Další šance pro dluhy z dětství. Formální opatrovník nestačí

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 25. 11. 2019

Zastoupení dítěte při soudním sporu týkajícím se dluhu z jízd načerno nesmí být pouhou formalitou. Zdůraznil to Ústavní soud, když rozhodl ve prospěch ženy, kterou jako dítě několikrát přistihli revizoři plzeňského dopravního podniku.

Jako devítiletá jela dívka v roce 2007 bez jízdenky. O existenci dluhu, který se mezitím z 1006 korun vyšplhal na desítky tisíc, se žena dozvěděla až v roce 2019, když zjistila, že je proti ní vedena exekuce.

O devítiletou dívku měla pečovat drogově závislá matka, protože to ale nezvládala, dívku jí odebrali a umístili do ústavní výchovy. V roce 2009, kdy řešil dluh z jízdy na černo, ustanovil Okresní soud v Plzni dívce opatrovníka – justičního čekatele.

Matka sice na výzvy nereagovala, okresní soud se pak ale ani nepokusil během řízení kontaktovat samotnou dívku a ustanovil jí opatrovníka jako účastníkovi neznámého pobytu, ačkoliv byl její pobyt známý (v ústavní péči, resp. u strýce).

Opatrovník pak prakticky jenom přihlížel, nedostavil se ani k jednomu soudnímu jednání a jeho jedinou rolí bylo vlastně pouze usnadnit doručování písemností. Tehdy šlo o obvyklý postup, připomněl Ústavní soud.

Ústavní soud teď konstatoval, že okresní soud tím porušil několik ústavně zaručených práv nezletilé: právo na přístup k soudu, právo být přítomen projednávání své věci, právo na zvláštní ochranu dětí či právo na ochranu vlastnictví.

V konkrétním sporu ohledně pohledávky, kterou dopravní podnik předal společnosti Český inkasní kapitál, šlo sice o takzvanou bagatelní částku, podle Ústavního soudu má ale případ zobecňující a precedenční potenciál. Může tak přinést šanci dalším stovkám lidí, kteří se zadlužili ještě v dětství a teď čelí exekuci.

Případ se teď vrátí k okresnímu soudu, který by se podle ústavních soudců měl vypořádat i s otázkou samotné odpovědnosti nezletilé za vzniklý dluh. Má posoudit také přiměřenost nákladů řízení, tedy celkového navýšení původního dluhu. Exekuční řízení bylo už se souhlasem společnosti Český inkasní kapitál nedávno zastaveno, firma údajně ženě nabídla smírné řešení sporu.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

7. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

Další oddlužovací akce, pro kterou se vžil název milostivé léto, má tentokrát lidem odpustit část dluhů na zdravotním pojištění. S její podobou, kterou včera schválili poslanci a teď... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

26. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

Nižší nezabavitelné minimum, hrozba fixní srážky i možný konec započítání peněz na manžela či manželku. Lidem v exekucích zbyde letos z příjmu méně peněz. Změny popisuje Radek Hábl z... celý článek