EET: Při výpadku internetu není třeba zavírat hospodu

Vlasta Holéciová | rubrika: Rozhovor | 10. 8. 2016 | 4 komentáře
Jak se na EET připravit? Hrozí pokuty? Kdy je nutné pořídit si pokladní systém? To všechno v rozhovoru s Martinem Šabo, vedoucím oddělení Elektronické evidence tržeb a regulace daňového poradenství z Ministerstva financí ČR.
EET: Při výpadku internetu není třeba zavírat hospodu

Zavedení EET se blíží. Jak probíhají přípravy před spuštěním?

Momentálně intenzivně pracujeme na vybudování celého systému, tvorbě metodiky a tak dále. Po přijetí zákona o evidenci tržeb v dubnu byla v květnu zveřejněna technická dokumentace pro zasílání evidovaných tržeb, v červnu bylo spuštěno integrační prostředí pro testování pro výrobce a dodavatele a aktuálně dále počítáme s tím, že:

  • V srpnu 2016 bude spuštěno kontaktní místo pro odpovídání telefonických dotazů [infolinka už je v provozu, číslo je k dispozici na webu eTržeb – pozn. red.]. Tři měsíce před účinností zákona, tedy od 1. září 2016, bude zahájen proce spřidělování autentizačních údajů, včetně možnosti správy údajů o provozovnách a certifikátech na portálu Finanční správy.
  • Přibližně měsíc před účinností zákona, tj. v listopadu 2016, bude zahájen provoz testovacího prostředí pro zasílání údajů o evidovaných tržbách, které umožní podnikatelům otestovat funkčnost jejich pokladních zařízení.
Martin Šabo

Martin Šabo, vedoucí oddělení Elektronické evidence tržeb a regulace daňového poradenství z Ministerstva financí ČR.

Text jsme připravili ve spolupráci s portálem Jaknaetrzby.cz, který podrobně sleduje veškeré dění okolo elektronické evidence tržeb (EET). 

V médiích i mezi podnikateli se o e-tržbách hodně mluví. Jaký je podle vás největší mýtus spojený s e-tržbami?

Asi je jím zaměňování evidence tržeb za klasické státem certifikované registrační pokladny. Ale spíš než mýty provázejí evidenci tržeb nejrůznější obavy podnikatelů, a proto se je od samého počátku pokoušíme mírnit a vysvětlujeme veřejnosti celý systém i projekt. Obavy podnikatelů jsou víceméně podobné napříč jednotlivými sektory a vesměs velmi často vycházejí z nedostatku informací či z dezinformací šířených éterem. Jako příklad lze uvést znepokojení z přílišné technické a administrativní náročnosti nebo strach z toho, že při výpadku spojení budou muset podnikatelé například zavřít hospodu. Pevně věřím, že většinu těchto umělých a ničím nepodložených strašáků se již podařilo eliminovat.

Máte pro živnostníky nějakou radu?

Získat k evidenci tržeb maximum informací. A to jak o tom, jak evidence tržeb probíhá, tak o tom, jaké zařízení si pořídit, kolik je evidence tržeb bude stát a podobně. Vzhledem k tomu, že evidence tržeb je koncipována jako HW a SW otevřený systém, bude zcela záviset pouze na jejich rozhodnutí, jaké pokladní zařízení zvolí. Pokud už nějaké mají, ať kontaktují svého dodavatele, zda je přizpůsobitelné na evidenci tržeb. Pokud žádné nemají nebo mají nějaké už nepoužitelné, ať pečlivě vybírají, co jim bude nejlépe vyhovovat. Záleží na tom, co od zvoleného zařízení očekávají. Zda s jeho pomocí budou pouze evidovat tržby nebo zda budou chtít sofistikovanější systém, který jim bude řešit například i propojení na sklad, kuchyň či jinak komplexní systém. Někomu tak bude stačit úplně jednoduché a levné základní zařízení, někdo si rovnou pořídí složitější, a tudíž i dražší systém, respektive zařízení, které mu ale ulehčí práci i v jiných oblastech jeho podnikání. Dále bych jim doporučil, aby poptali více nabídek od různých dodavatelů. Nejen funkcionalita, ale i uživatelská přívětivost, jednoduchost a rychlost obsluhy a samozřejmě i ceny se zcela jistě budou lišit.

Ke startu připravit...

Jak jsme na tom technicky

Jaké mouchy má technická specifikace elektronické evidence tržeb? Stihne se všechno včas? S čím budou v praxi největší problémy? Ptali jsme se IT odborníků, vývojářů a výrobců pokladních systémů a také zástupců podnikatelů a živnostníků.

EET: Budou stroje a software včas?

Od září se budou moci poplatníci k e-tržbám registrovat. Jak přesně to bude fungovat?

Přihlašování k evidenci tržeb je jednoduchý a rychlý proces, který má jen pramálo společného s klasickou registrací k dani. Přihlašování začíná žádostí o autentizační údaje. Žádosti lze podávat od 1. září 2016 prostřednictvím přihlašovacích údajů do datové schránky na portále evidence tržeb nebo osobně na kterémkoliv finančním úřadě. Autentizační údaje obdrží podnikatel od Finanční správy obratem, a to do datové schránky nebo do ruky na finančním úřadě, podle toho, jakou formu žádosti zvolil. Získanými autentizačními údaji se přihlásí na portále evidence tržeb, vyplní požadované informace o svých provozovnách a vygeneruje si takový počet certifikátů, jaký potřebuje pro své provozovny. Certifikáty nejsou nijak zpoplatněny a jejich počet není omezen – podnikatel si jich může vygenerovat takové množství, jaké pro své podnikání považuje za vhodné.

