Další šance pro dlužníky. Milostivé léto se má opakovat

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 25. 1. 2022 17:05 aktualizováno 26. 1. 2022 12:45 | 8 komentářů
Lidé dostanou ještě jednu šanci, jak se snadněji zbavit exekuce. Druhá „amnestie dluhů“ bude ale nejméně na půl století poslední, shodují se politici.
Další šance pro dlužníky. Milostivé léto se má opakovat

Zdroj: Shutterstock

Milostivé léto, díky němuž se lidé mohou snáze zbavit některých exekucí, zřejmě ještě letos čeká jedno opakování. Oznámili to ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) a šéf lidoveckého poslaneckého klubu Marek Výborný, který stojí za myšlenkou aktuálně běžícího milostivého léta. To končí 28. ledna.

„Prodloužení milostivého léta po 28. lednu není vzhledem k legislativním lhůtám možné stihnout. Shodli jsme se ale na tom, že by bylo možné ho zopakovat v podzimních měsících od září 2022. Současně budeme jednat s vedením Exekutorské komory o případné úpravě parametrů, jako je zákonná odměna za zastavení takové exekuce nebo proces zpřístupnění informací dlužníkům," říká Blažek.

„Předpokládáme, že do konce února pošleme na vládu stručnou novelu exekučního řádu jak s vyjasněním sporných míst, tak s termínem účinnosti milostivého léta od září 2022 opět na tři měsíce. Budeme jednat i s opozicí, aby byl ve sněmovně návrh projednán ve zrychleném řízení," dodává ministr.

Podle Výborného existují objektivní důvody, proč milostivé léto na podzim zopakovat. „Měsíc jsme řešili se zdravotními pojišťovnami, zda je penále jistina či příslušenství. Následně hledali někteří exekutoři kličky a snahy násobit zákonnou odměnu za zastavení exekucí. A do toho přišel dramatický růst cen energií a někteří dlužníci museli primárně myslet na uhrazení násobně vyšších složenek," vysvětluje.

Dodal také, že milostivé léto dál vnímá jako mimořádný nástroj a tudíž by mělo jít o poslední opakování na dlouhou dobu. V žertu odkázal na původní biblické milostivé léto, které se opakovalo po 49 letech.

„Měli bychom tam dostat i rozšířený okruh exekucí. Třeba ty, které vyplynuly ze správních řízení. To se týká i našeho resortu, kde máme třeba pohledávky u České správy sociálního zabezpečení,“ řekl už dříve Marian Jurečka (KDU-ČSL), ministr práce a sociální věcí.

Blažek s Výborným k tomu dodali, že aktuálně běží jednaní s ministerstvem financí a dalšími resorty o podobném modelu i u exekucí vedených finanční správou či u správních exekucí, kterých se milostivé léto ukotvené v exekučním řádu netýká. Bude k tomu třeba jiné právní úpravy. S tímto narovnáním se počítá pro rok 2023. Že tyto exekuce do milostivého léta, nespadají kritizovala Exekutorská komora. 

Aktuální milostivé léto, které se týká takzvaných veřejnoprávních dluhů, běží od 28. října do 28. ledna. Navrhl ho právě lidovecký poslanec Marek Výborný. Jeho návrh byl schválen v rámci většího balíku exekučních změn loni v létě.

Při využití milostivého léta se lidé mohou v omezeném čase snadněji zbavit exekucí, pokud je mají u veřejnoprávních institucí a společností s většinovým podílem státu, kraje či obce.

Princip milostivého léta spočívá v úhradě původní dlužné částky (jistiny) a poplatku exekutorovi ve výši 908 korun – všechny ostatní úroky a náklady exekuce, které k dluhu časem přibyly, budou odpuštěny. Lidé si musí u exekutora zjistit zbývající část jistiny a tu pak spolu se zmíněným poplatkem za ukončení exekuce uhradit do 28. ledna 2022.

„Když jsme vytvářeli koncept milostivého léta, mysleli jsme na všechny zodpovědné dlužníky, kteří si přejí zbavit se své exekuce, ale brání jim v tom vysoké příslušenství dluhu. A já musím říct, že mám velkou radost z toho, v jak velkém objemu byl projekt využit, a kolika lidem pomohl z tíživé životní situace. Současně se ukázalo, že milostivé léto přináší i velké výhody věřitelům, kteří mnohdy uspokojili své pohledávky ve výši jistiny, na které by pravděpodobně nikdy nedosáhli,“ říká Výborný a připomíná, že se k milostivému létu dobrovolně přidaly i některé banky.

Exekutorská komora s takovým výkladem nesouhlasí. Podle ní využili milostivého léta především zodpovědnější dlužníci, kteří své dluhy už dříve řešili. „Stát by v jejich případě své peníze stejně vymohl, jen o něco později. Veřejnoprávní subjekty se tím připravily nejen o vysoké částky na příslušenství, ale také na penále, soudních výlohách a jiných nákladech. Navíc celá administrace na straně veřejných orgánů a exekutorů stála obrovské prostředky a energii,“ říká Jan Mlynarčík, prezident Exekutorské komory.

„V případě opakování požadujeme úplně jiné nastavení parametrů. Soudní exekutoři, stejně jako jiné právnické profese, musí být za svou práci odpovídajícím způsobem zaplaceni. Stát nemůže odpouštět dluhy na jejich úkor,“ dodává Mlynarčík.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 1. 2022 6:30, Jan Kokeš

Dobrý den, hlásím, že jsem Mgr. Sobíškové uhradil dluh ve výši 250, omilostnil jsem se o 40, ještě splatím 160 a jsem venku. Díky za ně, ale nic moc. Co takhle bič na banky? A na exekutory?
Obrovské náklady, Mgr. Sobíšková, Praha Břevnov, za mnou vyslala své páchnoucí, a skutečně páchli, vymahatele za 12 let jednou. Pochybuji, že to odpovídá statisícům, náklady jsou to skutečně obrovské. Příšerně obrovské. Nemravně. Nemorálně. Asociálně. Nechutně. Genocidně vysoké.

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 1. 2022 21:09, Jindřich

Super, udělejte Milostivé léto každý rok 2x už napořád. Ubude spousta starostí. Nějaké to zbytečné sociální, jízdné atd. platit nebudu, raději pojedu k moři. A pak přinejhorším holt tu jistinu milostivě zaplatím...

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

7. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

Další oddlužovací akce, pro kterou se vžil název milostivé léto, má tentokrát lidem odpustit část dluhů na zdravotním pojištění. S její podobou, kterou včera schválili poslanci a teď... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

26. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

Nižší nezabavitelné minimum, hrozba fixní srážky i možný konec započítání peněz na manžela či manželku. Lidem v exekucích zbyde letos z příjmu méně peněz. Změny popisuje Radek Hábl z... celý článek

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

18. 1. 2024 | Petr Kučera

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

Vláda podpořila plán na další oddlužovací akci zvanou Milostivé léto. Ta odpustí penále a exekuční náklady lidem, kteří si měli platit veřejné zdravotní pojištění – tedy například podnikatelům... celý článek

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

10. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 20 komentářů

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

Vyjít každý den přesně se 111 korunami na osobu – tak znělo zadání pokusu, do něhož se zapojilo třicet zaměstnanců České spořitelny. Cílem bylo vžít se na pár dní do situace klientů... celý článek