EET: V hospodě účtenku. A jednu navíc za spropitné
4. 8. 2016 | Gabriel Pleska | 27 komentářů

Chápu, že si stát chce ukousnout daň ze všech peněz, které mi projdou rukama. Ale opravdu i z dýška v hospodě?
První fáze začíná už letos – 1. prosince 2016. Týká se podnikatelů v ubytování, stravování a pohostinství. Tam patří hotely, kempy, penziony, tábořiště, ubytovny, restaurace, kavárny, kantýny, catering apod. Ministerstvo financí přitom upřesnilo, že v úvodní fázi EET půjde jen o takové podniky, které nabízejí zázemí pro hosty, tedy stoly, židle apod. První fáze se tak nebude týkat stánků s rychlým občerstvením, dovozu pizzy apod.
Čeká vás elektronické evidování tržeb a nejste si jisti, že všechno stoprocentně zvládáte? Odborníci z naší poradny pro EET vám vrátí klid.
Existují ale ještě určité nejasnosti – například v případě fastfoodových řetězců v obchodních centrech, kde mají jednotlivé provozovny povahu stánku a židle a stoly patří centru. Nejlepším řešením je obrátit se na Finanční správu a řídit se jejím doporučením.
Ohlídat byste si měli i to, kdy vlastně musíte začít evidovat tržby z různých služeb či zboží, které nabízíte v rámci své hlavní podnikatelské činnosti. Přestože se vašeho oboru týká až pozdější termín pro EET, mohou na vás e-tržby dopadnout dříve. Nicméně v této souvislosti rovněž panuje celá řada otazníků, které Ministerstvo financí dosud neobjasnilo.
Dosud se například mělo za to, že pokud třeba kadeřnice maloobchodně prodávají šampony a další doplňkové přípravky, případně nabízejí drobné občerstvení, budou tržby z této činnosti podléhat dřívějším termínům EET. Podle ministerstva to však nebude nutné, jestliže budou zmíněné prodeje pouze „marginální“. Není ale vůbec jasné, kde leží hranice mezi marginálními a většími prodeji.
Do zmíněné druhé fáze, která odstartuje 1. března 2017, spadá maloobchod a velkoobchod, tedy například prodejny potravin, drogerie, ovoce a zeleniny, večerky, všichni stánkoví prodejci apod. A znovu platí, že věci nejsou tak jednoduché – ke stejnému datu totiž musí také kadeřnice začít elektronicky evidovat tržby za prodej kosmetických a dalších přípravků, hotely pak musí evidovat tržby za prodej reklamních předmětů, zboží osobní potřeby a dalších a cukráři třeba tržby z prodeje jiného zboží, například vína prodaného v jejich provozovně. Jde totiž o maloobchodní prodej. I tady ale platí pravidlo o „marginálních prodejích“, které jsme popsali výš.
Třetí fáze odstartuje 1. března 2018 a týká se všech činností, které nespadají do první, druhé ani čtvrté fáze EET. Jedná se například o meziměstskou osobní železniční dopravu, silniční nákladní dopravu, dále podnikatele ve výrobě (pekaři, cukráři, řezníci a podobně) či lidi vykonávající svobodná povolání (například lékaři, právníci, veterináři a podobně).
Start čtvrté a poslední fáze při zavádění EET je naplánovaný na 1. června 2018. Zahrnuje poskytovatele osobních služeb (kadeřnice, maséry, kartářky a podobně) a zbylé výrobní činnosti (například výrobce textilií a oděvů, výrobce dřevěných, korkových, proutěných a slaměných výrobků kromě nábytku, výrobce papíru a papírových výrobků, mýdel a čisticích prostředků, producenty her, hraček, sportovních potřeb a hudebních nástrojů, hodinové manžele, opraváře strojů, zařízení a počítačů, elektrikáře, obkladače, malíře, pokrývače a podobně).
A zatímco v několika předchozích případech jsme uváděli, že určité tržby musí někteří podnikatelé elektronicky evidovat dřív, nyní si ukážeme opačný příklad – hotely totiž musí evidovat tržby za poskytování osobních služeb, jako jsou masáže či kosmetika, až od června 2018. Tyto ekonomické činnosti totiž spadají až do závěrečné čtvrté fáze.
Je proto třeba vždy rozlišovat vámi nabízené služby, nikoli čistě jen obor podnikání. Abyste měli jistotu, řiďte se klasifikací CZ-NACE, která zařazuje dané ekonomické činnosti do první až čtvrté fáze zavádění EET. Podle této klasifikace nejlépe zjistíte přesný termín, od něhož musíte elektronicky evidovat různé tržby.
Sdílejte článek, než ho smažem