Nová pomoc při exekuci. Vznikne chráněný účet

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 13. 11. 2020 14:50 aktualizováno 13. 11. 2020 16:37 | 11 komentářů
Nezabavitelná částka je ve skutečnosti zabavitelná. Od začátku dubna se to má změnit, schválili poslanci.
Nová pomoc při exekuci. Vznikne chráněný účet

Zdroj: Shutterstock

Od začátku dubna 2021 získají lidé v exekucích lepší ochranu pro nezabavitelné částky, které jim posílají zaměstnavatelé. Pokud tedy legálně pracují. Návrh na takzvaný chráněný účet dnes schválili poslanci, teď míří k senátorům.

Dosavadní systém může v praxi vypadat i takhle: Zaměstnanec má exekuci na mzdu. Do banky mu od zaměstnavatele přijde už částka po stržené exekuci, tedy nezabavitelné minimum, ze kterého má vyžít. Když ale má proti účtu vedenou jinou exekuci, použije se i tento zbytek výplaty na úhradu další exekuce.

I to je důvod, proč lidé s více exekucemi nemají účty v bance a míří do bezhotovostní, tedy takzvané šedé či černé ekonomiky.

Chráněný účet chce přivést alespoň některé dlužníky zpátky do oficiální ekonomiky. „Snažíme se tyto lidi navrátit a neříkám, že to bude stoprocentní,“ říká poslanec Patrik Nacher (ANO), jeden z předkladatelů schváleného návrhu. Ten podporovala i opozice (pouze poslanci ODS se většinou zdrželi hlasování), stejně jako zástupci neziskových organizací pomáhajících dlužníkům.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Další autorka návrhu, poslankyně Kateřina Valachová (ČSSD), dodává, že chráněný účet má pomoci i novým dlužníkům, na které dopadne současná koronavirové krize.

Zákon měl být původně účinný už od ledna, ale kvůli zpoždění se schvalováním nakonec poslanci odložili účinnost na začátek dubna. Kromě jiného se tím dá bankám čas na přípravu celé infrastruktury.

Podle schválených pravidel banky nebudou smět u chráněných účtů vybírat poplatky za zřízení či vedení účtu. Zbylé poplatky na účtu budou muset být stejné jako u běžných bankovních účtů. Podle Nachera to je další pomoc pro lidi v nouzi, protože dnes za bankovní účty s exekucí platí stovky korun.

Na chráněné účty se bude moci bez obav ze zabavení posílat i výživné, počítá s tím jeden ze schválených pozměňovacích návrhů.

Dodržování pravidel ze strany dlužníka při využívání chráněného účtu bude hlídat banka přes takzvané filtry. Ty budou hlídat účty, ze kterých peníze na chráněný účet chodí. Všechny tyto účty budou muset dopředu schválit exekutoři.

Zavedení chráněných účtů podporovali i zástupci věřitelů, kteří se jindy ozývají proti změnám u exekucí ve prospěch dlužníků.

„Výhodami chráněného účtu jsou větší finanční svoboda a jistota pro dlužníka. A také nižší riziko, že si bude nucen půjčovat u lichvářů, protože se nedostane ke své výplatě. Může snížit zájem pracovat takzvaně načerno, protože si dlužníci nebudou nechávat vyplácet peníze na ruku ze strachu, že jim je z účtu strhnou,“ říká například Pavel Staněk, prezident České asociace věřitelů.

O zřízení chráněného účtu stáli i lidé z neziskových společností, kteří pomáhají lidem s dluhy. Například Daniel Hůle ze společnosti Člověk v tísni ale schválený návrh kritizuje. Podle něj bude zřízení chráněného účtu zbytečně složité. Chráněný účet půjde zřídit jen k účtu, který už je exekutorem obstavený. U nových účtů to může podle Hůleho trvat i měsíce, než exekutor účet obstaví.

Až exekutor účet obstaví, bude muset dlužník o zřízení požádat nejprve plátce jeho příjmu, tedy zaměstnavatele nebo třeba v případě důchodu Českou správu sociálního zabezpečení. Tento plátce ale pak už musí peníze na účet začít vyplácet. Převod účtu na chráněný ale ještě následně musí v přiměřené lhůtě potvrdit exekutor. Podle Hůleho tady vzniká prostor pro nepoctivé exekutory, aby dlužníka ještě před převedením účtu na chráněný, připravili o jednu měsíční výplatu.

