Vyplatí se splatit staré úvěry jedním novým?

Kateřina Boušová | rubrika: Analýza | 16. 11. 2006 | 14 komentářů
Vyplatí se splatit staré úvěry jedním novým?
Vadí vám splácet několik půjček najednou různým věřitelům? Pak jste nejspíš zaznamenali nabídku GE Money Bank na tzv. konsolidaci úvěrů. Je tento produkt skutečně tak výhodný, jak říká reklama? Komu je určen a jaké jsou jeho parametry? Kdy je vhodné konsolidaci využít a kdy se jí obloukem vyhnout?

Přestože GE Money Bank (profil, názory) označuje svůj produkt jako novinku, není na českém trhu ani první ani jedinou bankou, která převzetí starých dluhů, tzv. konsolidaci úvěrů nabízí. Téměř každá větší banka má ve svém portfoliu nějaký spotřebitelský úvěr, kterým lze stávající závazky pokrýt stejně dobře jako specializovanými produkty. První specializovaný produkt, tzv. IQpůjčku, jako první nabídla už v dubnu letošního roku BAWAG Bank (profil, názory) (tento produkt jsme podrobně analyzovali v článku IQpůjčka od BAWAG: nová nebo jen jinak nazvaná?).

Ovšem GE Money Bank svůj produkt nazvaný Konsolidace půjček aktivně propaguje sloganem "Přivítejte se s penězi, se kterými jste už nepočítali" včetně nasazení televizní reklamy. A to, jak se zdá, funguje. Podle sdělení Evy Chaloupkové, tiskové mluvčí banky, za necelý měsíc GE zaznamenala tisíce žádostí o konsolidaci úvěrů. Dokonce i konkurence označila počínání GE Money Bank jako dobrý marketingový tah. Přesto se zatím žádná větší banka na "protiútok" nechystá. Oslovené banky argumentovaly tím, že úvěry konsolidovat umí také a nejspíš vyčkávají, zda nabídka GE Money Bank způsobí nějaký odliv jejich stávajících zákazníků. 


Staré úvěry s novým názvem?

Obě banky, které v současnosti produkty specializované na konsolidaci půjček nabízejí (BAWAG Bank - IQpůjčka a GE Money Bank - Konsolidace úvěrů), je označují za inovativní či unikátní. Ovšem jak již bylo zmíněno výše, zase takové novinky to nejsou. Oba produkty jsou de facto standardní spotřebitelské úvěry, které se svými parametry (objem úvěru, úroková sazba, splatnost apod.) od konkurenčních, ale i od vlastních spotřebitelských úvěrů, příliš neliší. IQpůjčka je blízká Osobní půjčce, kterou BAWAG nabízela už dříve. A Konsolidace půjček GE má zase podobné parametry jako jejich Expres půjčka, dokonce mají i společný sazebník.


Jak to funguje?

Podstatou konsolidace půjček je sloučení několika stávajících úvěrů do jediného, přičemž novým úvěrem jsou jednorázově uhrazeny všechny staré půjčky a dlužník pak novému věřiteli celou sumu postupně splácí jednou měsíční splátkou. Případné náklady na předčasné splacení stávajících půjček nese pochopitelně dlužník (více viz článek Kdo vydělá na předčasném splacení úvěru? Banka nebo vy?).

Hlavním "lákadlem" je nižší měsíční splátka. To se může hodit např. dostanete-li se do finančních potíží a na splátky momentálně nemáte. Konsolidace však nemusí být jediným možným řešením. Začnete-li případný problém se splácením řešit včas, finanční instituce jsou většinou ochotny se dohodnout na odkladu splátek, případně se můžete s žádostí o pomoc obrátit na některé občanské sdružení (viz článek Nemáte na splátky? Poradíme, kde hledat pomoc).

Při posuzování výhodnosti nižšího měsíčního zatížení je také nutné mít na paměti, že se delší doba splatnosti úvěr obvykle prodraží. Doporučujeme vám nejdříve si porovnat "cenu" všech stávajících úvěrů a úvěru nového. Nezapomeňte do výpočtu vedle úroků zahrnout i poplatky za vedení účtu a případné další náklady (více se dočtete v článku RPSN, úroková sazba a koeficient navýšení aneb jak vybrat nejvýhodnější úvěr). Je-li nový úvěr výhodnější, pak je konsolidace dobrou volbou.

Exekuce majetku: práva exekutora a práva vaše
Hrozí vám exekuce? Nebo už vám dokonce exekutor stojí v kuchyni? Přečtěte si, co vám smí a nesmí zabavit. Že dlužník nejste vy? Nevadí, exekutor může sebrat i cizí věci. Chcete vědět, proč tomu tak je a jaká práva máte? Připravili jsme pro vás nový seriál, v jehož rámci vám nabízíme právní i praktické rady jak se zachovat v případě, kdy vám hrozí exekuce nebo již dokonce máte s exekutorem co do činění. Exekuce majetku: práva exekutora a práva vaše.


