Poroste nezabavitelné minimum? Řeší se mimořádné navýšení

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 10. 2. 2022 | 15 komentářů
Poroste nezabavitelné minimum? Řeší se mimořádné navýšení

Zdroj: Shutterstock

Když stoupnou takzvané normativní náklady na bydlení, standardně vzroste také nezabavitelné minimum, které po srážkách zůstává lidem v exekuci či v oddlužení. Jenže: Po mimořádném zvýšení normativů ze začátku letošního roku, které má lidem pomoct s prudkým zdražením energií, to tentokrát může být jinak.

Znamenalo by to problém pro stovky tisíc lidí, kteří mají nezvladatelné dluhy a současně příjmy nad nezabavitelné minimum. I když jim prokazatelně rostou náklady na bydlení, víc peněz na zaplacení dražší energie by jim automaticky nezbylo.

Ve schválené novele zákona o státní sociální podpoře, která právě v reakci na rostoucí ceny energií zvýšila příspěvek na bydlení i jeho dostupnost, je růst normativů v textu spojen přímo s tímto příspěvkem. „Částky měsíčních normativních nákladů na bydlení (...) se pro období od 1. ledna do 31. prosince 2022 navyšují pro stanovení nároku na příspěvek na bydlení a jeho výši o částky stanovené v odstavci 2,“ píše se v zákoně.

Úřady a neziskové organizace teď řeší, jestli i v takovém případě má mimořádný růst normativů vést ke zvýšení nezabavitelného minima.

„Ministerstvo spravedlnosti v současné době vypracovává jednotné stanovisko,“ říká Marcela Nevšímalová z tiskového oddělení ministerstva. Jasno prý má být během několika dnů.

Podle zdroje webu Peníze.cz, který je seznámen s děním na ministerstvu, to nyní vypadá, že vyhraje výklad vycházející z textu novely. To znamená, že nezabavitelná částka by se už nezvyšovala. Zůstalo by tak jenom u jejího mírného růstu ze začátku letošního roku, k němuž došlo kvůli pravidelné valorizaci normativů – ta ovšem ještě nepočítala se zdražením energií.

Nejasná situace stěžuje práci některým účetním. Mimořádné zvýšení normativů totiž platí zpětně od začátku ledna a některé firmy vyrábějící účetní software na to reagovaly automatickým navýšením nezabavitelných částek. K němu ale nakonec nemusí dojít.

„Ovlivňuje toto mimořádné navýšení i výpočtovou základnu pro účely srážek ze mzdy nebo se to týká pouze příspěvku na bydlení? Bohužel existují dva názory na výklad dopadu zákona č. 17/2022 Sb. a ráda bych znala názor druhých. Pracuji s dvěma programy a každý má jinou nezabavitelnou částku,“ ptá se například účetní v diskuzi na webu BusinessCenter.cz.

Kdyby nezabavitelné minimum nakonec stouplo, přinese to jinou komplikaci. Spoustě lidí totiž bylo z lednové výplaty zabaveno více, než by odpovídalo navýšeným normativům. Totéž by řešila třeba i Česká správa sociálního zabezpečení u důchodců s nezvládnutými dluhy.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+42
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 2. 2022 19:57, Lada

No, tak ne všichni. Jsem v oddlužení. Ovšem na blbosti jsem si nepůjčovala, v krimu jsem neseděla, do práce chodím,cjakcse má, ale... Přítel, se kterým jsme si vzali úvěr na RD (já ručitel), zemřel a deditstvi padlo na jeho matku. Ta RD n platila. Barák se prodal, zůstalo na něm něco málo přez 400 000 a až když mi přišla obsílka od exekutorů, jsem se vše dozvěděla. A hádejte. Z 400000 je to najednou tři mega a nebýt oddlužení, tak se klepu někde v koutě a nikdy bych to nesplatila. Takže, jak se bude rozlišovat, kdo si dluhy udělal vlastní výnosů s kdo do nich spadl tak nějak ani neví jak? A při téhle drahotě, můžete mi říct, jak mají s takovým minimem žít? Aniž by neskončili někde na ulici.

Zobrazit celé vlákno

+37
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 2. 2022 20:51, vera

Když jsem zpracovávala účetnictví a mzdy pro velkou firmu, měla jsem na stole stohy výkonu rozhodnutí a exekucí. Osobní insolvence tehdy ještě nebyla zákonem upravena - i když je to stejně forma exekuce. Ti lidé, kteří měli soudně nebo exekučně nařízeny srážky a z čistého příjmu se jim podle občanského soudního řádu nechala nezabavitelná částka, to všechno byli: neplatiči výživného na děti, lidé, kteří si půjčovali na blbosti na vysoký úvěr, hráči automatů. A dále ti, co při OSVČ neplatili daně, zdravotní a sociální pojištění. Také ti, co byli v nápravném zařízení, kde nepracovali a měli za povinnost svůj pobyt tam Vězeňské správě splatit, a neplatili. Tak, jako se valorizují příjmy, tak se každoročně valorizovala nezabavitelná částka. Nemyslím si, že by se tito neplatiči měli nějak zvýhodňovat.

-54
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

7. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

Další oddlužovací akce, pro kterou se vžil název milostivé léto, má tentokrát lidem odpustit část dluhů na zdravotním pojištění. S její podobou, kterou včera schválili poslanci a teď... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

26. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

Nižší nezabavitelné minimum, hrozba fixní srážky i možný konec započítání peněz na manžela či manželku. Lidem v exekucích zbyde letos z příjmu méně peněz. Změny popisuje Radek Hábl z... celý článek

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

18. 1. 2024 | Petr Kučera

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

Vláda podpořila plán na další oddlužovací akci zvanou Milostivé léto. Ta odpustí penále a exekuční náklady lidem, kteří si měli platit veřejné zdravotní pojištění – tedy například podnikatelům... celý článek

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

10. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 20 komentářů

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

Vyjít každý den přesně se 111 korunami na osobu – tak znělo zadání pokusu, do něhož se zapojilo třicet zaměstnanců České spořitelny. Cílem bylo vžít se na pár dní do situace klientů... celý článek