Exekutor už nebude brát příjmy manželům dlužníků. Častěji přijde zabavovat domů

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 30. 4. 2015 | 22 komentářů
Manželé a manželky dlužníků budou víc chráněni před dopady finančních průšvihů zákonné polovičky. Nebudou se muset bát, že jim exekutor kvůli dluhům partnera obstaví příjmy a vyluxuje celý účet. Podle Exekutorské komory ale novinky způsobí nárůst dluhů na úrocích, a hlavně: zafungují jako pozvánka exekutora k vám domů.
Exekutor už nebude brát příjmy manželům dlužníků. Častěji přijde zabavovat domů

Krotit exekutory. Úkol, který vzala za svůj řada zákonodárců. Novely, které chtějí změnit exekuční předpisy, ve Sněmovně rostou jako houby po dešti. Zatímco některé jsou teprve na startu, jiné už míří do finále – čekají jen na posvěcení Senátu. Poslanci už schválili vládní novelu, která přinese větší ochranu manželům a manželkám dlužníků. Podle Ministerstva spravedlnosti se dnes asi deset procent stížností na provedení exekuce týká právě zabavování majetku partnera, který dluhy nenasekal. Rezort to chce změnit.

Poradna při finanční tísni

Zdarma.

Odborné poradenství pro dlužníky v exekuci, vystavené právnímu i mimosoudnímu vymáhání, zpracování návrhu na osobní bankrot, konzultace před půjčkou a mnoho dalšího. 

Pobočka Poradny při finanční tísni na Peníze.cz

Peníze na účtu jako v peřince?

Od roku 2013 exekutor může postihovat i bankovní konta a příjmy (tedy mzdu či plat, důchody i některé sociální dávky) manželů dlužníků. Princip, že za své závazky a dluhy ručíte společně a nerozdílně, a že se uspokojují ze společného jmění manželů, se tedy uplatňuje v plném rozsahu, až do důsledků. Informovali jsme vás:

Vládní novela schválená Sněmovnou má pravidla znovu změnit. Pokud ji posvětí Senát, nebudou už se muset manželé a manželky dlužníků bát, že jim exekutor sebere kvůli dluhům partnera z bankovního účtu všechno.

„Manželovi dlužníka nově zůstane na účtu k dispozici vždy jedna polovina částky, která na účtu byla v okamžiku, kdy bylo peněžnímu ústavu doručeno usnesení o nařízení výkonu rozhodnutí nebo exekuční příkaz, minimálně tam musí zůstat dvojnásobek životního minima jednotlivce. Pokud na účtu manžela dlužníka nebudou žádné peněžní prostředky, které před uložením na účet byly ve společném jmění manželů, bude výkon rozhodnutí zastaven,“ vysvětluje mluvčí Ministerstva spravedlnosti Jiří Hovorka.

„Na jedné straně chráníme věřitele, jejichž zájmy by mohly být poškozeny, pokud by nebylo vůbec možné postihnout peněžní prostředky na účtu manžela, na straně druhé však myslíme i na ochranu manžela dlužníka, který si ani nemusí být vědom existence titulu pro výkon rozhodnutí a při zablokování účtu může například ztratit schopnost splácet své úvěry a podobně,“ dodává ministr Robert Pelikán.

Podle Exekutorské komory ale nastíněný princip ve výsledku znamená, že zatímco některým rodinám, kde je jeden z manželů v exekuci, zůstane na účtu třeba jen pět tisíc, jiným i desetkrát tolik. „Je to nespravedlivé hlavně vůči sociálně slabším,“ míní viceprezident Exekutorské komory Vladimír Plášil.

Jaké příjmy exekutor bere. A jaké brát nemá

Ze mzdy, důchodu, nemocenské, peněžité pomoci v mateřství, podpory v nezaměstnanosti a dávek státní podpory, které se nevyplácejí jednorázově (tedy například z přídavku na dítě nebo rodičovského příspěvku) vám exekutor musí ponechat pouze nezabavitelné minimum na živobytí.

Podrobnější informace o jeho výpočtu jsme na Peníze.cz přinesli nedávno:

Pro rychlý přehled můžete využít naši kalkulačku:

Vedle toho existují příjmy, které jsou exekutorovi zapovězeny – a z pohledu dlužníka by tedy měly být „v bezpečí“:

Ochrana příjmů. Spása, ale taky pozvánka pro exekutora

A další novinka. Když novela projde Senátem, v soudním výkonu rozhodnutí ani exekuci už nebudou prováděny srážky z příjmů a mzdy manželů dlužníků, nebude postihováno jejich stavební spoření ani penzijní připojištění. „Zákon sníží šance věřitelů na uspokojení pohledávky. Bude trvat déle, než se domůžou svých nároků. Navíc souběžně poroste i dluh o úroky z prodlení a podobně,“ hodnotí prezidentka Exekutorské komory Pavla Fučíková. Exekuce pak podle ní bude prováděna jinými způsoby – které řada lidí vnímá jako invazivnější. „Nebude-li možné provést exekuci nebo výkon rozhodnutí primárními způsoby takzvaně od stolu, zákon ukládá využití prostředků, mezi které patří soupis movitých věcí. To samozřejmě znamená přítomnost zaměstnance exekutorského úřadu na místě, kdy se dlužník zdržuje nebo kde má uloženy věci. Přijetí tohoto ustanovení v podstatě zve soudní exekutory k návštěvě domácností dlužníků,“ pokračuje Pavla Fučíková. Může se tak podle ní neúměrně zvýšit počet mobilárních exekucí.

