Nová šance pro dlužníky. Milostivé léto čeká pokračování

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 18. 5. 2022 12:35 aktualizováno 1. 6. 2022 13:01 | 9 komentářů
Nová šance pro dlužníky. Milostivé léto čeká pokračování

Zdroj: Shutterstock

Milostivé léto, díky němuž se lidé mohou snáze zbavit některých exekucí, nejspíš čeká ještě jedno opakování od začátku září do konce listopadu. Návrh na pokračování dnes ve zrychleném režimu schválili poslanci a teď míří k senátorům.

Druhé milostivé léto by mělo být na dlouhou dobu poslední podobnou akcí. To první běželo od 28. října 2021 do 28. ledna 2022. Během tohoto období měli lidé šanci zbavit se exekucí vedených na dluh vůči státu a organizacím jako jsou například dopravní podniky, ČEZ či zdravotní pojišťovny. Lidem stačilo zaplatit nebo doplatit celou jistinu, tedy původní dluh, plus náklady na zastavení exekuce, které včetně DPH činily 907 korun a 50 haléřů. Veškeré narostlé příslušenství – tedy sankce – jim pak bylo odpuštěno.

Druhé milostivé léto má fungovat prakticky stejně, a to včetně toho, že se stejně jako to první bude vztahovat pouze na exekuce zahájené před 28. říjnem 2021. Je to z důvodu, že druhé milostivé léto vlastně jen prodlužuje o další tři měsíce původní akci. „Mnoho dlužníků se na tuto akci nestihlo připravit i z důvodu dramatického nárůstu cen energií, případně čelili obstrukcím ze strany některých exekutorů. Proto je třeba ji zopakovat,” vysvětluje Marek Výborný, šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL, který je autorem původního i nového návrhu.

Původní pravidla byla lehce upravena. Exekutoři budou mít například nově povinnost reagovat do 15 dnů na dotazy dlužníků, a pokud tak neučiní, lhůta tří měsíců, během kterých může dlužník jistinu splatit, se protáhne o počet dní, kdy nebyla odpověď doručena. Stejně tak byla vyjasněna sporná záležitost u penále, které je nově označeno vždy za příslušenství. Odměna exekutorovi za ukončení exekuce se má zdvojnásobit na 1815 korun. Exekutoři si stěžovali, že původní částka ani zdaleka nekryla náklady, které s ukončováním exekucí měli. Pro dlužníky bude i dvojnásobný poplatek stále výhodný, protože příslušenství mnohdy dosahuje desítek tisíc a někdy i víc.

Exekutorská komora opakování akce kritizuje. „Překvapilo mě, jak malý zájem měli o tuto dobročinnou akci ze strany státu samotní dlužníci. Přitom mnozí na ní mohli opravdu vydělat. Pokud ani takto velkoryse nabídnuté řešení nepřiměje některé lidi, aby dostáli svým závazkům vůči věřiteli, pak opakování milostivého léta je přinejmenším diskutabilní,“ řekl nedávno prezident Exekutorské komory Jan Mlynarčík, když představoval data za milostivé léto. Podle nich akci využily maximálně nižší desítky tisíc lidí v exekuci. Po schválení návrhu ve sněmovně Mlynarčík dodal, že podle něj bude s akcemi typu milostivé léto ochota dlužníků platit dluhy čím dál menší.

Podmínky druhého milostivého léta kritizuje například i ředitel Institutu prevence a řešení předlužení Radek Hábl. „Přestože druhá oddlužovací akce bude obsahovat určitá legislativní zlepšení týkající se například lhůt na odpověď exekutora, nebude obsahovat změny, které odborníci považovali za důležité. Mluvilo se například o rozšíření na daňové a správní exekuce, přeprodané pohledávky nebo zahrnutí Pražské energetiky,“ říká.

K opakování akce jsou podle navrhovatelů objektivní důvody, když první milostivé léto provázely „porodní“ těžkosti. „Měsíc jsme řešili se zdravotními pojišťovnami, zda je penále jistina či příslušenství. Následně hledali někteří exekutoři kličky a snahy násobit zákonnou odměnu za zastavení exekucí. A do toho přišel dramatický růst cen energií a někteří dlužníci museli primárně myslet na uhrazení násobně vyšších složenek," připomíná Výborný.

Dodává, že milostivé léto dál vnímá jako mimořádný nástroj a tudíž by mělo jít o poslední opakování na dlouhou dobu. V žertu odkázal na původní biblické milostivé léto, které se opakovalo po 49 letech.

Na rok 2023 pak vláda připravuje novelu daňového řádu, která pomůže i lidem ve správních (daňových) exekucích. Dluhů se tak budou moci zbavit například ti, kteří dluží na sociálním pojištění. Tím kabinet reaguje na další kritiku od Exekutorské komory, která upozorňuje, že milostivé léto se netýká exekucí, které vedou přímo státní instituce.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 6. 2022 22:02, DRSG

Od kdy Ty máš dluhy, takový pracháč a rozumbrada?! :-b

Zobrazit celé vlákno

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 5. 2022 15:57

proč jen na exekuce do 28.10.2021, co ty další od října loňského roku do září 2022. Zdravotní pojišťovny mají vysoké penále, i dvakrát tolik plus odměna exekutora. exekuce v dubnu 2022 by se tedy netýkalo?

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

7. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

Další oddlužovací akce, pro kterou se vžil název milostivé léto, má tentokrát lidem odpustit část dluhů na zdravotním pojištění. S její podobou, kterou včera schválili poslanci a teď... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

26. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

Nižší nezabavitelné minimum, hrozba fixní srážky i možný konec započítání peněz na manžela či manželku. Lidem v exekucích zbyde letos z příjmu méně peněz. Změny popisuje Radek Hábl z... celý článek

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

18. 1. 2024 | Petr Kučera

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

Vláda podpořila plán na další oddlužovací akci zvanou Milostivé léto. Ta odpustí penále a exekuční náklady lidem, kteří si měli platit veřejné zdravotní pojištění – tedy například podnikatelům... celý článek

Partners Financial Services