Chcete exekuci, zaplaťte předem. Vláda schválila nová pravidla

jih | rubrika: Aktuality | 1. 7. 2019 | 2 komentáře

Počet nových a vícečetných exekucí by měl v budoucnu klesat. Jde o cíl novely občanského soudního řádu a exekučního řádu, kterou na svém dnešním jednání podpořila vláda. Materiál připravilo ministerstvo spravedlnosti a nyní míří k projednání do poslanecké sněmovny.

Věřitel by měl podle novely na začátku řízení nést náklady na poplatek a zálohu, což by ho nutilo zvážit, zda exekuci vůbec zahajovat. Dnes exekutoři zálohy od věřitelů vybírat mohou, ale nedělají to, protože nechtějí přijít o zákazníky.

Podle návrhu by se také proti stejnému dlužníkovi měly exekuce vést u jednoho exekutora. Dalším opatřením je zavedení lhůty, po jejímž uplynutí by soudní exekutor byl povinen zastavit bezvýslednou exekuci bez návrhu a bez souhlasu oprávněného, informuje agentura ČTK.

„Jestliže dlužník neví, odkud přijde nějaká další exekuce, to je nedobrý stav. Koncentrace k jednomu exekutorovi, kde je jeden exekutor a jeden dlužník, je krok správným směrem,“ uvedla po jednání vlády ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

„Kupa exekucí, obrovské náklady a výsledek nikde. To byl obrovský a dlouhodobý problém. Dnes jsme na vládě schválili návrh zákona o občanském soudním řádu, který ho pomůže vyřešit. Je to krok správným směrem,“ oznámila na Twitteru ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

Podle Exekutorské komory ČR je návrh nových pravidel pro účastníky řízení matoucí a nepřehledný. Pro justiční orgány a exekutory je v praxi složitý a bude výrazně zatěžující nákladově i organizačně. To vše povede k prodloužení a prodražení vymáhání práva a k posílení největších exekutorských úřadů v zemi,“ uvedla Lenka Desatová, mluvčí komory.

„Nová opatření mají omezit počet podávaných exekučních návrhů a zajistit ukončování bezvýsledných exekučních řízení v odpovídající době," shrnula Jana Adamcová, mluvčí vlády.

Novela navrhuje třeba také stanovit paušální výši náhrady nákladů plátce mzdy za úkony, které je povinen provádět v rámci exekuce srážkami ze mzdy.

Tip: Před oddlužením číhá past. Lidi připraví i o desítky tisíc

K exekucím se váže ještě jedna dnešní aktualita. Exekutorská komora spustila web, na kterém slibuje komplexní statistiky a data o exekucích. „Tímto krokem jasně deklarujeme transparentnost ohledně exekucí a zároveň si od něj slibujeme precizní využívání dat při diskusi o celé problematice,“ uvedli zástupci komory na Twitteru.

Bohužel ale nový web zatím data jenom slibuje. V době publikace této zprávy totiž ještě stále nebyla přístupná.

Zde měla být statistika.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

7. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

Další oddlužovací akce, pro kterou se vžil název milostivé léto, má tentokrát lidem odpustit část dluhů na zdravotním pojištění. S její podobou, kterou včera schválili poslanci a teď... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

26. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

Nižší nezabavitelné minimum, hrozba fixní srážky i možný konec započítání peněz na manžela či manželku. Lidem v exekucích zbyde letos z příjmu méně peněz. Změny popisuje Radek Hábl z... celý článek

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

18. 1. 2024 | Petr Kučera

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

Vláda podpořila plán na další oddlužovací akci zvanou Milostivé léto. Ta odpustí penále a exekuční náklady lidem, kteří si měli platit veřejné zdravotní pojištění – tedy například podnikatelům... celý článek

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

10. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 20 komentářů

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

Vyjít každý den přesně se 111 korunami na osobu – tak znělo zadání pokusu, do něhož se zapojilo třicet zaměstnanců České spořitelny. Cílem bylo vžít se na pár dní do situace klientů... celý článek

Partners Financial Services