Šéf exekutorů musí vrátit odměnu. Prohrál soud

jih | rubrika: Aktuality | 19. 9. 2019 10:10 aktualizováno 19. 9. 2019 13:13

Prezident Exekutorské komory ČR Vladimír Plášil prohrál soud o vrácení peněz z protiprávní exekuce. Zhruba 25 tisíc korun si před deseti lety naúčtoval v souladu s tarify jako náklady exekuce, nyní je musí vrátit.

Přestože byl v roce 2017 zmíněný zásah označen jako protiprávní, Plášil peníze vrátit nechtěl. Ve středu mu to pravomocně nařídil odvolací pražský městský soud, informuje web Novinky.cz. Podle soudu došlo k bezdůvodnému obohacení.

Případ ukazuje na další větev vleklého sporu o nesprávně vedené exekuce na základě rozhodčích doložek. V tomto případě právní zástupce dlužnice exekuci zastavil, protože šlo o velmi nevýhodné podmínky půjčky s vysokým úrokem i sankcemi. Když dojde k zastavení exekuce, musí exekutoři podle nedávného rozhodnutí Nejvyššího soudu vracet peníze, které od dlužníků vymohli na svou odměnu a náhradu nákladů.

Poradna při finanční tísni

Zápasíte s dluhy? Nedělejte unáhlená rozhodnutí, raději se obraťte na odborníky.

Bezplatná poradna při finanční tísni

To se nyní potvrdilo i ve sporu Plášila a dlužnice, která si půjčila deset tisíc korun, nezvládala je splácet a nakonec po ní úvěrová firma vymáhala 200 tisíc korun.

Právník Petr Němec, který ženu zastupoval, se nyní chystá na další případy. „S judikátem z Nejvyššího soudu jsme připraveni začít nepoctivé exekutory žalovat ve velkém, jakož i skupovat pohledávky povinných za exekutory. Na to totiž exekutoři spoléhají, že povinní nepůjdou do soudního sporu, protože na něj nebudou mít peníze a odvahu,“ řekl Novinkám Němec.

Zároveň vyzval Plášila k rezignaci na post prezidenta komory. „V praxi se setkáváme s tím, že někteří exekutoři si takto vymožené peníze nechávají a nechtějí je vydat. Jiní exekutoři je vracejí a jednají poctivě. Prezident Exekutorské komory si vybral tu špatnou stranu, čímž se v zásadě vysmál poctivým exekutorům,“ řekl právník.

Plášil se rezignovat nechystá. Mluvčí exekutorské komory Lenka Desatová poslala médiím reakci, podle které komora sice respektuje rozhodnutí soudu, ale Plášil podle ní nepochybil.

„V řešené věci nedošlo k žádnému pochybení soudního exekutora, který naopak zhruba 8 let konal na základě pokynu exekučního soudu. Lze tedy pouze polemizovat, zda by vhodnějším řešením nebylo, aby údajnou újmu (resp. bezdůvodné obohacení), která vznikla žalobkyni, nahradil stát, neboť to byl právě stát, kdo prostřednictvím soudu, exekuci nařídil a jejím vedením pověřil soudního exekutora,“ uvedla Desatová.


Protiprávní exekuce na Peníze.cz:

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

7. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

Další oddlužovací akce, pro kterou se vžil název milostivé léto, má tentokrát lidem odpustit část dluhů na zdravotním pojištění. S její podobou, kterou včera schválili poslanci a teď... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

26. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

Nižší nezabavitelné minimum, hrozba fixní srážky i možný konec započítání peněz na manžela či manželku. Lidem v exekucích zbyde letos z příjmu méně peněz. Změny popisuje Radek Hábl z... celý článek

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

18. 1. 2024 | Petr Kučera

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

Vláda podpořila plán na další oddlužovací akci zvanou Milostivé léto. Ta odpustí penále a exekuční náklady lidem, kteří si měli platit veřejné zdravotní pojištění – tedy například podnikatelům... celý článek

Partners Financial Services