Exekutor se nedostane do bytu. Chráněné účty vzniknou později

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 24. 3. 2021 19:30 aktualizováno 31. 3. 2021 14:13 | 25 komentářů
Exekutor se nedostane do bytu. Chráněné účty vzniknou později

Zdroj: Martin Vlnas, NextPage Media

Chráněné účty v Česku začnou vznikat o tři měsíce později, než předpokládá zákon schválený letos v lednu. Dlužníkům tak začnou pomáhat až od začátku července místo původně plánovaného začátku dubna. Banky totiž měly málo času na přípravu novinky. Kdyby měly chráněné účty spustit hned od dubna, mohli by lidé v praxi narážet na problémy. Odklad účinnosti dnes, týden po poslancích, schválili senátoři.

Chráněné účty mají skoncovat se současnou praxí, kdy nezabavitelné minimum ve skutečnosti není nezabavitelné. Banky už před schválením zákona upozorňovaly, že s novinkou budou mít hodně práce. Konečné schválení se navíc protahovalo, mimo jiné i proto, že senátoři chtěli jinou podobu chráněných účtů než poslanci. Než si pak banky vyjasnily definitivní pravidla v rámci své asociace a s Českou národní bankou, uplynul další měsíc. Některé banky připravené jsou, jiné by však musely od dubna zavést nějaký provizorní systém, což není ideální stav.

S odkladem počítá novela, pod jejíž návrh se podepsali poslanci ze všech stran ve sněmovně s výjimkou ODS. Obsahuje i další dvě změny: Lidem v exekuci pomůže v době vrcholící epidemie další dočasná stopka na provádění takzvaných mobiliárních exekucí. Dočasně stoupne i částka, kterou si dlužníci mohou vybrat při obstavení účtu exekutorem.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Novela bude účinná od 1. dubna. Ještě poslední březnový den ji podepsal prezident a vyšla ve Sbírce zákonů. 

„Banky by uvítaly i delší odklad účinnosti zákona, ten tříměsíční pro ně bude technologickou výzvou. Nicméně i tak věříme, že bankám poskytne čas potřebný k implementaci softwarových a technologických řešení a procesů tak, aby byly schopny poskytovat službu spočívající ve zřízení a vedení chráněného účtu svým klientům v souladu s požadavky zákona,“ říká Filip Hanzlík, hlavní právník České bankovní asociace.

Novela také do konce června znovu zavádí moratorium na provádění exekucí v terénu, exekutoři nebudou moct zabavovat věci, tedy provádět takzvané mobiliární exekuce (původně jsme zde nepřesně uvedli, že novela do konce června zakazuje i dražby nemovitostí, za chybu se omlouváme). Zástupci exekutorů a některých věřitelů jsou proti – plošné opatření podle nich nedává smysl a mělo by se nechat na posouzení exekutorů v terénu, kteří dlužníci jsou pandemií skutečně zasažení.

Když dlužníkům od dubna zatím nebude pomáhat chráněný účet, zvedne se aspoň částka, kterou dlužník může ze svého účtu vybrat, když mu ho nově obstaví exekutor. V březnu už platí standardní limit ve výši dvojnásobku životního minima, novela ho do konce června zvedne na čtyřnásobek, jako už to bylo několik předešlých „pandemických“ měsíců.

Podle experta na dluhovou oblast Radka Hábla dávají tyto změny smysl. Banky podle něj skutečně měly málo času na zavedení chráněných účtů do praxe. V době vrcholící epidemie pomůže také zastavení mobiliárních exekucí, při nichž vykonavatelé exekutorských úřadů chodí do bytů dlužníků.

Po schválení senátory jsem zaktualizovali text, který původně vyšel 24. března.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+134
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 25 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 3. 2021 6:51, David

Namísto toho, aby stat udelal poradek v exekutorech, hodil to na banky.

+54
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 3. 2021 1:49, Filip

Kdy se konecne udela aspon neco malo pro skutecne chudaky - veritele?

-44
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (25 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

7. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

Další oddlužovací akce, pro kterou se vžil název milostivé léto, má tentokrát lidem odpustit část dluhů na zdravotním pojištění. S její podobou, kterou včera schválili poslanci a teď... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

26. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

Nižší nezabavitelné minimum, hrozba fixní srážky i možný konec započítání peněz na manžela či manželku. Lidem v exekucích zbyde letos z příjmu méně peněz. Změny popisuje Radek Hábl z... celý článek

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

18. 1. 2024 | Petr Kučera

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

Vláda podpořila plán na další oddlužovací akci zvanou Milostivé léto. Ta odpustí penále a exekuční náklady lidem, kteří si měli platit veřejné zdravotní pojištění – tedy například podnikatelům... celý článek

Partners Financial Services