Pro koho ano, pro koho ne?

Pokud máte problémy se splácením svých současných závazků, na konsolidaci rovnou zapomeňte. BAWAG Bank i GE Money Bank poskytnutí úvěru podmiňují vzornou platební morálkou. Ačkoli je skutečnost, že vám banky už jednou půjčily, určitou zárukou vaší schopnosti splácet, obě banky si vaši bonitu znovu prověří. Podmínkou BAWAG Bank je měsíční čistý příjem nad 10 000 Kč, GE neuvádí konkrétní  částku, ale vyžaduje trvalý zdroj příjmu, jste-li  zaměstnanec nesmíte být ve zkušební ani výpovědní lhůtě. Obě banky nabízejí, že pokud na to máte, poskytnou vám nejen částku odpovídající výši stávajících úvěrů, ale i peníze navíc, které můžete použít na cokoli.

Neuspějete ani v případě, že byste chtěli konsolidovat hypotéku, úvěr ze stavebního spoření nebo leasing. BAWAG nabízí konsolidaci jakéhokoli spotřebitelského úvěru. GE Money Bank umožňuje konsolidovat nezajištěné a neúčelové bankovní úvěry či úvěry vybraných splátkových společností s pravidelným splácením (konkrétní společnosti banka neuvedla, prý jde o ty velké). U GE není možné refinancovat kontokorent, kreditní kartu a jakýkoli revolvingový (opakující se) úvěr.

Počet úvěrů, které lze konsolidovat BAWAG Bank limituje na 5, u GE to musí být minimálně 2, maximum stanoveno není. Další podmínkou je věk, IQpůjčku mohou čerpat osoby starší 18 let, produkt GE je určen osobám od 18 do 65 let. Obě banky také budou chtít uvést číslo pevné telefonní linky (např. do zaměstnání), BAWAG navíc i telefon domů nebo mobil.

Parametry produktů na konsolidaci půjček
BAWAG Bank - IQpůjčka GE Money Bank - Konsolidace půjček
Výše úvěru 20 000 Kč - 500 000 Kč 30 000 Kč - 150 000 Kč (pro stávající klienty až 200 000 Kč)
Roční úroková sazba 7,15 % - 12,9 % 9,9 % - 17,9 %
Doba splatnosti 12 - 72 měsíců 24 - 120 měsíců
Poplatek za poskytnutí úvěru 1 % z poskytnutého úvěru 1 % z poskytnutého úvěru
Poplatek za vedení úvěrového účtu 50 Kč 40 Kč (+ 30 Kč za vedení povinného běžného účtu)
Poplatek za předčasné splacení zdarma (jen celá) 5 % z předčasně splacené jistiny (minimálně 1 000 Kč)
Jaké úvěry lze konsolidovat spotřebitelské úvěry, úvěry splátkových společností, revolvingové úvěry, kontokorenty, kreditní karty spotřebitelské úvěry, úvěry vybraných splátkových společností
Zdroj dat: Banky


Jak si úvěr vyřídit?

GE Money Bank vyžaduje k uzavření smlouvy o konsolidaci občanský průkaz a další průkaz totožnosti (řidičský průkaz, pas, rodný list), potvrzení o výši příjmu a smluvní dokumentaci k úvěrům, které chcete refinancovat. V případě půjček od splátkových společností budete muset doložit ještě doklad o řádném splácení úvěru (např. poslední výpis z úvěrového účtu nebo 3 poslední doklady o zaplacení). A pokud nejste klientem GE, připravte si také doklad pro ověření adresy (např. SIPO, vyúčtování za telefon). Chcete-li se na úvěr pouze nezávazně informovat, stačí vám občanka. Sympatické je, že pokud se na novém úvěru s bankou dohodnete, na základě vaší plné moci za vás GE Money Bank splacení všech konsolidovaných úvěrů vyřídí.

U BAWAG Bank je doložení smluv výhodou, ale ne nutností. Opět budete potřebovat 2 doklady totožnosti a buď 3 výplatní pásky nebo potvrzení o výši příjmu nebo 3 poslední výpisy z účtu, na který chodí vaše mzda (do výše úvěru 150 000 Kč). Při půjčce nad 150 000 Kč nemáte možnost volby mezi doklady, ale musíte doložit výpisy z účtu. OSVČ dokládají kopii živnostenského listu, poslední 2 daňová přiznání a potvrzení o bezdlužnosti z finančního úřadu. BAWAG za vás smlouvy nezruší, naopak musíte bance doložit, že jste  podali žádost o předčasné splacení úvěrů a potvrzení o výši dlužné částky.

Psáno pro deník Metro.