Jak budou po spuštění e-tržeb probíhat kontroly u podnikatelů?

Primární formou kontroly bude samozřejmě analýza získaných dat, na základě které pak budou kontroly cíleny tam, kde budou detekovány nějaké nesrovnalosti či potenciální porušování právních předpisů. Kontroly přímo u podnikatelů bude provádět Finanční a Celní správa, a to buď prostým pozorováním, anebo ve formě kontrolního nákupu. V praxi to bude vypadat tak, že u podnikatele nakoupí zboží nebo využije jeho služby a následně zkontroluje, zda byla tržba řádně zaevidována a vystavena účtenka. V případě, že nebude zjištěno žádné porušení povinností, nemusí se podnikatel ani dozvědět, že nějaká kontrola proběhla – na rozdíl od klasické daňové kontroly tak kontrola podle zákona o evidenci tržeb nemusí být pro poctivého podnikatele časově ani administrativně náročná.

Hrozí pokuty, pokud podnikatelé EET budou chtít obejít?

Sankce samozřejmě hrozí, bez nich by byl celý systém bezzubý. Za porušení povinností stanovených zákonem o evidenci tržeb hrozí podnikateli pokuta, a to až do výše 500 000 korun. Důležité je podotknout, že při ukládání sankce podle zákona o evidenci tržeb musí správní orgán vždy přihlédnout ke konkrétním okolnostem a může pokutu uložit pouze v takové výši, která odpovídá závažnosti porušení, dosavadní činnosti a majetkovým poměrům dotyčného.

Může tedy nastat situace, že kontrolní úřad rozhodne daný podnik zavřít?

Ano, v případě, že zjistí zvlášť závažné porušení povinnosti zasílat údaje o evidované tržbě nebo vydávat účtenky, může nařídit okamžité uzavření provozovny nebo pozastavení výkonu činnosti, při které dochází k evidenci tržeb. Tato opatření k vynucení nápravy budou využívána ve výjimečných případech, a to v případech úmyslného obcházení zákona. Smyslem sankcí skutečně není nepoctivého podnikatele zlikvidovat. Smyslem je donutit jej, aby se začal chovat podle pravidel. Uzavření provozovny je krajním prostředkem, jak donutit podnikatele, aby napravil závažné porušení zákona. Takové opatření samozřejmě může být uloženo pouze v krajních případech, kdy podnikatel doslova bojkotuje svou zákonnou povinnost. Pokud ale protiprávní stav odstraní, bude moci svou provozovnu znovu otevřít a dál podnikat.

EET poradna

Čeká vás elektronické evidování tržeb a nejste si jisti, že všechno stoprocentně zvládáte? Odborníci z naší poradny pro EET vám vrátí klid.

Nakolik budou kontroloři vůči podnikatelům shovívaví? Bude tu nějaká doba hájení?

Podle mého názoru by se měla Finanční a Celní správa v počátcích zaměřit spíš na osvětu než na striktní postup, tak jak tomu bylo například u kontrolních hlášení. Nicméně je to samozřejmě v jejich působnosti.

Od června běží kampaň na podporu e-tržeb. Připravujete nějaké vzdělávací akce?

Snahou Ministerstva financí je poskytnout podnikatelům i veřejnosti maximum informací. K tomu využíváme kampaň, web, ale i semináře, které pro podnikatele na finančních úřadech pořádá Ministerstvo financí, respektive Finanční správa. Zároveň se účastníme obdobných akcí organizovaných profesními svazy či jinými organizacemi. Seznam připravovaných akcí je k dispozici na webu etrzby.cz.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

EET: V hospodě účtenku. A jednu navíc za spropitné

4. 8. 2016 | Gabriel Pleska | 27 komentářů

EET: V hospodě účtenku. A jednu navíc za spropitné

Chápu, že si stát chce ukousnout daň ze všech peněz, které mi projdou rukama. Ale opravdu i z dýška v hospodě?

Elektronická evidence tržeb: Bez odkladu

2. 8. 2016 | Ondřej Tůma | 18 komentářů

Elektronická evidence tržeb: Bez odkladu

Hospodářská komora se snažila prosadit měsíční odklad elektronického evidování tržeb. Andrej Babiš ale řekl ne. Jaké další změny by chtěli do evidence tržeb protlačit lidé z profesních... celý článek

Očima expertů: Technici se chystají na evidenci tržeb. Budou stroje a software včas?

10. 6. 2016 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Očima expertů: Technici se chystají na evidenci tržeb. Budou stroje a software včas?

Jaké mouchy má technická specifikace elektronické evidence tržeb? Stihne se všechno včas? S čím budou v praxi největší problémy? Ptali jsme se IT odborníků, vývojářů a výrobců pokladních... celý článek

Elektronická evidence tržeb: Jak se připravit

17. 3. 2016 | Ondřej Tůma | 12 komentářů

Elektronická evidence tržeb: Jak se připravit

Dnes čtěte: Kdo půjde první na řadu. Jak poznáte, jestli se vás EET týká. Jakým způsobem a do kdy se podnikatelé do systému musí přihlásit. Kde můžete (přesněji: budete snad moct) najít... celý článek

Už je to tady! Evidence tržeb prošla Sněmovnou. Co nás čeká?

11. 2. 2016 | Ondřej Tůma | 64 komentářů

Už je to tady! Evidence tržeb prošla Sněmovnou. Co nás čeká?

Podnikatelé by se měli opravdu začít připravovat na povinnost on-line evidování tržeb. Vládní koalici se totiž podařilo v Poslanecké sněmovně protlačit schválení zákona o elektronické... celý článek

Partners Financial Services