Milostivé léto má i Home Credit, nabízí odpuštění sankcí

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 27. 10. 2021 | 1 komentář
Milostivé léto má i Home Credit, nabízí odpuštění sankcí

Zdroj: Shutterstock

K myšlence takzvaného milostivého léta se dobrovolně přidávají i Home Credit a Air Bank ze skupiny PPF. Podle schváleného zákona se „amnestie sankcí“ vztahuje jenom na takzvané veřejnoprávní dluhy (respektive jejich příslušenství), soukromým firmám ale samozřejmě nic nebrání, aby se k akci připojily.

Milostivé léto umožňuje lidem zbavit se exekucí tím, že za zvýhodněných podmínek od 28. října 2021 do 28. ledna 2022 splatí dluh vůči státu, obci, kraji nebo jimi vlastněným podnikům. Stačí zaplatit jistinu (původní dluh) a poplatek zhruba 900 korun exekutorovi.

Stejná pravidla ve shodném termínu nastaví i Home Credit. Pokud klient během tří měsíců uhradí jistinu dluhu a jednorázový poplatek zhruba 900 korun, firma mu odpustí zbytek závazků vyplývajících z dané smlouvy a podá návrh na zastavení exekuce. Podobně bude postupovat i Air Bank.

„Naše milostivé léto se bude týkat primárně klientů, kteří jsou v exekuci, nikoliv v insolvenci, a svůj dluh ještě nezačali splácet. Další skupinou, kterou budeme individuálně posuzovat, jsou ti dlužníci, kteří se nacházejí v mimořádně tíživé životní situaci a mají snahu své dluhy aktivně řešit,“ říká Martin Popík, ředitel divize Risk a Collections ve společnosti Home Credit.

„V případě zájmu je nutné kontaktovat společnost Home Credit. Klienti pak dostanou možnost uhradit ve třech splátkách jistinu dluhu, a pokud tomuto svému závazku dostojí, dojde vůči naší společnosti k jejich oddlužení a k ukončení exekuce vyplývající z dané smlouvy,“ dodává Popík.

Pozadu zřejmě nebudou chtít zůstat ani některé další velké společnosti. „Milostivé léto je skvělá věc. V tuto chvíli s kolegy připravujeme charakter našeho zapojení, abychom dokázali pomoci co největšímu počtu zranitelných klientů. Do dvou týdnů budeme mít jasno,“ reagoval na Twitteru Tomáš Salomon, šéf České spořitelny.

Opačným směrem se vydala největší, státem ovládaná Všeobecná zdravotní pojišťovna. Přišla s teorií, že penále je součástí jistiny. „I v důvodové zprávě k zákonu se ale jasně stanovuje základní princip: penále by bez jistiny nikdy nevzniklo, není tedy možné penále označit za jistinu a pokračovat ve vymáhání,“ říká poslanec a jeden z navrhovatelů zákona Marek Výborný (KDU-ČSL). Společně s dalším autorem milostivého léta, poslancem Patrikem Nacherem (ANO), ujišťují, že v případě potřeby prosadí novelu tak, aby se výslovně týkala i penále.

Proč bude milostivé léto ve skutečnosti na podzim a v zimě? Jde o původně biblický výraz pro odpouštění dluhů. Teď už je to obecně užívaný pojem, který nesouvisí s ročním období. Konkrétní termín se odvíjí od nedávno schváleného balíku exekučních změn: milostivé léto startuje tři měsíce po začátku účinnosti novely.

Jak milostivé léto funguje, na koho se vztahuje a co je potřeba udělat? Tady je náš podrobný přehled:

Milostivé léto přichází. Takhle se zbavíte exekucí

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

7. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

Další oddlužovací akce, pro kterou se vžil název milostivé léto, má tentokrát lidem odpustit část dluhů na zdravotním pojištění. S její podobou, kterou včera schválili poslanci a teď... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

26. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

Nižší nezabavitelné minimum, hrozba fixní srážky i možný konec započítání peněz na manžela či manželku. Lidem v exekucích zbyde letos z příjmu méně peněz. Změny popisuje Radek Hábl z... celý článek