Milostivé léto: Sankce odpustí i některé banky, jiné se nezapojí

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 16. 11. 2021 | 10 komentářů
Klienti Air Bank, České spořitelny nebo Komerční banky mají mimořádnou možnost, jak se zbavit exekucí za výhodnějších podmínek.
Milostivé léto: Sankce odpustí i některé banky, jiné se nezapojí

Zdroj: Shutterstock

Do takzvaného milostivého léta se dobrovolně zapojují i některé banky a úvěrové společnosti. Nejnověji to oznámily Česká spořitelna a Komerční banka. Už dříve se přidaly Air Bank, Home Credit, s vlastní variantou přichází Moneta Money Bank

V České spořitelně se akce týká i klientů Stavební spořitelny České spořitelny. Lidé se mohou zbavit exekuce, když do konce února spořitelně zaplatí pouze jistinu (zbývající část původního dluhu) plus poplatek exekutorovi ve výši 907,50 Kč za náklady spojené se zastavením exekuce. Zbývající část dluhu jim banka odpustí. Jde o takzvané příslušenství - tedy úroky za pozdní splacení nebo náklady na soudní řízení a exekuci.

Česká spořitelna teď formou SMS zpráv oslovuje více než 12 tisíc klientů v exekuci. Spustila také speciální linku 956 777 385, kde se klienti dozví výši jistiny ke splacení a účet, na který mají dlužnou jistinu zaplatit. Po zaplacení se spořitelna postará o veškerou komunikaci s exekutory, zajistí vymazání zbývajícího dluhu a ukončení exekuce.

„Ačkoli nejsou dluhy vůči bankám dominantním důvodem, proč lidé končí v exekuci, je v zájmu banky a celé společnosti, aby se vysoký počet exekucí v Česku významně snížil. Žádná společnost nemůže prosperovat, pokud je její významná část chycena v dluhové pasti,“ říká Tomáš Salomon, předseda představenstva a ředitel České spořitelny.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

V Komerční bance lze o milostivé léto požádat do konce ledna roku 2022 a samotný dluh pak uhradit do konce února. Stejnou možnost mají i klienti stavební spořitelny Modrá pyramida a úvěrové společnosti Essox, které obě spadají do skupiny KB. Kdo je v exekuci v důsledku nesplácení svých úvěrů, může zaplatit pouze zbývající jistinu úvěru a náklady na ukončení exekuce ve výši 907,50 Kč. „Veškeré příslušenství a náklady spojené s nesplácením závazků klientům odpustíme,“ říká Miroslav Hiršl, člen představenstva Komerční banky.

„Připojením se k akci právě ve chvíli, kdy část obyvatel čelí rostoucím cenám, zejména energií, pomůžeme našim klientům v nepříznivé životní situaci snížit výši jejich závazků,“ dodává Hiršl.

Iniciativa Komerční banky a společností z její finanční skupiny se vztahuje na dluhy fyzických osob (občanů a podnikatelů), které vznikly nesplácením úvěrových produktů (hypoték, úvěrů ze stavebního spoření, spotřebitelských úvěrů, podnikatelských úvěrů, kreditních karet a kontokorentních úvěrů) a jsou aktuálně exekučně vymáhány.

„Současně jsme připraveni pomoci i klientům, kterým se nepodaří zajistit potřebné prostředky do stanoveného data a individuálně se budeme jejich případům věnovat,“ říká Hiršl. Klienti se mají obracet na e-mailové adresy: splacení@kb.cz (Komerční banka), milostiveleto@mpss.cz (Modrá parymida) a milostiveleto@essox.cz (Essox).

K milostivému létu se už dřív připojily také Air Bank a Home Credit ze skupiny PPF. Také tyto finanční instituce umožní ukončit exekuce při splacení jistiny a poplatku 907,50 Kč. Akce v Air Bank a Home Creditu běží už od konce října a lze ji využít, stejně jako oficiální milostivé léto, do 28. ledna.

Svou verzi milostivého léta má i Moneta Money Bank. Lidem, kteří jsou v prodlení se splácením svých finančních závazků více jak tři měsíce, odpustí sankční poplatky a penalizace. Podmínkou je, že nejdéle do sedmi let splatí původní jistinu včetně dlužného úroku.

Nabídka Monety platí pro klienty, kteří byli k 31. říjnu letošního roku v prodlení se splácením svých nezajištěných úvěrů o více jak 90 dní. „Rozhodli jsme se tak vyjít vstříc těm našim klientům, kteří se možná i v kontextu zhoršující se ekonomické situace ocitli v aktuální finanční nouzi, ale mají zájem svým finančním závazkům v budoucnu dostát,“ říká Tomáš Spurný, předseda představenstva Moneta Money Bank.

