Moneta opakuje milostivé léto, odpouští sankce

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 1. 6. 2022 | 3 komentáře
Moneta opakuje milostivé léto, odpouští sankce

Zdroj: Shutterstock

Moneta Money Bank umožňuje od dneška svým klientům s dluhy jejich splacení za výhodnějších podmínek. Znovu se tak dobrovolně přidává ke státnímu milostivému létu, o jehož prodloužení dnes mají hlasovat poslanci.

Klienti Monety, kteří jsou v exekuci, mají ode dneška tříměsíční lhůtu na doplacení dlužné jistiny a obchodního úroku (tedy původně sjednané ceny půjčky), banka jim oplátkou odpustí veškeré sankční poplatky a úroky.

Takzvané Milostivé léto II se bude týkat i těch klientů Monety, kteří byli k 31. květnu letošního roku v prodlení o více jak 90 dní se splácením svých finančních závazků vůči bance. Na rozdíl od klientů v exekuci ale mají na splacení dlužné jistiny až sedm let. I oni se ale o využití akce musí přihlásit během následujících tří měsíců.

„Rozhodli jsme se tak vyjít vstříc těm našim klientům, kteří se možná i v kontextu zhoršující se ekonomické situace ocitli v aktuální finanční nouzi, ale mají zájem svým finančním závazkům v budoucnu dostát,“ uvedl Tomáš Spurný, předseda představenstva Moneta Money Bank.

Nabídka banky se ke konci května týkala téměř pěti tisíc smluv. „Znamená to, že Moneta je v tuto chvíli připravena odpustit téměř 115 milionů korun,“ upřesnil Spurný.

Generální pardon na výše uvedené sankční poplatky a úroky udělí Moneta v okamžiku doplacení jistiny a obchodního úroku. Na to budou mít klienti v exekucích tři měsíce, lidé v prodlení se splácením svých závazků pak až sedm let, během nichž jim banka nastaví nové parametry splátkového kalendáře. V případě, že budou tuto novou splátkovou dohodu řádně plnit, nebude jim banka během této doby účtovat žádný další úrok ani sankční poplatky.

„Při splnění základních podmínek mohou zájemci již od dnešního dne o tuto možnost zažádat online prostřednictvím našeho webu. I v případě Monety je nicméně tato nabídka omezená a stejně, jako vládní milostivé léto, platí tři měsíce, v našem případě tedy do konce srpna tohoto roku,“ dodala Zuzana Filipová, mluvčí Monety.

Nabídka Monety se vztahuje na nezajištěné spotřebitelské úvěry pro fyzické osoby a také na nezajištěné půjčky živnostníkům a OSVČ. Možnost sjednání splátkové dohody na dobu sedmi let a následné odpuštění sankčních poplatků se naopak nevztahuje na klienty v insolvenci.

Druhé milostivé léto vyhlášené státem má trvat od začátku září do konce listopadu. Návrh na pokračování akce, která původně běžela na přelomu let 2021 a 2022, dnes projednají poslanci (bod je pevně zařazený k projednání na poledne) a předpokládá se, že by ho měli schválit ve zrychleném režimu projednávání.

Už při původním milostivém létu se k němu dobrovolně přidávaly některé firmy. Byla mezi nimi například Air Bank, Česká spořitelna, Moneta nebo Home Credit. Zákon totiž s možností ukončit exekuce za výhodnějších podmínek počítá jen u těch vedených na dluh vůči státu a organizacím jako jsou například dopravní podniky, ČEZ či zdravotní pojišťovny.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

7. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

Další oddlužovací akce, pro kterou se vžil název milostivé léto, má tentokrát lidem odpustit část dluhů na zdravotním pojištění. S její podobou, kterou včera schválili poslanci a teď... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

26. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

Nižší nezabavitelné minimum, hrozba fixní srážky i možný konec započítání peněz na manžela či manželku. Lidem v exekucích zbyde letos z příjmu méně peněz. Změny popisuje Radek Hábl z... celý článek

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

18. 1. 2024 | Petr Kučera

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

Vláda podpořila plán na další oddlužovací akci zvanou Milostivé léto. Ta odpustí penále a exekuční náklady lidem, kteří si měli platit veřejné zdravotní pojištění – tedy například podnikatelům... celý článek

Partners Financial Services