O milostivé léto nebyl zájem, tvrdí exekutoři. Jen hra, namítají poslanci

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 31. 3. 2022 | 10 komentářů
O milostivé léto nebyl zájem, tvrdí exekutoři. Jen hra, namítají poslanci

Zdroj: Shutterstock

Během takzvaného milostivého léta zastavili exekutoři 42 tisíc exekucí a 15 tisíc lidí se zcela zbavilo exekucí. Čísla dnes zveřejnila Exekutorská komora. Podle autorů této „amnestie sankcí“ je však statistika neúplná a komora ji zveřejnila účelově.

„Překvapilo mě, jak malý zájem měli o tuto dobročinnou akci ze strany státu samotní dlužníci. Přitom mnozí na ní mohli opravdu vydělat. Pokud ani takto velkoryse nabídnuté řešení nepřiměje některé lidi, aby dostáli svým závazkům vůči věřiteli, pak opakování milostivého léta je přinejmenším diskutabilní,“ říká prezident Exekutorské komory Jan Mlynarčík.

Proti takovému výkladu i samotným číslům se ohradili poslanci Marek Výborný (KDU-ČSL) a Patrik Nacher (ANO), kteří myšlenku milostivého léta loni prosadili. Exekutorská komora se podle nich snaží zabránit opakování milostivého léta, které politici chystají na letošní podzim.

„Přijde mi velmi nekorektní a neseriózní, že zde jsou vydávána data, která jsou nevalidní a neúplná. V tuto chvíli ještě exekutorské úřady procesují možná více než polovinu případů, kde bylo možné využít milostivého léta. Ve statistice tedy reálně nefigurují,“ říká Výborný. Jen Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) k dnešnímu dni vydala téměř 14 tisíc rozhodnutí u více jak 10 tisíc dlužníků o uznání milostivého léta.

„Jsem velmi zklamán přístupem Exekutorské komory z hlediska jejich komunikace vůči nám,“ reaguje Nacher. „Ke všem jednáním, která měla za cíl kultivovat prostředí exekucí, byla vždy komora přizvána. O tom, že dnes zveřejní čísla, jsme se předem vůbec nedozvěděli. Přitom jen za pražský dopravní podnik bylo zastaveno téměř 11 tisíc exekucí. Opravdu nevím, jak kolegové z Exekutorské komory došli k číslu 42 tisíc zastavených exekucí,“ upřesňuje Nacher.

Komora také uvedla, že exekutoři zatím zastavili exekuce za 1,55 miliardy korun. Z této částky představovala jistina dluhu jen 20 procent, zbylých 80 procent bylo příslušenství dluhu. „Ukazuje to, jak absurdní systém zde máme a otevírá se otázka, zda je něco podobného běžné i na západ od našich hranic,” komentuje to Radek Hábl, ředitel Institutu prevence a řešení předlužení.

Milostivé léto běželo od 28. října 2021 do 28. ledna 2022. Během tohoto období měli lidé šanci zbavit se exekucí vedených na dluh vůči státu a organizacím jako jsou například dopravní podniky, ČEZ či zdravotní pojišťovny. Lidem stačilo zaplatit nebo doplatit celou jistinu, tedy původní dlužnou část, plus náklady na zastavení exekuce, které včetně DPH činí 907 korun a 50 haléřů. Veškeré narostlé příslušenství – tedy sankce – jim pak bylo odpuštěno. Exekutorům se nelíbilo, že za svou práci dostanou paušál necelých tisíc korun.

Od září do listopadu se má akce s novým názvem Babí léto ještě jednou a podle všeho naposledy zopakovat. Odměna exekutorovi za ukončení exekuce se z původních 908 korun pravděpodobně zdvojnásobí na 1816 korun. „Přestože druhá oddlužovací akce bude obsahovat určitá legislativní zlepšení týkající se například lhůt na odpověď exekutora, nebude obsahovat změny, které odborníci považovali za důležité. Mluvilo se například o rozšíření na daňové a správní exekuce, přeprodané pohledávky nebo zahrnutí Pražské energetiky,“ říká Hábl.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! A už jsme i na Instagramu.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 4. 2022 18:23, kamil

exekutory zruste cesi hladovi us nemaji na nic drahota nici cesko nici vetsinu lidi v teto drahe zemi

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 4. 2022 18:25

zrusteje zlodeje

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

7. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

Další oddlužovací akce, pro kterou se vžil název milostivé léto, má tentokrát lidem odpustit část dluhů na zdravotním pojištění. S její podobou, kterou včera schválili poslanci a teď... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

26. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

Nižší nezabavitelné minimum, hrozba fixní srážky i možný konec započítání peněz na manžela či manželku. Lidem v exekucích zbyde letos z příjmu méně peněz. Změny popisuje Radek Hábl z... celý článek

Partners Financial Services