„V prodlení se splácením o více jak tři měsíce je v tuto chvíli 7383 smluv. Znamená to, že Moneta je v tuto chvíli připravena odpustit téměř 115 milionů korun,“ dodává Spurný.

O vstup do tohoto programu mohou klienti Monety žádat od 24. listopadu do konce ledna online přes web banky. Nabídka se vztahuje na nezajištěné spotřebitelské úvěry pro fyzické osoby a také na nezajištěné půjčky živnostníkům neboli OSVČ. Sankce třeba u hypoték takto tedy nevymažete. Milostivé léto od Monety se nevztahuje na klienty v insolvenci a exekuci. „I tito klienti, kteří projeví zájem o další řešení svých finančních závazků, mohou nicméně online žádost podat. Jsme připraveni jim nabídnout individuální pomoc,“ říká Spurný.

Další banky se zapojením do milostivého léta váhají, nebo ho rovnou odmítají. „V současné chvíli teprve zvažujeme, že se do podobné akce také zapojíme. Pokud se v nějaké podobě přidáme, určitě o tom budeme informovat,“ říká Jakub Heřmánek, mluvčí Fio banky

„Zvažujeme částečné zapojení se, avšak ne ve zcela totožném formátu, který je určen pro veřejnoprávní instituce. Momentálně připravujeme konkrétní podobu a pravidla pro naše klienty,“ říká Kristýna Dolejšová, tisková mluvčí mBank

„K této aktivitě se sice nepřipojujeme, ale pokud má klient v exekuci zájem situaci řešit, jsme připraveni se s ním na individuální úrovni bavit tak, abychom došli vzájemné shodě,“ říká Patrik Madle, mluvčí ČSOB. Zapojení do milostivého léta nechystají třeba ani v Hello bank, Raiffeisenbank, Sberbank a UniCredit Bank. Další banky se zatím nevyjádřily.

Všechny banky pak svým klietům vzkazují, že když mají problémy se splácením, mají svou banku kontaktovat a věc s ní řešit. Domluvit si mohou třeba dočasný odklad splátek nebo změnu splátkového kalendáře – nižší měsíční splátky výměnou za delší dobu splácení.

Oficiální milostivé léto, které se týká takzvaných veřejnoprávních dluhů, běží od 28. října do 28. ledna. Navrhl ho lidovecký poslanec Marek Výborný. Jeho návrh byl schválen v rámci většího balíku exekučních změn letos v létě.

Při využití milostivého léta se lidé mohou v omezeném čase snadněji zbavit exekucí, pokud je mají u veřejnoprávních institucí a společností s většinovým podílem státu, kraje či obce. Princip milostivého léta spočívá v úhradě původní dlužné částky (jistiny) a poplatku exekutorovi ve výši 907,50 Kč – všechny ostatní úroky a náklady exekuce, které k dluhu časem přibyly, budou odpuštěny. Lidé si musí u exekutora zjistit zbývající část jistiny a tu pak spolu se zmíněným poplatkem za ukončení exekuce uhradit do 28. ledna 2022.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 11. 2021 12:19, deprese

A co si myslíš o tom, že v případě osobního bankrotu věřitel ztrácí prakticky jakoukoli šanci na vymožení svých peněz?

Zobrazit celé vlákno

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 11. 2021 18:47

Že jsi trapnej, depresante. Jdi se léčit.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

7. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

Další oddlužovací akce, pro kterou se vžil název milostivé léto, má tentokrát lidem odpustit část dluhů na zdravotním pojištění. S její podobou, kterou včera schválili poslanci a teď... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

26. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

Nižší nezabavitelné minimum, hrozba fixní srážky i možný konec započítání peněz na manžela či manželku. Lidem v exekucích zbyde letos z příjmu méně peněz. Změny popisuje Radek Hábl z... celý článek

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

18. 1. 2024 | Petr Kučera

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

Vláda podpořila plán na další oddlužovací akci zvanou Milostivé léto. Ta odpustí penále a exekuční náklady lidem, kteří si měli platit veřejné zdravotní pojištění – tedy například podnikatelům... celý článek

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

10. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 20 komentářů

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

Vyjít každý den přesně se 111 korunami na osobu – tak znělo zadání pokusu, do něhož se zapojilo třicet zaměstnanců České spořitelny. Cílem bylo vžít se na pár dní do situace klientů... celý článek

Partners Financial Services