Chráněné účty zjednodušte. Senátoři vrátili pomoc pro dlužníky

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 17. 12. 2020 13:25 aktualizováno 17. 12. 2020 14:25 | 3 komentáře
Chráněné účty zjednodušte. Senátoři vrátili pomoc pro dlužníky

Zdroj: Shutterstock

Senátoři vrátili poslancům návrh na vznik takzvaných chráněných účtů, i když je obecně podporují. Horní komora sněmovny schválila pozměňovací návrh senátorky Anny Hubáčkové (za KDU-ČSL) a poslance Marka Výborného (KDU-ČSL). Podle senátorů bude tato verze chráněného účtu v praxi snadněji využitelná.

Sněmovna v půlce listopadu dala přednost návrhu poslanců Kateřiny Valachové (ČSSD) a Patrika Nachera (ANO), který měl podporu vlády nebo Soudcovské unie.

Chráněné účty by banky měly pro lidi v exekuci začít zřizovat od dubna roku 2021. Mají skutečně ochránit nezabavitelné minimum, které lidem v exekucích posílá zaměstnavatel nebo třeba důchodcům v exekucích stát. Na chráněné účty půjde bez obav ze zabavení posílat i výživné. Nezabavitelné jsou třeba dávky v hmotné nouzi.

Dosavadní systém může v praxi vypadat i takhle: Zaměstnanec má exekuci na mzdu. Do banky mu od zaměstnavatele přijde už částka po stržené exekuci, tedy nezabavitelné minimum, ze kterého má vyžít. Když ale má proti účtu vedenou jinou exekuci, použije se i tento zbytek výplaty na úhradu další exekuce.

I to je důvod, proč lidé s více exekucemi nemají účty v bance a míří do takzvané šedé či černé ekonomiky. Chráněný účet chce přivést alespoň některé dlužníky zpátky do oficiální ekonomiky. Ochránit má i lidi, které současná koronavirová krize nově přivede do exekucí.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Návrhy Hubáčkové/Výborného a Valachové/Nachera se od sebe liší především v tom, jak se účet bude zakládat. V senátory upřednostněném návrhu by dlužník bance při zřízení chráněného účtu dokládal, že je v exekuci a spolu s tímto potvrzením dodal i čestné prohlášení, že nemá další chráněné účty. Banka by pak účet zřídila do 5 pracovních dnů.

Návrh původně schválený sněmovnou vyžaduje nejprve obstavit běžný účet exekutorem a následné potvrzení účtu od plátce příjmu (zaměstnavatel nebo třeba v případě důchodu ČSSZ). Tento plátce ale pak už musí peníze na účet začít vyplácet. Převod účtu na chráněný ale ještě následně musí v přiměřené lhůtě potvrdit exekutor.

Například podle Daniela Hůleho z Člověka v tísni tady vzniká prostor pro nepoctivé exekutory, aby dlužníka ještě před převedením účtu na chráněný, připravili o jednu měsíční výplatu. Právě neziskové organizace pracující v praxi s dlužníky podporují pozměňovací návrh schválený senátory. Konkrétně jde třeba o Člověka v tísni, Rubikon Centrum nebo Charitu ČR. Podle předsedkyně senátorského klubu KDU-ČSL Miluše Horské tento návrh upřednostňuje i Exekutorská komora. A při projednání návrhu ve výboru senátorskou verzi podpořil i zástupce České bankovní asociace.

„Pozměňovací návrh senátorky Hubáčkové je pro efektivní fungování chráněného účtu naprosto klíčový, protože upravuje původní sněmovní verzi tak, aby se chráněný účet v praxi vůbec mohl uplatnit a aby podle něj banky byly schopné postupovat,“ říká Filip Hanzlík, hlavní právník a náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace.

Podle schválených pravidel banky nebudou smět u chráněných účtů vybírat poplatky za zřízení či vedení účtu. Zbylé poplatky na účtu budou muset být stejné jako u běžných bankovních účtů. Podle Nachera to je další pomoc pro lidi v nouzi, protože dnes za bankovní účty s exekucí platí stovky korun.

Předkladatelé schváleného návrhu nepočítají s tím, že chráněné účty vrátí do oficiální ekonomiky všechny dlužníky. Podle nich je však nutné, aby tu šanci vůbec dostali. Pomoci to může třeba i důchodcům s více exekucemi. „V Česku je nyní nezabavitelná částka zabavitelná, což je paradox,“ říká pirátský poslanec Lukáš Kolařík, který zákon ve sněmovně také podpořil.

„Vůbec by se to nemuselo řešit, kdyby tu nebyl tak divoký trh. Řešením je místní příslušnost exekutorů,“ zdůrazňuje Kolařík. Jeho návrhy na zavedení místní příslušnosti nebo přesunu správy exekučních dat od Exekutorské komory pod ministerstvo spravedlnosti poslanci při hlasování o chráněném účtu nepodpořili. Piráti zavedení teritoriality zkoušeli prosadit i v Senátu, ale pozměňovací návrh Adély Šípové nebyl přijat. Senátoři se kromě jiného obávali, že kdyby teritorialitu teď schválili, sníží v poslanecné sněmovně šanci na úspěch přijatého senátorského návrhu, který mění pravidla chráněného účtu. 

Příběh teritoriality ale nekončí. Do sněmovny se návrh na její zavedení vrátí na konci tohoto nebo začátku příštího roku, kdy bude na programu velký balík změn v exekucích. Kromě místní příslušnosti se bude řešit třeba takzvané milostivé léto nebo stopka pro stovky tisíc marných exekucí.

Velkou pomoc pro lidi v dluzích by mohl představovat také nový insolvenční zákon z dílny ministerstva spravedlnosti, který by měl od července roku 2021 zkrátit oddlužení na tři roky.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

7. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

Další oddlužovací akce, pro kterou se vžil název milostivé léto, má tentokrát lidem odpustit část dluhů na zdravotním pojištění. S její podobou, kterou včera schválili poslanci a teď... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

26. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

Nižší nezabavitelné minimum, hrozba fixní srážky i možný konec započítání peněz na manžela či manželku. Lidem v exekucích zbyde letos z příjmu méně peněz. Změny popisuje Radek Hábl z... celý článek