Nezabavitelná částka roste, řeklo ministerstvo. Soudy jsou proti

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 22. 3. 2022 | 22 komentářů
Jedna novela, dva výklady. Nezabavitelné minimum se v roce 2022 počítá různě. Jde o tisíce korun pro lidi v exekucích či oddlužení.
Nezabavitelná částka roste, řeklo ministerstvo. Soudy jsou proti

Zdroj: Shutterstock

Když stoupnou takzvané normativní náklady na bydlení, standardně vzroste také nezabavitelné minimum, které po srážkách zůstává lidem v exekuci či v oddlužení. Jenže: Mimořádné zvýšení normativů, které vláda prosadila na začátku letošního roku kvůli rostoucím cenám energií, takto jednoznačný efekt nemá. 

Lidem s nezvládnutelnými dluhy, kteří legálně pracují nebo pobírají důchody, tak často nezůstává více peněz na rostoucí náklady na bydlení, přestože jim prokazatelně rostou náklady.

Ve schválené novele zákona o státní sociální podpoře, která právě v reakci na rostoucí ceny energií zvýšila příspěvek na bydlení i jeho dostupnost, je růst normativů v textu spojen přímo s tímto příspěvkem. „Částky měsíčních normativních nákladů na bydlení (...) se pro období od 1. ledna do 31. prosince 2022 navyšují pro stanovení nároku na příspěvek na bydlení a jeho výši o částky stanovené v odstavci 2,“ píše se v zákoně.

Kvůli takovému znění zákona nebylo jasné, jestli i v takovém případě má mimořádný růst normativů vést ke zvýšení nezabavitelného minima. Ministerstvo spravedlnosti to nakonec vyložilo pro dlužníky pozitivně: na konci února vydalo metodiku, podle které se má s mimořádně navýšenými normativy zvedat i nezabavitelné minimum.

Přesto se v praxi stále častěji prosazuje opačný výklad. Krajské soudy v Hradci Králové, v Ostravě a v Českých Budějovicích už rozhodly, že při výpočtu splátky pro oddlužení se nezabavitelná částka nezvyšuje o částku uvedenou ve výše zmíněné novele.

Daňové přiznání online!

Zdroj: Shutterstock

Chcete mít hotovo za pět minut, bez nervů a sprostých slov?

  • Za 189 korun si můžete pořídit šikovného průvodce daňovým přiznáním. 
  • Vy jen odpovídáte na otázky. Aplikace si vše sama dopočítá a vyplní.
  • Pokud jste OSVČ, pomůže vám i s přehledy pro ČSSZ a zdravotní pojišťovnu.
  • Hotovo. Přiznání vám po platbě přijde na mail. Stačí podepsat nebo odevzdat elektronicky.

„Současná situace je jeden velký guláš. Různým lidem v různých krajích se počítá nezabavitelná částka jinak a rozdíl dělá i několik tisíc měsíčně. Jedná se o nezanedbatelnou částku, jejíž absence může uvrhnout do ještě větších existenčních problémů statisíce lidí,“ říká Radek Hábl, ředitel Institutu prevence a řešení předlužení.

Dodává, že oceňuje, že vláda chtěla rychle pomoci lidem zasaženým energetickou krizí. Právě rychlá snaha pomoci je ale důvodem, proč novela neprošla připomínkovým řízením. Kdyby se tak stalo, dá se předpokládat, že by navázanost zvýšení normativů přímo na příspěvek na bydlení v zákoně byla odstraněna.

S výkladem zmíněných soudů se shoduje i Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), která tak důchodcům s exekucí posílá nezabavitelnou částku bez mimořádně navýšených normativů.

„ČSSZ přepočet exekučních srážek neprovádí a vychází nadále z částek normativních nákladů na bydlení nezvýšených podle § 26a zákona o státní sociální podpoře. Zároveň ČSSZ sleduje další vývoj a bude respektovat právní úpravu a zejména ustálenou judikaturu, neboť rozhodnutí soudů jsou na rozdíl od výkladů poskytovaných jednotlivými ústředními správními úřady pro ČSSZ závazná,“ říká Jitka Drmolová, mluvčí ČSSZ.

Také Exekutorská komora se od začátku přikláněla k výkladu, že mimořádně navýšené normativy vzhledem k tomu, jak je zákon napsaný, nenavyšují nezabavitelné minimum. Ve finále je ale na každém jednotlivém exekutorovi, k jakému výkladu se připojí.

„Srážky ze mzdy a s tím související výpočet nezabavitelné částky provádí ale plátci mzdy, ne soudní exekutoři,“ říká Eva Rajlichová, mluvčí Exekutorské komory. Zaměstnavatelé lidí v exekuci mohou přistoupit na opačný výklad a strhávat lidem ze mzdy méně – navýšit tedy nezabavitelné minimum o mimořádně navýšené normativy.

Často přitom postupují podle toho, jak mají vše nastaveno v softwaru, se kterým pracují. Například společnost Stormware, která dodává firmám i mzdový systém, na svém webu píše, že mimořádně zvýšené normativy započítává. Podle Hospodářské komory si firmy zatím na chaos s dvěma různými výklady nestěžují a vypadá to tedy, že exekutoři zatím akceptují srážky z mezd zaměstnanců tak, jak je firmy vypočítají.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+48
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 3. 2022 7:44, cenek

lide nevi kudy kam zdrazovani knicemu nevede nemaji na nic dluhy stoupaji nemame na predrazene potraviny proste na nic

+57
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 3. 2022 8:09, Marie ziani

Na cigarety a pivo maji.

Zobrazit celé vlákno

-22
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

7. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

Další oddlužovací akce, pro kterou se vžil název milostivé léto, má tentokrát lidem odpustit část dluhů na zdravotním pojištění. S její podobou, kterou včera schválili poslanci a teď... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

26. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

Nižší nezabavitelné minimum, hrozba fixní srážky i možný konec započítání peněz na manžela či manželku. Lidem v exekucích zbyde letos z příjmu méně peněz. Změny popisuje Radek Hábl z... celý článek

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

18. 1. 2024 | Petr Kučera

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

Vláda podpořila plán na další oddlužovací akci zvanou Milostivé léto. Ta odpustí penále a exekuční náklady lidem, kteří si měli platit veřejné zdravotní pojištění – tedy například podnikatelům... celý článek