Podle Hůleho měli poslanci schválit pozměňovací návrh poslance Marka Výborného (KDU-ČSL). Podle něj by dlužník bance při zřízení chráněného účtu dokládal, že je v exekuci a spolu s tímto potvrzením dodal i čestné prohlášení, že nemá další chráněné účty. V takovém případě by účet chránil peníze okamžitě po založení.

Pro obecně byla i Exekutorská komora, přestože někteří exekutoři nemají od zavedení chráněných účtů příliš velká očekávání.

„Dlužníci dávno před politiky pochopili, že je potřeba najít řešení, a našli ho. Využívají účty dětí, partnerů, babiček, strýčků a jiných. Důvod? Anonymita, možnost přijímat peníze z šedé ekonomiky a hlavně jednoduchost. Zájem o chráněný účet z mého pohledu? Nulový,“ uvedl například soudní exekutor Tomáš Tunkl.

Předkladatelé schváleného návrhu nepočítají s tím, že chráněné účty vrátí do oficiální ekonomiky všechny dlužníky. Podle nich je však nutné, aby tu šanci vůbec dostali. Pomoci to může třeba i důchodcům s více exekucemi. „V Česku je nyní nezabavitelná částka zabavitelná, což je paradox,“ říká pirátský poslanec Lukáš Kolařík, který zákon také podpořil.

„Vůbec by se to nemuselo řešit, kdyby tu nebyl tak divoký trh. Řešením je místní příslušnost exekutorů,“ zdůrazňuje Kolařík. Jeho návrhy na zavedení místní příslušnosti nebo přesunu správy exekučních dat od Exekutorské komory pod ministerstvo spravedlnosti dnes poslanci nepodpořili. Do sněmovny se ale ještě vrátí na konci tohoto nebo začátku příštího roku, kdy bude na programu velký balík změn v exekucích. Kromě místní příslušnosti se bude řešit třeba takzvané milostivé léto nebo stopka pro stovky tisíc marných exekucí.

Velkou pomoc pro lidi v dluzích by mohl představovat také nový insolvenční zákon z dílny ministerstva spravedlnosti, který by měl od července roku 2021 zkrátit oddlužení na tři roky.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+31
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 11. 2020 20:48

Citace - Aleš / 14.11.2020 07:40

Takový účet je zcela nesmyslný. Řešením, když už těm lidem v exekuci stát nechce pomoci, by bylo zvednout nezabavitelnou částku pro jedince na 15 tisíc. Aby mohl někdo legálně pracovat splácet exekuci, musí mu po ní zbýt tolik, aby zaplatil byt, jídlo, pití dopravu ošacení, pojištění a spoustu dalších nezbytností. Pokud mu dnes zůstane 9150 Kč, vždy půjde do šedé ekonomiky, kde je takových lidí kolem 600 tisíc.

Takže tím že stát nechce pomoci máte patrně na mysli, že to za Vás asi nezaplatí. A proč by to platit měl?

Zobrazit celé vlákno

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 11. 2020 8:57, Jiří Havelka

Mylsím že je to dobrý nápad, platím dluh z mládí exekucí na plat ,kdybych měl vlastní účet v bance ,konečně bych mohl zaplatit nájem , energie, a jiné výdaje ze svého vlastního účtu. Teď není možné mít ůčet v bance pro tyto potřeby .

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

7. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

Další oddlužovací akce, pro kterou se vžil název milostivé léto, má tentokrát lidem odpustit část dluhů na zdravotním pojištění. S její podobou, kterou včera schválili poslanci a teď... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

26. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

Nižší nezabavitelné minimum, hrozba fixní srážky i možný konec započítání peněz na manžela či manželku. Lidem v exekucích zbyde letos z příjmu méně peněz. Změny popisuje Radek Hábl z... celý článek

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

18. 1. 2024 | Petr Kučera

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

Vláda podpořila plán na další oddlužovací akci zvanou Milostivé léto. Ta odpustí penále a exekuční náklady lidem, kteří si měli platit veřejné zdravotní pojištění – tedy například podnikatelům... celý článek