Poradkyně navrhla naprosto nevyhovující řešení, tvrdí Petr Syrový z www.kfp.cz

Evžen Huml | 31. 7. 2007

Analýza
Analýza nebyla vůbec provedena. Jestli se zadání klienta nezměnilo proti předchozím testům, tak klient chtěl v předchozích testech navrhnout strategii, jak řešit větší byt, auto a vybavení dětského pokoje v časovém horizontu 3 let.
Nic z toho poradce neřeší, protože se na to klienta nezeptal.
Poradce vychází z informace, že klient bude spořit 10 000 Kč měsíčně. Když si spočteme příjmy a výdaje klienta, zjišťujeme, že se dá spořit daleko více. Minimálně tuto nesrovnalost by měla analýza vyřešit.
Protože se neprovedla analýza, tak poradce vůbec nepracuje s majetkem klienta - má 300 000 Kč na termínovaném vkladu. Kdyby poradce udělal analýzu, mohl by s touto částkou pracovat.

Doporučené řešení
Protože neproběhla analýza, nemohl poradce řešit to, co chtěl klient. Řešení je mimo požadavky klienta. Jediné, co se řeší, je zajištění příjmu rodiny a spoření na důchod.
Vůbec se neřeší pojištění majetku (např. domácnosti), neřeší se spoření na cíle (byt, auto, vybavení pokoje), neřeší se investování.
To, na co se poradkyně zaměřila, se neřešilo optimálně. Např. pojistná částka pro smrt je vyšší pro ženu než pro muže, i když muž má vyšší příjem. Ať je algoritmus určení pojistné částky jakýkoli, měl by splňovat podmínku, že s vyšším příjmem se nabízí vyšší pojistná částka.
Navíc u muže je pojistná částka pouze 240 000 Kč (plus dalších 30 000), což při příjmu 26 000 Kč měsíčně není ani roční příjem.
Neřeší se investice jednorázových 300 000 Kč a zůstávají tak na běžném účtu.
Spoření na důchod se opět neřeší optimálně. Doporučuje se pro dlouhodobé zhodnocování prostředků IŽP. To je rozhodně dražší než investice pomocí podílových fondů.
Dokonce ani pravidelná měsíční platba neodpovídá zadání klienta. Klient chtěl spořit 10 000 Kč měsíčně, poradce doporučuje 8 000 Kč (1000 Kč Aviva muž + 2000 Kč ING muž + 2000 Kč Aviva žena + 3000 Kč penzijní připojištění). Chybí řešení pro 2 000 Kč měsíčně.

Závěrečné hodnocení
Toto řešení je z hlediska finančního plánování naprosto nevyhovující. To, co předvedl poradce není finanční plán, ale prodej několika málo naučených produktů.
Tohoto poradce bych svým známým v žádném případě nedoporučil.

Kdyby poradce udělal analýzu, zjistil by další prostor pro obchody, které mohl ke spokojenosti klientů nabídnout.


Objevil by další obchodní potenciál:
  • Klient má byt, který bude prodávat a bude pořizovat větší - prostor pro investice (cca 1,5 - 2 mil. Kč?)
  • Bude pořizovat větší byt - prostor pro hypotéku (výše úvěru cca 1-3 mil. Kč?)
  • Klientovi končí za 1,5 roku leasing za 6 500 Kč - prostor pro spoření
  • Rozdíl příjmů a výdajů není 10 000 Kč, ale 26 000 Kč (v současnosti). Další prostor pro spoření.
  • 300 000 Kč na termínovaném vkladu -prostor pro investice
  • Dvě stavební spoření - budou někdy končit. Navíc dcera SS nemá.

Kdyby poradce objevil tento obchodní potenciál, nemusel by tlačit na provize z životních pojistek. Bylo by to ku prospěchu poradce i klienta. Špatné finanční poradenství velice škodí klientům. Ale i poradci se díky němu šidí. O kolik to bylo v tomto případě si může každý poradce spočítat sám.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Finanční plánování podle Marshaly I: Rychlá ale rozpačitá schůzka

30. 7. 2007 | Evžen Huml

Finanční plánování podle Marshaly I: Rychlá ale rozpačitá schůzka

Společnost Zepter vyrábí drahé, ale kvalitní kuchyňské hrnce a vybavení do domácností. Jaké je ale její finanční poradenství, se kterým přišla na náš trh pod jménem Marshaly? Přečtěte... celý článek

Finanční plánování podle Broker Consulting II.

13. 4. 2007 | Evžen Huml | 2 komentáře

Finanční plánování podle Broker Consulting II.

Poradce Broker Consulting působil velmi zkušeně. Sběr informací provedl na jedničku, při úvodní schůzce klientovi poskytl dobré rady. Škoda ovšem, že se jimi v navrženém řešení neřídil.... celý článek

Finanční plánování podle Broker Consulting

12. 4. 2007 | Evžen Huml | 10 komentářů

Finanční plánování podle Broker Consulting

Po kratší odmlce přicházíme s dalším pokračováním našeho testování finančních poradců. Dnes je na řadě firma Broker Consulting. Přečtěte si, jak proběhly schůzky se zástupcem firmy,... celý článek

Finanční plánování podle ZFP akademie II.

31. 8. 2006 | Evžen Huml | 555 komentářů

Finanční plánování podle ZFP akademie II.

Stavební spoření pro každého člena rodiny, nevadí, že už jej mají. Penzijní připojištění, kapitálové životní pojištění a investiční životní pojištění jak pro živitele rodiny, tak pro... celý článek

Finanční plánování podle společnosti Benefita II.

11. 5. 2006 | Evžen Huml | 2 komentáře

Finanční plánování podle společnosti Benefita II.

Analýza potřeb je vynikající a precizní. Jde bezesporu o nejlepší finanční plán z dosavadních testů. Zpracování dvou variant řešení je nadstandardní. Společnost bych se nebál doporučit... celý článek

Partners Financial Services