Dluhů až po uši? Pět let na životním minimu.

Dluhů až po uši? Pět let na životním minimu.
Nesplácíte dluhy? Pak si budete muset po dobu 5 let vystačit s životním minimem a zbytek vašich příjmů půjde na úhradu závazků. Nový zákon o úpadku řeší nejen osobní, ale i firemní bankroty. A měl tu být už dávno.

Poprvé se v zákoně objevuje, jak se vypořádat s oddlužením občanů a drobných podnikatelů. Věřitelé, kteří dnes nedostávají zpět ani pětinu svých pohledávek, na vrácení celé sumy zpravidla také budou muset zapomenout. Jako dlužník budete v takzvaném osobním bankrotu maximálně 5 let a hradit budete podle splátkového kalendáře. Soud v něm určí, kolik budete odvádět, aby vám zůstalo jen nezbytné minimum pro život. Kalendář by měli odsouhlasit ale i vaši věřitelé, není to však pravidlem. V každém případě musí brát soud ohled na zájmy věřitelů, a pokud by například z exekuce získali více, navrhne místo osobního bankrotu právě třeba exekuci.
Po uplynutí 5 let vám budou veškeré nesplacené dluhy prominuty. Věřitelé tedy mají nárok jen na část, kterou jste byli schopni vrátit během té doby a tu si rozdělí podle výše svých závazků.

Pět let na minimu

Povede to k tomu, že si schválně budete brát tak vysoké úvěry, které nebudete schopni splatit? Je dobré si uvědomit, že zároveň s omezeným příjmem si musíte podle nového zákona vystačit jen se základním majetkem. Ostatní majetek, tedy ten, který bezprostředně nepotřebujete k životu nebo k práci, bude rozprodán. To znamená, že se budete muset rozloučit například s elektronikou, ale notebook, jenž potřebujete k zajištění příjmů, vám zůstane.
V případě, že budete mít jen to nejnutnější a ostatní jde věřitelům, nejste motivováni k vyšším výdělkům. Co když se například stanete nezaměstnaným? Nebude pro vás lepší zůstat pěkně doma, než se dřít, aniž z toho cokoli dostanete? Na tuto skutečnost zákon nepomýšlí, ale jsou tu jiné obranné mechanismy. Vaši věřitelé si samozřejmě na úřadu práce mohou zjistit, zda se do zaměstnání nehrnete, nebo zda jste například dlouhodobě nemocní.

Podle prezidenta Exekutorské komory Juraje Podkonického by se do zákona měla přidat podmínka, že občan může zbankrotovat pouze 1x v životě, a to z toho důvodu, aby občan nezneužíval oddlužení a po 5 letech si znovu nezačal brát jeden úvěr za druhým. Po této době se na vás totiž pohlíží jako osobu bez závazků, a proto by podle Podkonického pomohlo zřídit veřejně přístupný registr osobních bankrotářů. Ten existuje například v USA. Žádáte-li ve Spojených státech o práci, může váš potenciální zaměstnavatel nahlédnout do registru a zjistit, zda jste v minulosti zbankrotovali nebo ne. A může vás tak považovat za méně spolehlivého. Více se o tématu dočtete v článku Bankrot po americku.
Zákon by mohl mít neblahý dopad na šedou ekonomiku. Proč byste jako dlužník víc vydělával, když z toho neuvidíte ani korunu? Leda že by se jednalo o příjmy neoficiální, nikde neuváděné.

V našem současném zákoně sice najdete osobní bankrot, ale jeho vyhlášením na sebe nic nezískáte. Není zde ona lhůta, po jejímž uplynutí byste přestali být za dlužníka považováni, věřitelé vás mohou nárokovat pořád. Možnost uhradit jen část závazků tu také není ošetřena.

Konkurz, nebo bankrot?

Návrh se však více než na drobné dlužníky zaměřuje na konkurzy firem. Podle světové banky zaujímá Česká republika první místo v délce trvání konkurzu. Průměrný proces se u nás táhne více jak 9 let, kdežto na Slovensku a v Rumunsku, které bezprostředně následují, se řešení doberete do necelých 5 let. Tedy řízení skoro 2x rychlejší. Zatím existuje spousta lhůt a jiných nástrojů, jak proces co nejvíce prodloužit, nový zákon je však ruší a klade si jako prioritu zkrátit dobu konkurzu. Upouští například od institutu ochranné lhůty, která se ukázala jako zbytečné prodloužení procesu, protože v průběhu let 1998 až 2003 bylo povoleno pouze 8 těchto lhůt. Návrh také zkracuje řízení a postupy a vytváří podmínky pro reálné uplatňování sankcí.

