťastní. Mají sice možnost všechno si koupit, ale lásku, která jim může chybět, si za peníze nekoupí,“ je to skoro na zápis do sbírky citátů – troufněte si říct, že to není citát třeba od Balzaka. Jenže snad o něco jasnozřivěji to vidí stejně stará Marie z dětského domova v Mikulově. Milovníci konzumu ať se před přečtením její lapidární odpovědi chytí za špeky, nekašírovaná, bezprostřední formulace má razanci kladiva: „Šťastnější jsou chudí lidé, protože nechodí do mekáče, nejsou tlustí, a nemusí proto pořád řešit nákup nového oblečení.“

Koupit si něco mňam, nebo spořit?

Že je císař nahý, volalo malé dítě. Ostatní si dobrovolně nasadily na oči pomyslné klapky. A i v odpovědích dětí z dětských domovů jsou to často právě odpovědi těch nejmenších, které nám svojí bezprostředností dokážou nastavit zrcadlo. 

Anketa

Mají se rodiče ptát svých dětí, za co utrácet?

Když se zeptáte malého Zdeněčka z Vizovic, jestli by děti měly mít svoje peníze, poví vám tohle: „Kapesné je prima, protože si za něj můžu vždycky koupit něco mňam. Nejraději mám lízátka a brambůrky. Někdy si koupím toho moc a pak mám zalepenou celou pusu i s vlasy. Ale stejně se zase těším na nové penízky.“ Nepoznáváte v tom sami sebe? Jenže pozor! Co by Zdeněček udělal se sto tisíci? Žehlil by následky svého hospodaření: „Koupil bych si nové zoubky, protože mi je snědla čokoláda. A taky plnou bednu hraček, ovládací auto, abych mohl k tetě na návštěvu a zvířátkům seno a banány.“ Pokud jste se poznali, vězte, že Zdeněčkovi je teprve šest. (A pokud vám to připomíná hospodaření takzvaných vyspělých států, je to jistě podobnost čistě náhodná.) Dvanáctiletý Jaroslav má ovšem už úplně zralý názor: „Myslím si, že děti v deseti letech by měly mít své vlastní peníze. Proč? Protože takové děti se už od malička učí s penězi hospodařit, šetřit. Na co? Třeba na novou hračku, na svačinu, na spoustu různých maličkostí.“ Stejně stará Marie má už docela jasnou představu: „Brácha by to dal na výhodný účet a zanechal na pozdější dobu. Já bych si konečně koupila svůj vlastní notebook a taky bych si předobjednala svačiny do školy na další rok.“ A to je nejdůležitější. Vědět, co chci a že peníze jsou jen prostředek.

Pokud chcete k nějakému tomu prostředku pomoci dětským domovům – a těm se vždycky hodí každá koruna –, můžete to udělat třeba takhle: půjdete na web soutěže Co radí děti, tam najdete další otázky a další odpovědi a rady dětí, vyberete si dětský domov, který je vám nejsympatičtější nebo kde podle vás vychovají nejlepší hospodáře – a docela jednoduše mu pošlete svůj hlas. Domov s největším počtem hlasů dostane 200 000 korun, domov na druhém místě 100 000 a na třetím 50 000 korun. Dalších 100 000 je vyhrazeno na cenu Sympatie Partners.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 7. 2012 16:15

Vy jste vždycky něco mohl. Volil jste komunisty v bláhovém domění, že něčemu pomůžete. Málo jste se snažil. Každý dospělý nějakou odpovědnost za marasmusm, co tu vládne, máme, někdo větší, někdo menší.

Zobrazit celé vlákno

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 7. 2012 15:01, Martin

"Včetně dětí, které s ním nemají nic společného". A my s tím máme co společného? Nevím, že bych kdy udělal takový dluh, který nám ti naši nenažraní politici předhazují. To je jejich dluh a vizitka. To je potřeba si uvědomit. Od roku 1995 volím komunisty, kteří jak známo s velikostí tohoto dluhu mají jen velmi málo společného, jestli vůbec, čili mám čisté svědomí. Ať teda platí ti co volili oranžové či modré straky. Na věty že je to společný dluh nás všech jsem silně alergický.

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Petr Borkovec: Světové finance na dosah ruky

30. 6. 2012 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Borkovec: Světové finance na dosah ruky

Exkluzivně s Petrem Borkovcem, generálním ředitelem a spolumajitelem Partners Financial Services, o novém konceptu finančního poradenství. Přesvědčí síť poboček, v nichž si během návštěvy... celý článek

Petr Borkovec: Výše naší penze záleží jen na nás

31. 5. 2012 | Petr Dašek | 24 komentářů

Petr Borkovec: Výše naší penze záleží jen na nás

„O stáří se s klienty bavíme už při prvním setkání. Ptáme se, jak představují svou penzi a svůj život, kdy chtějí přestat pracovat. Většinou zjistíme, že jejich představy o důchodu... celý článek

Penězožrouti a penězonosiče: bohatněte s rozumem

18. 4. 2012 | Václav Valášek | 24 komentářů

Penězožrouti a penězonosiče: bohatněte s rozumem

Jakých hříchů se rodiny i jednotlivci nejčastěji dopouštějí na svých rozpočtech? Jak vznikají černé díry v českých peněženkách? Pojmenovali jsme pět problematických oblastí při správě... celý článek

Škola finanční gramotnosti: velké opáčko na závěr

13. 3. 2012 | Roman Baroš | 12 komentářů

Škola finanční gramotnosti: velké opáčko na závěr

Úroveň finanční gramotnosti v Česku je nízká. Ovšem nemůžete za to vy chtě-nechtě klienti (i když svůj podíl viny taky máte), může za to systém, který vás naučil, že o všechno se za... celý článek

Finanční poradce, nebo traktorista? Otestujte si ho!

20. 10. 2011 | Václav Valášek | 43 komentářů

Finanční poradce, nebo traktorista? Otestujte si ho!

Všichni vědí, že správný finanční poradce je důvěryhodná a vyzrála osobnost, že to není prodavač produktů a že vám na první schůzce nezačne diktovat, kde se máte pojistit. Jinak to... celý článek

Partners Financial Services