Propojeno!

Na kafi s nejobávanějším z exekutorů

Terč kritiky médií, neziskových organizací, ale také části kolegů, objekt nenávistných ataků veřejnosti. A dlužníkova noční můra. To je přerovský soudní exekutor Tomáš Vrána. Médiím se vyhýbá. Pro Peníze.cz udělal výjimku. Nejobávanější exekutor v zemi se o rozhovor sám přihlásil.

Jaké zkušenosti máte s průběhem exekuce vy či vaši blízcí nebo známí? Podělte se o ně.

Co je na exekutorovi nejhorší

Na exekutorovi je nejhorší, když má pravdu. Proto je lepší držet se od dluhů dál. Například šetřit. 

Ušetřit se dá i na takové banalitě, jako je účet v bance. A nemusí to nutně být konto bez poplatků: placený účet vám možná nabídne takové služby, se kterými ušetříte čas a nervy, takže dokážete vydělat víc. 

Schválně si zkuste vybrat:

Některé exekutorské úřady přitom dnes pracují výhradně „od stolu“, obstavují účet a provádějí srážky ze mzdy a dalších příjmů; mobiliární exekuce (čili soupis a zabavování dlužníkova majetku) k vymáhání dluhu nevyužívají. Jiní exekutoři se na tuto metodu exekuce naopak specializují – například přerovský úřad vedený Tomášem Vránou. Jak vypadá mobiliární exekuce v praxi, jste na Peníze.cz četli na podzim:

Exekutor bude muset ověřit, jestli nemáte rozdělený majetek

A další zákonná brzda pro exekutory. Když senátoři na novelu kývnou, bude muset exekutor povinně zohledňovat, že je zákonný rozsah společného jmění manželů zúžen nebo jinak změněn smlouvou či rozhodnutím soudu evidovaným v Seznamu listin o manželském majetkovém režimu vedeným Notářskou komorou. Ověřit si to bude muset už na začátku exekuce.

Dnes exekutor k takovým smlouvám nepřihlíží. V případě, že je exekucí postižen majetek, který do společného jmění po jeho zúžení nepatří, musí manžel nebo manželka dlužníka podat vylučovací žalobu k soudu, který o vyloučení majetku z výkonu rozhodnutí rozhodne.

O další zajímavé novince – takzvaném bezpečném účtu pro dlužníky – jsme informovali nedávno:

V legislativním procesu jsou i další zásadní změny v oblasti exekucí. Na Peníze.cz se o nich dočtete příští týden.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 5. 2015 8:08, zdenek

Kdyby věřitelé byli odpovědni komu půjčují tak by nenasytní
exekutoři nemuseli existovat.

Zobrazit celé vlákno

+24
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 5. 2015 23:53, milos.k

Az na to ze zakaznikem neni stat, ale veritel. Cau

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pelikán na válečné stezce. Ministr jde exekutorům po penězích

23. 5. 2016 | Petra Dlouhá | 19 komentářů

Pelikán na válečné stezce. Ministr jde exekutorům po penězích

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán chce srazit odměny exekutorů. „Nebrání se“ snížení počtu exekutorských úřadů. Do budoucna by exekutorům rád upravil i náplň práce: ubral rozhodovací... celý článek

Exekuce dostanou pevný scénář. A kvůli nízkému dluhu už vám dům neseberou

18. 5. 2015 | Petra Dlouhá | 27 komentářů

Exekuce dostanou pevný scénář. A kvůli nízkému dluhu už vám dům neseberou

Tonete v dluzích a děsíte se, kdy přijde exekutor účtovat? Poslanci schválili novelu, která zadluženým (trochu) ušetří nervy. Exekuce budou předvídatelnější; exekutor bude muset postupovat... celý článek

Ministerstvo spravedlnosti chystá pro dlužníky účty chráněné před exekutory

30. 3. 2015 | Petra Dlouhá | 28 komentářů

Ministerstvo spravedlnosti chystá pro dlužníky účty chráněné před exekutory

Aliance proti dluhům usiluje o vznik účtů chráněných před exekutorem. Ministerstvo spravedlnosti na návrh slyší. Podoba účtu by mohla vycházet z německého vzoru, takzvaného P-konta.... celý článek

Věřitel jásá, dlužník brečí. Exekutor bere víc. Nezabavitelná částka v roce 2015

10. 3. 2015 | Petra Dlouhá | 10 komentářů

Věřitel jásá, dlužník brečí. Exekutor bere víc. Nezabavitelná částka v roce 2015

Nezabavitelná částka – tedy suma, kterou vám exekutor, kdyby čert na koze jezdil, z příjmů sebrat nesmí, je od ledna nižší. Věřitel zaplesá; jeho nároky se budou uspokojovat rychleji.... celý článek

Reportáž. V kůži exekutora

2. 12. 2014 | Petra Dlouhá | 23 komentářů

Reportáž. V kůži exekutora

Devět hodin ráno v centru Prahy. Dívám se skrz prosklené, modře lemované dveře činžáku na dobré adrese. Vlastně až příliš dobré – vzhledem k tomu, proč jsme tady. Očima přejíždím jména... celý článek

Partners Financial Services