Máte nějakou osobní zkušenost s IQpůjčkou od BAWAG Bank nebo Konsolidací půjček od GE Money Bank? Myslíte si, že konsolidace půjček je pro dlužníky výhodná, nebo je to spíš jen výnosný produkt pro banky?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 11. 2006 10:27, Jirka

Jak píše Mak - na podnikání Váš slamník neobstojí. Ale ani v případě těch nepodnikajících dlužníků. To je totiž sorta lidí, kteří nedokážou uspořit ani korunu a vzali zavděk možností žít na dluh. A když někdo není schopen šetřit, nemá důvod vybírat mezi slamníkem, skulinou mezi trámy, domácím trezorem, tajnou skrýší pod jabloní nebo bankou. Jinak bychom si rozuměli. Já jsem odpůrcem spotřebitelských úvěrů. Jen velmi málo věcí bych si možná pořídil na splátky, ale to bych velice pečlivě zvažoval své možnosti a podmínky toho splátkového prodeje. Pokud by ten koupený předmět přinesl úspory na jiných nákladech a já mohl své peníze množit po dobu splátek ve větší míře, než RPSN úvěru, pak to má smysl. Může se stát, že se najednou odporoučí několik nezbytných věcí: díra ve střeše a plynový kotel v háji zrovna na začátku zimy - to je třeba řešit neodkladně. Rozmáčený a plesnivý barák by znamenal škody nejméně za statisíce. Pokud na obojí nemám dostatečnou rezervu, pak může půjčka pomoci a má smysl. Ale televizi, domácí kino, počítač na hry, dovolenou a jiné nepotřebnosti bych si nikdy na dluh nekupoval. Ani kdyby byl bezúročný.

Zobrazit celé vlákno

+68
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 11. 2006 13:11, Jarmila

Vzhledem k tomu, že takový Profireal půjčuje i na 78 % RPSN, ještě k tomu jde o revolvingový, tedy opakující se úvěr, a zákazníků má dost, hlavně mezi sociálně slabšími spoluobčany, bych řekla, že pro takového člověka je úvěr u obou bank, uvedených v článku, hotová mana nebeská. Tam je konsolidace zcela na místě, jen je třeba vzít v úvahu, že řada lidí, co si napůjčovali u podobných firem, nedosahuje příjmu 10.000,- Kč/měsíc.
Můj kolega pracoval nějaký čas pro Provident, tem půjčuje i za větší palby než nějakých 78 % p.a., a když viděl, za jakých podmínek jsou lidi schopni si půjčit, šly na něho mrákoty. Jenže pracovník Providentu pak vybírá splátky osobně u zákazníka a pokud zákazník nemá, tak je někdy vybírání peněz velice dobrodružné, občas na něho pustili psa, jindy dostal na budku, tak toho pak nechal.

Zobrazit celé vlákno

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Proč všechny peníze nespotřebovat hned?

14. 11. 2006 | Vladimír Bádr

Proč všechny peníze nespotřebovat hned?

Ještě v polovině 90. let patřili Češi k nejspořivějším národům v Evropě. Tradičně preferovali úspory před okamžitou spotřebou, kdy masově využívali především bankovních produktů. Jaká... celý článek

Jak se žije na dluh

19. 6. 2006 | redakce Peníze.CZ

Jak se žije na dluh

Kdy je dobré se zadlužit a kdy je lepší si peníze na vysněnou věc našetřit? Co je dobrý a co špatný úvěr? Kolik z rodinného rozpočtu je „zdravé“ na půjčku obětovat a kdy už riskujete... celý článek

Kdo vydělá na předčasném splacení úvěru? Banka, nebo vy?

7. 6. 2006 | Dana Chytilová | 10 komentářů

Kdo vydělá na předčasném splacení úvěru? Banka, nebo vy?

Chcete předčasně doplatit svůj spotřebitelský úvěr? Nebo splatit alespoň jeho větší část? Poradíme vám, kde to lze i bez sankcí, jinak se vám totiž takové splacení může pěkně prodražit. celý článek

Osobní bankrot: nová naděje pro dlužníky

31. 5. 2006 | Kateřina Boušová | 5 komentářů

Osobní bankrot: nová naděje pro dlužníky

Přerostly vám půjčky přes hlavu? Bojíte se exekutora? Řešením může být osobní bankrot, který od července příštího roku umožní dlouho očekávaný insolvenční zákon. Jakým způsobem? Za... celý článek

Toužíte po kreditní kartě? Výběr neuspěchejte

12. 4. 2006 | Dana Chytilová | 2 komentáře

Toužíte po kreditní kartě? Výběr neuspěchejte

Chcete nosit v kapse plastovou jistotu pro případ potřeby něco nečekaně koupit či výpadku příjmu? Kreditní karta je k tomu jako dělaná. Ovšem pozor, při jejím výběru dobře zvažte banku,... celý článek

Partners Financial Services