Odložte EET až na příští rok, tlačí na vládu opozice

jih | rubrika: Aktuality | 18. 3. 2020

Pirátští poslanci Mikuláš Ferjenčík a Tomáš Martínek dnes společně se zástupci všech opozičních stran navrhli odložení závěrečné vlny elektronické evidence tržeb (EET) ze začátku května až na start roku 2021. Zákon navrhli projednat ve zrychleném postupu dle paragrafu 90 jednacího řádu sněmovny.

„Živnostníci a řemeslníci, kterých se má zavedení další vlny EET dotýkat, se aktuálně potýkají s vážnými výpadky příjmů a dalšími komplikacemi způsobenými opatřeními, která reagují na šířící se nákazu koronavirem. Chceme, aby jim stát ještě víc nekomplikoval situaci,“ říká Ferjenčík.

„Našli jsme podporu i u poslanců STAN, ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a SPD. Paragraf 90 by měl umožnit vládě při vstřícném přístupu poslanecké sněmovny i senátu schválit novelu do konce dubna,“ dodal Martínek.

S námi přiznání nebolí

Skřipeček

Potřebujete vyplnit daňové přiznání? 

Rychle, spolehlivě a bezbolestně?

Máme řešení!

Odložit spuštění dalších vln EET zákonem dnes vládě doporučil rozpočtový výbor poslanecké sněmovny, usnesení podpořila podle Pirátů i část poslanců ANO a KSČM. Pro odložení se včera vyslovil i vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček.

Ministerstvo financí zatím slíbilo, že finanční a celní správa nebudou po dobu tří měsíců pokutovat podnikatele, kteří se od začátku května nestihnou nově do EET zapojit.

Ministerstvo financí tento krok považuje za faktický odklad závěrečné fáze EET.

„Vyhlašujeme tříměsíční pardon, během kterého nebudou podnikatelé nově evidující tržby pokutováni. Cílem tohoto opatření je, aby se v těchto chvílích poplatníci nemuseli stresovat ještě s daňovými povinnostmi. Aby v žádném případě neběhali na finanční úřad žádat o autentizační údaje,“ uvádí ministryně financí Alena Schillerová.

Tříměsíční toleranční pásmo se bude podle informací na ministerském webu týkat všech podnikatelů spadajících do závěrečné fáze elektronické evidence tržeb účinné od 1. května, a to bez nutnosti prokazovat zavinění související s koronavirem.

Poslední vlna EET se má týkat skoro všech zbývajících podnikatelů, kteří přijímají hotovost. Jde například o řemeslníky, zemědělce, kadeřnice, dopravce, autoservisy nebo lékaře.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

EET definitivně končí, rozhodla vláda

9. 3. 2022 | Petr Kučera | 9 komentářů

EET definitivně končí, rozhodla vláda

Podnikatelé se už nebudou muset znovu zapojit do elektronické evidence tržeb (EET), jejímž původním cílem bylo omezit daňové úniky. Koaliční vláda ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů... celý článek

Nová vláda ve vaší peněžence. Jak změní důchody, daně, dávky

8. 1. 2022 | Petr Kučera | 117 komentářů

Nová vláda ve vaší peněžence. Jak změní důchody, daně, dávky

Co chystá koalice ohledně daní, důchodů, sociálních dávek, podnikání, podpory bydlení nebo lepšího fungování úřadů? Prošli jsme čerstvě podepsané programové prohlášení.

eKasa od O2 končí kvůli EET. Klienty přebírá konkurence

21. 10. 2021 | Jiří Hovorka | 3 komentáře

eKasa od O2 končí kvůli EET. Klienty přebírá konkurence

Služba eKasa operátora O2 k 25. říjnu končí. Přes tři tisíce podnikatelů, kteří tento pokladní systém využívají, přebírá společnost Storyous.

Z restaurace byl klub. Jasné obcházení EET, potvrdil soud

28. 1. 2021 | Jiří Hovorka | 19 komentářů

Z restaurace byl klub. Jasné obcházení EET, potvrdil soud

Když uděláte z restaurace klub, ale ve skutečnosti dál provozujete restauraci, říkáte si o pokutu. Nejvyšší správní soud dnes rozhodl spor mezi celním úřadem a manželi, kteří se přechodem... celý článek

Odklad, nebo definitivní konec? EET očima expertů

27. 11. 2020 | Jiří Hovorka, Ondřej Tůma | 24 komentářů

Odklad, nebo definitivní konec? EET očima expertů

Jak se za čtyři roky fungování osvědčila elektronická evidence tržeb? A má smysl ji za dva roky resuscitovat, nebo spíš zaslouží poslední ránu z milosti?

Partners Financial Services