Exekutoři mají dostat méně peněz. Povede to k anarchii, bouří se

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 17. 4. 2016 | 11 komentářů
Ministr spravedlnosti Robert Pelikán oznámil, že „vidí výrazný prostor“ pro snížení odměn exekutorů, a to až o dvě třetiny. Pokud k tomu dojde, skončí v Česku všechny exekutorské úřady, varuje Exekutorská komora ČR. Podle experta ale prostor pro snížení je.
Exekutoři mají dostat méně peněz. Povede to k anarchii, bouří se

Až před anarchií ve vymahatelnosti práva varují exekutoři, pokud Ministerstvo spravedlnosti vyhláškou sníží jejich odměny. Ministr Robert Pelikán už dříve oznámil, že vidí výrazný prostor pro jejich snížení, a to až o dvě třetiny.

„Dramaticky se sníží vymahatelnost práva v Česku, čímž se věřitelé opět nedomohou svých peněz,“ varovala prezidentka Exekutorské komory ČR Pavla Fučíková.

Pokud by ministerstvo skutečně snížilo odměny exekutorů o zmíněné dvě třetiny, postupně by podle Jana Mlynarčíka, člena prezidia komory, ukončily činnost všechny exekutorské úřady v Česku. To by vedlo k propuštění více než 3000 zaměstnanců.

„Prostor pro snížení exekučního tarifu podle našich dat neexistuje. Měli bychom naopak hledat cesty, jak kompenzovat úřadům stále rostoucí náklady a agendu. Už teď má řada exekutorů vážné finanční potíže a mnoho z nich zvažuje propouštění zaměstnanců či přímo uzavření úřadů,“ uvedla Fučíková.

Podle ministerstva spravedlnosti neohrožuje případné snížení tarifů ani vymahatelnost práva v Česku, ani většinu exekutorských úřadů. „Z analýzy exekučního prostředí na základě dat, která nám poskytla Exekutorská komora, vyplývá, že rentabilita exekutorských úřadů se pohybuje na úrovni 20 až 25 procent. V Česku operuje 158 obsazených exekutorských úřadů. I kdyby některý hypoteticky přestal být rentabilní, zbylé úřady se podělí o zbytek trhu,“ reaguje Kristina Labohá z tiskového oddělení ministerstva.

„To, že exekutoři tuto změnu odmítají, je pochopitelné. Stejně jako advokátní lobby strašila před změnou advokátního tarifu tím, že se přestanou bagatelní dluhy vymáhat, straší tímto dopadem i exekutoři,“ říká Daniel Hůle, který se v organizaci Člověk v tísni dlouhodobě zabývá dluhovou problematikou.

Nejčastěji dnes exekutoři vybírají odměnu 3000 korun a k ní mají hrazeny ještě náklady spojené s exekucí. Jde o odměnu za pohledávky v řádech tisíců korun, které tvoří většinu vymáhaných pohledávek. Po snížení o dvě třetiny by exekutoři dostali odměnu 1000 korun, což by při průměrné době vymáhání, která činí dva roky, dělalo odměnu 50 korun za měsíc.

„V současnosti je vedeno více než 55 procent všech exekucí pro pohledávky nižší než deset tisíc korun, odměna a náklad exekutora, které dnes tvoří 6,5 tisíce, tak představují desítky až stovky procent jistiny. I po změně budou platby exekutorovi u většiny pohledávek tvořit minimálně 30 procent jistiny,“ reaguje Hůle.

Ministerstvo spravedlnosti zároveň zdůrazňuje, že výrazný prostor pro snížení odměn vidí v případě, že se zároveň podaří prosadit chystanou novelu exekučního řádu. Ta by kromě jiného věřitelům nařídila povinně platit zálohy na exekuce, ze kterých by exekutoři hradili i náklady na neúspěšné exekuce.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 4. 2016 13:16, Jarek Spurný

To je právě ono, že teď se k věřiteli žádně peníze NIKDY nemohou dostat. Všechno co dlužník má seberou tito ......A dluh neustále roste a věřitel nevidí ani korunu. Věřitel v této zemi slouží pouze pro-to, aby označil terč pro.......

+16
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Exekuční srážky z příjmů: Dlužníkům zůstává v roce 2016 víc

15. 3. 2016 | Petra Dlouhá | 12 komentářů

Exekuční srážky z příjmů: Dlužníkům zůstává v roce 2016 víc

Nezabavitelná část příjmu, kterou musí exekutor dlužníkovi stůj co stůj ponechat, je od ledna vyšší. Naše kalkulačka vypočítá, kolik vám měsíčně zůstane na život.

Exekuce v kostce: Náklady exekučního řízení. Kolik stojí exekutor

1. 12. 2015 | Ondřej Vokál | 18 komentářů

Exekuce v kostce: Náklady exekučního řízení. Kolik stojí exekutor

Dluhy nebývají levná záležitost. A pro toho, kdo je nedokáže splácet, bývají drahé zvlášť, k samotnému dluhu se načítají nejrůznější pokuty a sankce. A když pak dojde na exekutora,... celý článek

Přes sto tisíc exekucí neplatí. Zastavíme je, říká právník

21. 11. 2015 | Ondřej Tůma | 6 komentářů

Přes sto tisíc exekucí neplatí. Zastavíme je, říká právník

Boj o vrácení poplatků za vedení úvěru prohrál. Teď vede další s úvěrovými společnostmi a exekutory. „Upozorňoval jsem na to už na konci roku 2013, kontaktoval jsem i různé politiky,... celý článek

Exekuce v kostce: Jak se exekuci bránit

14. 9. 2015 | Ondřej Vokál | 15 komentářů

Exekuce v kostce: Jak se exekuci bránit

Exekuce na vlastní kůži asi bude patřit mezi nejmíň příjemné věci, co člověk může zažít. Počet exekucí je ovšem vysoký a do problémů se může někdy dostat skoro každý. Přečtěte si, jak... celý článek

Exekuce dostanou pevný scénář. A kvůli nízkému dluhu už vám dům neseberou

18. 5. 2015 | Petra Dlouhá | 27 komentářů

Exekuce dostanou pevný scénář. A kvůli nízkému dluhu už vám dům neseberou

Tonete v dluzích a děsíte se, kdy přijde exekutor účtovat? Poslanci schválili novelu, která zadluženým (trochu) ušetří nervy. Exekuce budou předvídatelnější; exekutor bude muset postupovat... celý článek

Partners Financial Services