Chráněné účty mají vzniknout později, banky nestíhají

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 15. 3. 2021 | 1 komentář
Chráněné účty mají vzniknout později, banky nestíhají

Zdroj: Shutterstock

Chráněné účty v Česku zřejmě vzniknou o tři měsíce později, než předpokládá zákon schválený letos v lednu. Dlužníkům by tak začaly pomáhat až od začátku července místo původně plánovaného začátku dubna. Banky totiž měly málo času na přípravu novinky. Kdyby měly chráněné účty spustit hned od dubna, mohli by lidé v praxi narážet na problémy.

Chráněné účty mají skoncovat se současnou praxí, kdy nezabavitelné minimum ve skutečnosti není nezabavitelné. Banky už před schválením zákona upozorňovaly, že s novinkou budou mít hodně práce. Konečné schválení se navíc protahovalo, mimo jiné i proto, že senátoři chtěli jinou podobu chráněných účtů než poslanci. Než si pak banky vyjasnily definitivní pravidla v rámci své asociace a s Českou národní bankou, uplynul další měsíc. Některé banky připravené jsou, jiné by však musely od dubna zavést nějaký provizorní systém, což není ideální stav.

S odkladem počítá návrh novely, pod nímž jsou podepsáni poslanci ze všech stran ve sněmovně s výjimkou ODS. Návrh obsahuje i další dvě změny: Lidem v exekuci má v době vrcholící epidemie pomoci další dočasná stopka na provádění takzvaných mobiliárních exekucí. Dočasně má stoupnout i částka, kterou si dlužníci mohou vybrat při obstavení účtu exekutorem.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Rychlé schválení trojice změn podpořila v minulém týdnu i vláda. Aby měla novela smysl, musí být účinná nejpozději od 1. dubna. Zabránit by tomu mohlo jenom veto, které by však musely uplatnit aspoň dva poslanecké kluby – odpor samotné ODS nestačí. Mimořádná schůze sněmovny proběhne zřejmě příští úterý, následně by museli novelu rychle projednat i senátoři.

Návrh chce také do konce června znovu zavést moratorium na provádění exekucí v terénu. Exekutoři podle něj nebudou moct zabavovat věci, tedy provádět takzvané mobiliární exekuce. Zástupci exekutorů a některých věřitelů jsou proti – plošné opatření podle nich nedává smysl a mělo by se nechat na posouzení exekutorů v terénu, kteří dlužníci jsou pandemií skutečně zasažení.

Když dlužníkům od dubna zatím nebude pomáhat chráněný účet, navrhují poslanci zvednout částku, kterou dlužník může ze svého účtu vybrat, když mu ho nově obstaví exekutor. V březnu už platí standardní limit ve výši dvojnásobku životního minima, novela ho chce do konce dubna zvednout na čtyřnásobek, jako už to bylo několik předešlých „pandemických“ měsíců.

Podle experta na dluhovou oblast Radka Hábla dávají navržené změny smysl. Banky podle něj skutečně měly málo času na zavedení chráněných účtů do praxe. V době vrcholící epidemie pomůže také zastavení mobiliárních exekucí, při nichž vykonavatelé exekutorských úřadů chodí do bytů dlužníků.

Zdroj: Shutterstock

Ozveme se, kdyby něco!

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a přineseme vám další důležité aktuality a praktické rady. 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+73
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

7. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

Další oddlužovací akce, pro kterou se vžil název milostivé léto, má tentokrát lidem odpustit část dluhů na zdravotním pojištění. S její podobou, kterou včera schválili poslanci a teď... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

26. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

Nižší nezabavitelné minimum, hrozba fixní srážky i možný konec započítání peněz na manžela či manželku. Lidem v exekucích zbyde letos z příjmu méně peněz. Změny popisuje Radek Hábl z... celý článek

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

18. 1. 2024 | Petr Kučera

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

Vláda podpořila plán na další oddlužovací akci zvanou Milostivé léto. Ta odpustí penále a exekuční náklady lidem, kteří si měli platit veřejné zdravotní pojištění – tedy například podnikatelům... celý článek

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

10. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 20 komentářů

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

Vyjít každý den přesně se 111 korunami na osobu – tak znělo zadání pokusu, do něhož se zapojilo třicet zaměstnanců České spořitelny. Cílem bylo vžít se na pár dní do situace klientů... celý článek

Partners Financial Services