Koláček bez EET přišel na 6500 Kč. Pokuta platí, řekl soud

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 17. 12. 2019 | 20 komentářů

Nejvyšší správní soud zrušil rozsudek Krajského soudu v Ostravě, který předtím snížil pokutu drobnému podnikateli z 6500 na 1000 korun kvůli porušení zákona o elektronické evidenci tržeb (EET).

Finanční správa při kontrole v srpnu 2017 zjistila, že personál obchodu „Krámek u radnice“ v Krnově nevydal účtenku za nákup koláčku v hodnotě 10 korun a že tržba nebyla ani zaevidována v systému.

Předchozí ani následné kontroly sice porušení zákona nezjistily, přesto finanční úřad uložil majiteli obchodu pokutu 10 000 Kč plus náhradu nákladů řízení ve výši 1000 Kč.

Podnikatel se odvolal – argumentoval výjimečným neúmyslným pochybením, vyšší fluktuací zákazníků i tím, že od startu EET uplynula krátká doba na to, aby se požadovaný postup zaměstnancům zcela zautomatizoval. Úřad mu pak sankci snížil na 6500 Kč.

Obchodník se nevzdal a obrátil se na Krajský soud v Ostravě. Ten konstatoval, že pokuta byla zjevně nepřiměřená a snížil ji na 1000 Kč. Proti tomu se však pro změnu odvolalo finanční ředitelství v Brně.

Nejvyšší správní soud (NSS) teď rozsudek krajského soudu zrušil. Zdůraznil, že možnost využít takzvané moderační právo – tedy snížit pokutu – mají soudci jenom u „zjevně nepřiměřených“ sankcí. A o tu v tomhle případě nešlo.

Podle NSS uložila finanční správa podnikateli sankci „pouze“ ve výši 1,3 % z maximální výše, která podle zákona za takový přestupek hrozí (500 000 Kč), přičemž v tomhle případě se dopustil dokonce dvou přestupků současně. NSS tak podpořil argument finančního úřadu, že 6500 Kč je adekvátní částka z pohledu majetkových a ekonomických poměrů konkrétního podnikatele – podle údajů z daňového přiznání za předchozí rok a podle výše tržeb.

Nejvyšší správní soud nevnímá polehčující okolnosti jako natolik zásadní, aby se pokuta dala označit za „zjevně nepřiměřenou“. Správní soudy přitom nemůžou snížit pokutu, pokud je podle nich jenom „nepřiměřená“.

Soud odmítl i argument, že od zavedení EET uplynula relativně krátká doba. Pro obchodníky platí od 1. března 2017, ke kontrole došlo 24. srpna 2017. K tomu je potřeba připočíst i další měsíce od přijetí zákona.

Případ se teď vrátí ke Krajskému soudu v Ostravě.

„Finanční správa byla i na základě tohoto případu obviňována, že úmyslně likviduje poplatníky a trestá je za bagatelní pochybení. Samozřejmě to není pravda a jsem ráda, že Nejvyšší správní soud potvrdil naši praxi a to, že uložená pokuta byla zcela adekvátní,“ reagovala generální ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová.

„Pro uložení sankce není rozhodující, v jaké hodnotě bylo zboží v rámci kontrolního nákupu pořízeno, nýbrž intenzita porušení zákonných povinností,“ dodává.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 12. 2019 19:59, Sumec

Takhle se podporují malí živnostníci.?? Dotace pro ně určené rozkrádá Bureš pro sebe a je ničí nesmyslnými pokutami za nesmyslná opatření, která na ně vymýšlí.

+114
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 12. 2019 7:07, Novak

V Ostravě je firma, která si nechala,zločinnou software úpravou svých registračních pokladen u IT firmy,snížit částky odesílané na registr, na rozdíl od částek na účtenkách účtenek. Okradla tím stát o mnoho milionů a to jen za krátký čas. Tito rádoby, taky podnikatelé, využívají všechny vymoženosti a nároky, které jim stát dává a které si nárokují.Doufám,že soud zůčastněné firmy,i tu IT, která provedla změnu software, po zásluze potrestá. Zlodějské politické strany nemohou být nadále zvýhodňována peněžními dary firem, které řádně nepodvádějí daně a proto nesmírně usilují o zrušení EET, tím tyto pravicové strany okrádají nás všechny, pro svůj prospěch, kde je ta vaše spravedlnost mumlání z ODS, TOP09,STAROSTŮ a dalších pokleslých stran. EET je spravedlivá věc a konečně zabrání okrádání státu a občanů, na které si mnohé firmy, za vlád pravice zvyklý a dnes se pohoršují i s těmi zlodějských stranami. Tady se okradání státu, s podporou tzv. demokratických stran stalo běžnou zvyklostí.

-21
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

EET definitivně končí, rozhodla vláda

9. 3. 2022 | Petr Kučera | 9 komentářů

EET definitivně končí, rozhodla vláda

Podnikatelé se už nebudou muset znovu zapojit do elektronické evidence tržeb (EET), jejímž původním cílem bylo omezit daňové úniky. Koaliční vláda ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů... celý článek

Nová vláda ve vaší peněžence. Jak změní důchody, daně, dávky

8. 1. 2022 | Petr Kučera | 117 komentářů

Nová vláda ve vaší peněžence. Jak změní důchody, daně, dávky

Co chystá koalice ohledně daní, důchodů, sociálních dávek, podnikání, podpory bydlení nebo lepšího fungování úřadů? Prošli jsme čerstvě podepsané programové prohlášení.

eKasa od O2 končí kvůli EET. Klienty přebírá konkurence

21. 10. 2021 | Jiří Hovorka | 3 komentáře

eKasa od O2 končí kvůli EET. Klienty přebírá konkurence

Služba eKasa operátora O2 k 25. říjnu končí. Přes tři tisíce podnikatelů, kteří tento pokladní systém využívají, přebírá společnost Storyous.

Z restaurace byl klub. Jasné obcházení EET, potvrdil soud

28. 1. 2021 | Jiří Hovorka | 19 komentářů

Z restaurace byl klub. Jasné obcházení EET, potvrdil soud

Když uděláte z restaurace klub, ale ve skutečnosti dál provozujete restauraci, říkáte si o pokutu. Nejvyšší správní soud dnes rozhodl spor mezi celním úřadem a manželi, kteří se přechodem... celý článek

Odklad, nebo definitivní konec? EET očima expertů

27. 11. 2020 | Jiří Hovorka, Ondřej Tůma | 24 komentářů

Odklad, nebo definitivní konec? EET očima expertů

Jak se za čtyři roky fungování osvědčila elektronická evidence tržeb? A má smysl ji za dva roky resuscitovat, nebo spíš zaslouží poslední ránu z milosti?