Trefil se T-Mobile s Chuckem Norrisem do černého?

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 9. 11. 2010
Trefil se T-Mobile s Chuckem Norrisem do černého?
Společnost T-Mobile se letos rozhodla změnit ve své předvánoční reklamní kampani stávající marketingovou strategii. Může se jí ale drahá kampaň s americkým hercem Chuckem Norrisem vyplatit?

Mobilní operátoři svádí každoročně v době předvánočních nákupů neúprosný boj o nové zákazníky. Společnost T-Mobile tento rok nasadila do hry těžký kalibr. Stal se jím americký herec Chuck Norris, kterého mnozí považují za legendu stříbrného plátna. Nutno dodat, že za tím rozhodně nestojí jeho herecké schopnosti. Málo kdo by ho totiž zařadil do škatulky s nápisem „kvalitní herec“.

T-Mobile se letos při tvorbě předvánoční reklamní kampaně rozhodl k razantní změně dosavadní marketingové strategie. Jeho předešlé kampaně se téměř vždy řídily centrálními nařízeními a zapadaly do dlouhodobé koncepce reklamních spotů, které byly svým „free“ pojetím zaměřeny na mladší cílové skupiny. Ty měly ve všech zemích, kde T-Mobile působí, takřka identickou podobu. Reklamní kampaň s Chuckem Norrisem je ale tentokráte vedena lokální formou, kdy se cílí pouze na zákazníky v určité zemi. Tomu se přizpůsobuje i obsahová stránka komerčních šotů. T-Mobilu se navíc podařilo přivést Martina Jaroše, který stál za předchozími marketingovými úspěchy Vodafonu.

Dalšími aspekty, které jsou v reklamě T-Mobilu novinkou, jsou humor a ironie. Na stránkách každé marketingové učebnice či příručky naleznete tvrzení, že reklamy, které dokáží využít vtipu, patří mezi nejúspěšnější. V tomto směru zatím na trhu mobilních operátorů kralovala společnost Vodafone (dříve Oskar). Zatímco se T-Mobile (resp. Paegas) ve svých spotech zaměřoval na pohodový a odvázaný životní styl a další mobilní společnost Telefónica O2 naopak lákala zákazníky na konzervativní pojetí, ve kterém divákům zdůrazňovala prvky síly a stability,Vodafone si zvolil jinou cestu. Zákazníky se snažil oslovit humorem. Ve svých reklamních spotech navíc často využíval známé osobnosti. Úspěšné reklamy s Jiřím Macháčkem v roli řidiče Roberta, zpívajícím Tomášem Hanákem nebo Petrem Čtvrtníčkem s falešnými soby, zná většina televizních diváků. Ani tento rok Vodafone nezahálel a vyrukoval s reklamou o vánočních stromcích, kterým svůj hlas zapůjčili herci Jiří Macháček a Pavel Liška. Vše ale zatím nasvědčuje tomu, že v souboji vtipných reklam bude mít letos navrch drsňák Norris. Jak je to ale možné?

Nemá cenu polemizovat o tom, který z mobilních operátorů nabízí zábavnější reklamu. Vkus každého diváka je vždy trochu jiný, navíc jen samotná vtipnost produkt neprodá. Cíl všech reklamních kampaní odjakživa spočívá v tom, aby komerční sdělení zasáhlo co největší počet potenciálních zákazníků. Důležitý je tedy především způsob, jakým se reklama k cílovým skupinám dostane. Jak ale může masovému šíření reklamních spotů T-Mobilu napomáhat osoba Chucka Norrise? K odpovědi se brzy dobereme.

Mistr bojových umění Chuck Norris je známý fanouškům akčních snímků ze 70. a 80. let 20. století. České publikum ho ve větší míře objevilo až v letech devadesátých díky seriálu Walker Texas Ranger, ve kterém si zahrál roli jižanského šerifa, jenž se nezalekne žádného zločince. Na televizních obrazovkách ho diváci mohli řadu let vidět také v teleshoppingových reklamách na posilovací stroj, díky kterému se „zaručeně“ dostanete do skvělé kondice a vaše tělo bude vypadat jako z obálek módních žurnálů. V čem však spočívá opravdové kouzlo Chucka Norrise? Během dlouhých let, kdy si na filmovém plátně budoval v mnoha filmech a seriálech image drsného hrdiny, který si poradí (většinou silou) s každým problémem, se kolem jeho osoby vytvořil silný recesistický kult. Ten si začal libovat v nadsázce, rázem si lidé začali vyprávět legrační historky a vtipy, ve kterých hrál prim „nadčlověk“ Chuck Norris.

A právě jakási „šeptanda“, kterou se podobná sdělení samovolně šíří mezi lidmi, je ideálním podhoubím pro marketingovou komunikaci. Reklamní sféra pro tento jev užívá pojem „Word of Mouth“, zkráceně WOM. V češtině se vžil právě výraz „šeptanda“. Princip šeptandy je sice prostý, nevyvolává se ale lehce. Společnost, které se podaří, aby se její reklamní sdělení mezi lidmi spontánně šířilo bez jejího dalšího přičinění, má již takřka vyhráno. Dnešní doba elektronických médií je navíc tomuto způsobu marketingové komunikace značně nakloněna. Když se zamyslíme nad tím, jakým způsobem se k lidem dostává reklama, ve které zarostlý muž oblečený do upnutých texasek a kovbojských bot poznává Vánoce v České republice, nezbývá nám než uznat, že šeptanda s Chuckem Norrisem funguje dokonale. Počet zhlédnutí vánočních klipů s Chuckem Norrisem na serveru Youtube dosahuje ke statisícům, lidé si posílají tyto reklamní spoty přes email a asi každý uživatel sociální sítě Facebook alespoň jednou zahlédl Chucka Norrise, který omdlévá při zabíjení kapra nebo sleduje bruslící děti, přišpendleného na zdi některého ze svých virtuálních přátel. Word of Mouth se nám v tomto případě ukazuje v celé své kráse.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik letos utratíme během Vánoc?

1. 11. 2010 | Ondřej Tůma | 2 komentáře

Kolik letos utratíme během Vánoc?

Během letošních vánočních svátků utratí české domácnosti více peněz, než tomu bylo před rokem. Průzkum společnosti Unilever ukazuje, že spotřebitelé hodlají o Vánocích zalovit hlouběji... celý článek

Stanou se 3D televize hitem předvánočních nákupů? Těžko!

18. 10. 2010 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Stanou se 3D televize hitem předvánočních nákupů? Těžko!

Obchodníci s elektronikou si od blížících vánočních svátků slibují razantní zvýšení prodeje 3D televizorů. Realita by však mohla být poněkud jiná. Představám prodejců sice nahrává společnost... celý článek

Jak nepřijít kvůli vánočním půjčkám na buben

15. 12. 2009 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Jak nepřijít kvůli vánočním půjčkám na buben

Půjčit si na nákup vánočních dárků není příliš prozíravé. Když už se někdo chce kvůli dárkům zadlužit, měl by se řídit alespoň několika základními pravidly. Přinášíme vám je ve spolupráci... celý článek

Jak bezpečně nakupovat dárky na internetu

10. 12. 2009 | Věra Tůmová | 1 komentář

Jak bezpečně nakupovat dárky na internetu

Češi letos budou nakupovat vánoční dárky na internetu více než kdykoliv před tím. Ušetří tím čas i peníze. S nakupováním na internetu je spojeno i několik rizik. Přinášíme osm rad,... celý článek

Partners Financial Services