U nás dnes pojem konkurz znamená téměř synonymum ke slovu bankrot. Konkurz se totiž vyhlašuje příliš pozdě, když už není možné podnik oživit. Nově však můžete podnik rychle prodat nebo reorganizovat (tedy změnit majetkovou strukturu), což neohrozí jeho provoz a tedy ani pracovní místa.

Věřitelé především

Zákon na rozdíl od současného, bojuje proti korupci. Přímá linka mezi soudcem a správcem konkurzního řízení bude narušena a do popředí se dostanou věřitelé. Věřitelé budou nově těmi, kdo budou mít hlavní slovo při výběru a případně i odvolání konkurzního správce. A soudce jej už jen jmenuje nebo odvolá.

Podobný zákon chybí v našem právním řádu už celou "polistopadovou" éru. Pokud projde v prvním pololetí příštího roku Poslaneckou sněmovou i Senátem, začne platit od ledna 2007. Pozdě, ale snad přece. Podle Martina Jahna, místopředsedy vlády pro ekonomiku, který návrh předložil, přinese moderní úpadkové právo, jenž vychází z principů platných ve vyspělých státech Evropy a přitom reaguje na česká specifika. Snad se tedy konečně dočkáme kvalitního zákona, který bude podporovat rozvoj ekonomiky a nebude zdražovat úvěry.

Myslíte si, že je současný zákon o konkurzu a vyrovnání nedostačující? Vyřeší nový zákon stávající problémy? Jste pro zavedení osobních bankrotů v navrhované podobě nebo si myslíte, že budou lehce zneužitelné? Podělte se o  

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 5. 2006 19:57

asi jen tezko dostanes bez podvodu ofic. pujcku. Takze to neni tak jednoduche...

Zobrazit celé vlákno

+54
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 11. 2005 9:00, socka

Jdu do toho. Jdu volit sociálisty. Jako invalida se budu mít skvěle. Sebrat mi nemají co, míň už stejně dostávat nemůžu, teď to jen správně naplánovat abych sehnaj co nejrychleji co nejvíc půjček. Konec konců, jako důchodce na to mám čas. Akorát mě sere, že takhle vychcaný budou i cikáni. Budu si muset pospíšit, aby na mě něco zbylo. Tak už letíííím!

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Exekutorské hrátky s neviňátky

10. 8. 2005 | Jiří Šedivý | 12 komentářů

Exekutorské hrátky s neviňátky

Tento článek by mohl mít podtitul "Co všechno je možné v situaci, kdy exekutor může vydělat statisíce za pár hodin". Pokud si stále myslíte, že exekutoři pomáhají věřitelům, máme pro... celý článek

Exekuce bez legrace

27. 7. 2005 | Jiří Šedivý | 32 komentářů

Exekuce bez legrace

Banky, stavební spořitelny, spořitelní a úvěrní družstva, pojišťovny, investiční společnosti a investiční fondy, obchodníci s cennými papíry, penzijní fondy, to je jen část organizací,... celý článek

Jak žít na dluh

11. 7. 2005 | Petr Vykoukal | 2 komentáře

Jak žít na dluh

Nemáte na dovolenou? Nemáte na novou televizi? Nemáte na nábytek? Nakupujte na splátky, lákají vás prodejci v obchodech a reklama na každém rohu. Než ale podlehnete, vše si důkladně... celý článek

Život na dluh: lákavý, ale nebezpečný

23. 3. 2004 | Kristýna Havligerová

Život na dluh: lákavý, ale nebezpečný

Půjčovat si na nákup zboží je dnes zcela standardním jevem. Stále více spotřebitelů si sjednává spotřební úvěry, kupuje zboží na splátky, koupi bytů hradí hypotékou a auta kupuje na... celý článek

Bankrot po americku

27. 8. 2003 | Petr Vykoukal | 1 komentář

Bankrot po americku

Už nezvládáte platit splátky za novou televizi, hypotéku, kreditní kartu a jiné půjčky? Nechte na sebe prohlásit bankrot! V USA tento postup funguje, byť znamená společenské stigma... celý článek

Partners Financial Services